25.9.2020

Voi että mikä Moke! Klassikon paluu ei enää pohjaudu Miniin

Moke St Barts Blue

Tämä hauska ja erittäin pieni hyötyajoneuvo on Moke ja se on nyt tilattavissa 20 000 punnan summaa vastaan. Valitettavasti saatavuus rajoittuu ainakin toistaiseksi saarivaltion puolelle ja 56 yksilöön.

Brittiläinen pieni yritys Moke International palauttaa Minin aikanaan lanseeraaman mielenkiintoisen mallin takaisin tien päälle 56 vuoden tauon jälkeen – juhlavuoden kunniaksi sitä valmistetaan vain 56 kappaletta. Ainakin alkuun tämä tosin koskee vain saarivaltiota, jossa auto myös valmistetaan. Tilauskirjat ovat auki ja hintaa on 20 000 puntaa ennen veroja ja toimituskuluja.

Moke International

Alkuperäinen Mini Moke oli varsin persoonallinen kapistus aina syntytarinaa myöden. Legendaarinen, Ministäkin vastannut, Sir Alec Issigonis suunnitteli Moken yhdessä John Sheppardin kanssa toimimaan sotilasajoneuvoksi. Sellaiseksi yritelmä oli hieman turhan suloinen pienine pyörineen ja olemattomine maavaroineen.

Suunnitelmaa ei kuitenkaan kuopattu, vaan sitä päätettiin hyödyntää siiviliajoneuvon valmistamiseen. Lopputuloksena oli edullinen, helppohoitoinen, kevyt ja persoonallinen hyötyajoneuvo, joka saavuttikin suuren suosion. Moke on muuten englanninkielisen muulia tarkoittavan sanan erittäin vanha muoto.

Moke Coconut White with hood

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Moke

Uusi Moke jakaa häpeilemättä hyvin paljon alkuperäisen Austin-Minin valmistaman kanssa ja juuri se on tarkoituksena. Alustapuolella on kuitenkin tehty kehitystä, jarrujärjestelmää paranneltu ja vaihtoehtona on käsivaihteiston lisäksi myös automaattivaihteisto. Tärkein muutos on kuitenkin uusi 1,1-litrainen 67-hevosvoimainen nelisylinterinen rivimoottori, jonka huippuvääntö on 93 newtonmetriä.

Nelipykäläisellä automaattivaihteistolla varustettuna Mokelle lupaillaan huippunopeutta noin 110 kilometriä tunnissa ja polttoaineenkulutukseksi arvioidaan karvan alle 7 l/100km. Euro 4 -päästöluokituksen täyttäminen kelpaa, sillä pienen valmistusmäärän auton ei tarvitse vastata tuoreimpia vaatimuksia.

Moke St Barts Blue 56 Plaque

Varusteista on ensimmäisenä mainittava 14 eri värivaihtoehtoa, jotka ovat ilahduttavan värikkäitä harmaansävyjen sijaan. Moke56 -erikoismalli saa hieman kromilistaa ja rajoitetusta erästä kertovan numerolaatan. Vakiovarusteisiin kuuluu ohjaustehostin, lämmitettävä tuulilasi ja vettähylkivät istuimet.

Moke International on kiinnostunut laajentamaan toimintaansa, joten ehkä Eurooppa on vielä jonain päivänä markkina-aluetta. On vaikea arvioida kuinka paljon tämänkaltaiselle autolle olisi kysyntää Suomessa.

Lähde ja kuvat: Moke

Luetuimmat