27.4.2020

Käytetyt erikoisuudet – Dodge Charger Hemi

Dodge Charger Hemi - Tori.fi

Tämä Dodge Charger Hemi tarjoilee takavetoisena 5,7-litraa vapaasti hengittävää V8-moottoria kohtuullisin kilometrein alle 17 000 euron. Toivottavasti kiinnostus heräsi.

Dodge Charger Hemi on eräs automaailman ikonisista sanayhdistelmistä, jonka kuuleminen nostanee ainakin jonkinlaisia mielikuvia lähes jokaisen autoharrastajan ajatuksissa. Tämän historia juontaa juurensa 1960-luvun loppupuoliskolle, vaikka 120-vuotias automerkki Dodge Brothers Machine Company on perustettu jo vuonna 1900. Tällä kertaa aloitamme tarinan vasta Chargerin vaiheista.

Dodge Charger Hemi takaoikea - Tori.fi
Dodge Charger Hemi on arvostettu sanayhdistelmä autoharrastajien keskuudessa. Kuvan tapauksessa Hemi-moottori löytyy Dodge Charger R/T:n keulalta.

Mielenkiintoisesti muotoiltu Dodge Charger II –näyttelyauto kiersi keräämässä kansan mielipiteitä vuonna 1965. Korostettu c-pilari jatkui aina pitkään perään asti ja vastaanotto oli positiivinen. Chryslerin omistuksessa ollut Dodge rakensi auton Coronetin pohjalle (B-body) ja valmis Dodge Charger esiteltiin vuonna 1966.

Luonnollisesti saataville tuli myös Dodge Charger Hemi, joka tarkoitti tuossa vaiheessa 7,0-litraista V8-moottoria nimensä mukaisesti puolipallon muotoisilla palotiloilla varustettuna. Ensimmäinen sukupolvi ehti olla tuotannossa vain reilun vuoden ennen uutta versiota – sellainen oli ajan henki Yhdysvalloissa. Toinen sukupolvi käsitti mallivuodet 1968 - 1970 ja kolmas 1971-1974. Neljäskin sukupolvi (1975-1978) pohjautui samalle perusrakenteelle, mutta ulkonäkö oli muuttunut jo varsin reilusti alkuperäisestä.

Dodge Charger Hemi etuviisto - Tori.fi
Charger palasi mallistoon mallivuodelle 2006 neliovisena porrasperänä.

Tähän päättyi alkuperäisen Dodge Chargerin taru. Mallinimi palasi markkinoille mallivuodelle 1983 etuvetoisena, nelisylinterisellä moottorilla varustettuna, kaksiovisena viistoperänä eikä tarvinne edes sanoa, että jättimenestystä ei saavutettu. Koko ajatus haudattiin muutamaa vuotta myöhemmin.

Dodge Charger heräsi henkiin vuonna 2005 esiteltynä neliovisena porrasperänä. Tuo sulkupolvi kulkee tunnisteella LX. Tällä kertaa muutos onnistui sulavammin ja tuon auton seuraava sukupolvi (LD) on tälläkin hetkellä tuotannossa.

Dodge Charger Hemi sisusta - Tori.fi
Matkamittarin mukaan 155 000 kilometriä kulkenut Charger R/T on sisustaltaan siistissä kunnossa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Dodge Charger Hemi

Myynnistä löytynyt LX-sukupolven Dodge Charger Hemi edustaa vuosimallia 2006 eli tuotannon alkupäätä. Auton matkamittarilukemaksi on merkitty 155 000 kilometriä eikä tällä kertaa tarvitse manata mailimittaria, sillä lukemat todella rullaavat kilometreinä mittaristossa. Aloituskuvassakin näkyvä pyyntihinta sisältää autoveron, mutta auto on ostettavissa myös autoverottomaan hintaan 13 800 euroa.

Kyseessä on oikeastaan Dodge Charger R/T, joka tarkoittaa 350 hevosvoimaista 5,7-litraista V8 Hemi -moottoria. Moottorin 529 newtonmetrin huippuvääntö on varsin jykevä ja kiusannee takapyörien pitoa autoon asennetun automaattivaihteiston välityksellä. Paikaltaan lähtiessä 100 kilometrin tuntinopeus saavutetaan tehtaan lupailujen mukaan hieman viiden sekunnin jälkeen, joka on kunnioitettava luku 1850 kilogrammaiselle perheautolle.

Kuljettajalla on kädessään musta nahkaratti istuessaan vaalealla nahalla verhoilulla istuimella. Muihin varusteisiin lukeutuvat muun muassa manuaali-ilmastointi, bluetooth, cd-soitin sekä vakionopeudensäädin. Peilien ja ikkunoiden lisäksi myös istuimet säätyvät sähköllä.

Dodge Charger Hemi takavasen - Tori.fi
Vanteet istuvat mustan auton alle alkuperäistyylin mukaisesti.

Hyvin helposti amerikkalaiseksi tunnistettavan muotoilun maalipinnaksi on valittu varma musta. Vanteet vaikuttaisivat alkuperäisvalikoiman tuotteilta, joka on tietenkin laadun tae ja siten vain positiivista. Autolle on merkitty katsastus joulukuulta 2019, jarruosia on vaihdettu auton molemmissa päissä ja edellinen huoltokin kerrotaan suoritetun hiljattain, joten suurella sydämellä varustettu rassi odottaa omistajaansa.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Tori.fi

Luetuimmat