24.7.2023

Katso rangaistustaulukko: rattijuopumus rapsauttaa jopa 5 vuoden ajokiellon

Alkoholirattijuopumuksesta kiinni jääneen autoilijan ajokiellon pituus riippuu humalatilan syvyydestä ja siitä, onko kiinni jäänyt autoilija ensikertalainen vai uusija.

Alkoholirattijuopumuksesta kiinni jääneelle autoilijalle määrättävän ajokiellon pituus vaihtelee yhdestä kuukaudesta viiteen vuoteen. Ajokiellon pituus riippuu humalatilan syvyydestä ja siitä, onko kiinni jäänyt autoilija ensikertalainen vai uusija.

Jokainen tapaus on tietty omanlaisensa, joten ajokieltojen pituuden määräämisessäkin on liukumaa, joka jättää harkinnanvaraa ajokiellon pituuden suhteen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuka on ensikertalainen?

Ajokiellon pituuden määrittelyyn vaikuttaa moni tekijä. Ajokiellon pituus riippuu ensinnäkin siitä, onko kiinni jäänyt autoilija ensikertalainen vai uusija.

Ensikertalainen on kuljettaja, joka ei edeltävän 5 vuoden aikana ole syyllistynyt rattijuopumukseen, törkeään rattijuopumukseen, törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai vaarallisten aineiden kuljetusrikokseen.

Uusija on puolestaan kuljettaja, joka on edeltävän 5 vuoden aikana syyllistynyt rattijuopumukseen, törkeään rattijuopumukseen, törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai vaarallisten aineiden kuljetusrikokseen.

Teon vakavuus vaikuttaa

Ylitarkastaja Henna Salmi Poliisihallituksesta lupautui avaamaan ajokieltoasioita. Perusperiaatteita ovat, että ajokiellon perusteena oleva teko vaikuttaa ajokiellon pituuteen siten, että vakavammasta teosta määrätään pidempi ajokielto. Myös tekojen toistuvuus on peruste määrätä pidempi ajokielto.

– Tyhjentävää listausta kaikista vaikuttavista tekijöistä ei ole mahdollista antaa, koska tilanteet ja olosuhteet vaihtelevat suuresti. Asiaa arvioidaan jokaisessa tapauksessa kokonaisuutena ja ottaen huomioon kaikki kyseisessä tapauksessa vaikutukselliset seikat, ylitarkastaja Salmi toteaa.

Salmi kertoo, että ajokieltojen enimmäis- ja vähimmäispituuksista säädetään ajokorttilain 66 §:ssä.

– Ajokiellon pituuteen vaikuttavat ajokieltoon johtavan rikoksen vakavuus ja mahdolliset aiemmat ajokieltoon johtaneet teot sekä ajokiellon vaikutukset henkilön toimeentuloon ja välttämättömään liikkumiseen. Viimeksi mainitussa tarkoituksessa huomioon voidaan ottaa esimerkiksi henkilön työn luonne eli se, tarvitseeko hän ajo-oikeutta työssään ja voiko työnantaja tarjota väliaikaisesti muita työtehtäviä.

Salmi mainitsee toisena esimerkkinä julkisten kulkuvälineiden puuttumisen niin, että töihin kulkeminen aiheuttaisi kohtuuttomia hankaluuksia johtaen esimerkiksi siihen, että henkilö voisi tehdä vain lyhennettyä työaikaa.

– Julkisten kulkuvälineiden puuttuminen ja välttämättömien päivittäispalvelujen sijainti kaukana asuinpaikasta voidaan mainita kolmantena esimerkkinä.

Onko pitkä ajokielto yllätys?

Ylitarkastaja Henna Salmi kertoo, että joissakin tapauksissa kiinnijääneelle on voinut olla yllätys, kuinka pitkä ajokielto on rapsahtanut.

– On hyvä kuitenkin muistaa, että asiasta on säädetty laissa ja poliisin internetsivuilla on julkaistu suuntaa antavat taulukot ajokieltojen pituuksista. Asiasta on siis tietoa saatavissa, vaikka suoraan ajokiellon pituutta ei etukäteen voikaan päätellä.

Salmi taustoittaa, että ajokieltoprosessin yhteydessä jokaiselle myös varataan ennen päätöksentekoa mahdollisuus tulla kuulluksi omassa asiassaan, joten itse ajokieltoon määrääminen ei tule yllätyksenä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Verinäytteen tulos vaikuttaa

Ajokiellon pituus määräytyy myös teon törkeyden eli sen mukaan, mikä on ollut kiinni jääneen autoilijan veren alkoholipitoisuus.

Taulukko alkaa 0,5–0,59 promillesta päätyen tapauksiin, joissa veren alkoholipitoisuuden määrä ylittä 1,10 promillea.

Rattijuopumuksen yhteydessä poliisi määrää ajoneuvon kuljettajalle väliaikaisen ajokiellon ja ottaa ajokortin haltuunsa. Oheisesta taulukosta käy ilmi ajokiellon pituus eri tilanteissa.

Taulukko alkoholirattijuopumuksen perusteella määrättävän ajokiellon normaalista kestosta ensikertalaiselle ja uusijalle

Veren alkoholipitoisuus (promillea)Alkoholia litrassa uloshengitysilmaa (mg/l)Ajokiellon normaali kesto ensikertalainen (min. 1 kk)Liukuma ensikertalainenAjokiellon normaali kesto uusija (min. 6 kk)Liukuma uusija
0,50 - 0,590,22 - 0,262 kk1 kk - 3 kk7 kk6 kk - 8 kk
0,60 - 0,690,27 - 0,302 kk 2 vko1 kk 2 vko - 3 kk 2 vko7 kk 2 vko6 kk 2 vko - 8 kk 2 vko
0,70 - 0,790,31 - 0,353 kk2 kk - 4 kk8 kk7 kk - 9 kk
0,80 - 0,890,36  -0,393 kk 2 vko2 kk 2 vko - 4 kk 2 vko8 kk 2 vko7 kk 2 vko - 9 kk 2 vko
0,90 - 0,990,40 - 0,434 kk3 kk - 5 kk9 kk8 kk - 10 kk
1,00 - 1,090,44 - 0,485 kk4 kk - 6 kk9 kk 2 vko8 kk 2 vko - 10 kk 2 vko
1,10 -0,49 -6 kk5 kk - 5 vuotta10 kk9 kk - 5 vuotta

Ensikertalainen on kuljettaja, joka ei edeltävän 5 vuoden aikana ole syyllistynyt rattijuopumukseen, törkeään rattijuopumukseen, törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai vaarallisten aineiden kuljetusrikokseen.

Uusija on kuljettaja, joka edeltävän 5 vuoden aikana on syyllistynyt rattijuopumukseen, törkeään rattijuopumukseen, törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai vaarallisten aineiden kuljetusrikokseen.

Lähde: Poliisitarkastaja Heikki Kallio / twitter 

Artikkeli julkaistu alkujaan toukokuussa 2023. 

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuvat: Moottorin arkisto 

Luetuimmat