19.9.2022

Käytetyt erikoisuudet: Vuonna 85 -elokuvan Datsun 100A

Vuonna 85 -elokuvan Datsun 100A

Vuonna 85 -elokuva keskittyi Manserockin ympärille, mutta näyttelipä elokuvassa suurta roolia myös muuan Datsun 100A.

Käytettyjen erikoisuuksien juttusarja jatkaa toista viikkoa putkeen Datsunien maailmassa. Viikko sitten juttusarjamme keskittyi Bluebird-malliin, jota myytiin niin Datsunin kuin myös Nissanin nimen alla.

Tällä kertaa pöydälle nousee kuitenkin kenties se suomalaisille parhaiten mieleen jäänyt Datsun. eli Datsun 100A. ”Sata-ampeeri” on ollut esillä myös monissa aiemmissa Moottorin julkaisuissa, kuten Autoilun aikakone -juttusarjassa sekä automuseo Mobilian 1970-luvun näyttelyä koskevassa jutussa. Näiden lisäksi Datsun 100A on esiintynyt myös klassikkojutussamme.

Vuonna 85 elokuva Datsun 100A

Datsun 100A:lla tuntuu olevan erityinen paikka etenkin vanhemman polven autoilijoiden sydämissä – eikä syyttä. Auto sai Suomessa aikaan hyvinkin suuren suosion, ja moni autoilija aloitti ajouransa nimenomaan Datsun 100A:n ratin takana, jopa vielä 1990-luvun puolellakin.

Datsun 100A:n suosion taustalla oli halpa hinta, yksinkertainen tekniikka ja moderni ulkoasu. Auto oli melko halpa ostaa ja ylläpitää. Pienestä koosta huolimatta se oli kuitenkin melko käytännöllinen ja mukava ajettava.

Vuonna 85 elokuva Datsun 100A

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus: Manserock-elokuvasta tuttu Datsun 100A

Tämän viikon käytetty erikoisuutemme tulee Lempäälästä. Auton sijainti Lempäälässä ei ole sattumaa, vaan autolla on takanaan merkittävä ja monien tuntema Tampere-historia. Kyseinen keltainen Datsun 100A on nimittäin tuttu valkokankailta, vuonna 2012 ilmestyneestä Timo Koivusalon ja Riku Suokkaan ohjaamasta elokuvasta Vuonna 85.

Elokuviin ja tv-sarjoihin liittyvät ajoneuvot ovat olleet kuluneena vuotena varsin hyvin edustettuna käytettyjen erikoisuuksien juttusarjassa. Hiljattain sarjaan ovat päätyneet Laitapuolen hyökkääjä -elokuvan Saab 9-3 ja Raid -tv-sarjan Cadillac Eldorado.

Vuonna 85 elokuva Datsun 100A

Vuonna 85 perustui nimensä mukaisesti vuoteen 1985 ja sen tapahtumat sijoittuivat Tampereelle, Manserockin ytimeen. Datsun 100A:n lisäksi valkokankaalla nähdään mm. Popeda ja Eppu Normaali, sekä Kummelista tuttu Heikki Silvennoinen. Sata-ampeerin tehtävänä on toimia elokuvan päähenkilön, Reino Nordinin näyttelemän Tommi Turmiolan luottoratsuna.

Elokuvaan liittyvä historia mainitaan auton myynti-ilmoituksessa, jossa on lisäksi yksi kuvakaappaus elokuvan kohtauksesta. Ilmoituksessa ei kerrota sen tarkemmin auton elokuvahistoriasta tai sen seurauksista, mutta myynti-ilmoituksen viimeisen kuvan perusteella kauppaan kuuluu myös yhteen elokuvan kohtaukseen liittyvä erikoinen pakoputkiviritelmä.

Vuonna 85 elokuva Datsun 100A

Keltainen Datsun 100A on noussut eräänlaiseen kulttiasemaan, sillä jo ennen elokuvaa Vuonna 85 tuli tutuksi musikaalina, ja viime vuosina se on pyörinyt myös kesäteatterisovituksina. Lähes kaikille näistä ominaista on ollut se, että päähenkilön luottoratsuna toimii nimenomaan keltainen Sata-ampeeri.

Elokuvahistorian lisäksi Lempäälän yksilö on varustettu takavuosikymmenien henkeä mukaillen. Hauskoina yksityiskohtina autosta silmiin pistävät taustapeilissä roikkuva UKK-ilmanraikastin sekä takapenkin leopardikuvioiset istuinpäälliset.

Vuonna 85 elokuva Datsun 100A

Myytävä Datsun on vuosimallia 1978 ja sen mittarissa on 28 000 kilometriä. Myyjän mukaan auto no ”kohtuu asiallisessa kunnossa”. Tämän ikäisiin ajoneuvoihin saa kerralla kahden vuoden leiman, eli vuoden takaisesta katsastuksesta huolimatta katsastuskonttorillakin tarvitsee asioida vasta ensi kesänä.

Tekniikan ja varusteiden osalta auto ei tarjoile sen suurempia yllätyksiä. Etuvetoisen Datsunin keulilla on 1.0-litrainen bensiinimoottori, joka tarjoilee kuljettajalle 58 hevosvoiman ajonautinnon. Kaikkiaan 770 kilogramman auton huippunopeus on myynti-ilmoituksen mukaan 140 km/h. Varustelista on lyhyt ja ytimekäs, sillä autossa on kahdet renkaat sekä vetokoukku.

Vuonna 85 elokuva Datsun 100A

Suoraan rock-kesän 1985 tapahtumiin ja tämän elokuva-auton omistajaksi pääsisi 3 980 euron suuruisella investoinnilla. Oikein etevä business-mies vuokraisi tätä autoa kesäisin kesäteatterikäyttöön.

Teksti: Rikhard Wacker Kuvat: Tori Autot

Lisää aiheesta

Luetuimmat