2.10.2019

Kesä kaasulla: Seat Arona TGI – 15 000 kilometrin kokemuksella

Seat Arona kesä kaasulla

Kaasuautoilu on ollut kiinnostava kokemus. Kesäkuukaudet kestänyt koeajo katumaasturi Seat Aronalla on nyt jäähyväisiä vaille suoritettu.

Kesäkuun alussa alkanut koeajo kaasukäyttöisellä Seat Arona TGI:llä on kokemusten summaamista vaille valmis. Kokemuksista on kerrottu viikoittain Kesä kaasulla -artikkelisarjassa näillä Moottorin nettisivuilla. Pitkäkestoinen koeajo antaa monipuolisen kuvan auton kyvyistä, ehditäänhän autoa koetella monin tavoin, monen eri koeajajan voimin ja monenlaisissa ajo-olosuhteissa.

Koetun voi tiivistää havaintoon, että kaasuautoilu Seat Aronalla on auton käytöksen ja kykyjen näkökulmasta mukavaa ja vaivatonta, mutta edullisia ja ekologisia kilometrejä hamuavan käyttäjän näkökulmasta ajoittain työlästä. Tankkaamassa saa käydä varsin tiuhaan. Koeajossa tankkaustarve koitti tyypillisesti noin 300 ajokilometrin seutuvilla.

Kaasutankkausasemien määrä on ollut viime vuodet kasvussa, mutta niitä ei ole vielä kaikkialla. Tämä realiteetti vaatii kaasuautoilijalta vähänkään pidemmällä ajomatkalla ennakkosuunnittelua.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Edullisia kilometrejä

Kaasulla eteneminen on selvästi edullisempaa kuin bensiinillä ajaminen. Ajokustannukset kotimaisella ja jäteperäisellä biokaasulla ovat noin 30 prosenttia ja tuontimaakaasulla noin 35 prosenttia bensiiniä alhaisemmat.

Plussaa on sekin, että kaasulla ajaminen tuottaa noin 25 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin bensiinillä ajaminen. Kaasu palaa bensiiniä puhtaammin, joten  pienhiukkaspäästöt ovat pienempiä.

Tankatessa voi valita maa- ja biokaasun välillä, molemmat ovat metaania. Maakaasu tuodaan Venäjältä. Hieman tyyriimpi biokaasu valmistetaan kotimaisista ja uusiutuvista jäteperäisistä raaka-aineista: kotitalouksien, teollisuuden ja kaupan biohajoavista jätteistä.

569 kiloa kaasua

Kykenimme ajamaan aivan valtaosan kilometreistä kaasun voimin. Seat Aronaan tankattiin tarkalleen 14 575 kilometrin matkalla bensiiniä kaikkiaan vain 57,54 litraa.

Kaasua tankkasimme 570 kiloa, pääsääntöisesti biokaasua. Kaasukuluja koeajosta kertyi 854 euroa, bensakuluja 62 euroa.

Tämä on viikoittaisen Kesä kaasulla -nettijuttusarjamme viimeinen osa. Sarjan aiemmat osat löytyvät täältä. 

Teksti: Marko Jokela Kuva: Jari Saarentaus

Luetuimmat