18.3.2021

Korona saa hirvenkin sosiaaliseksi – Ranuan eläinpuisto sykähdyttää talvisinkin

Kuva Aake Kinnunen
Ranuan eläinpuisto Ranua Zoo kotimaan helmi

Vuonna 1983 perustettu Ranuan eläinpuisto on avoinna myös talvisin, vaikka osa asukkaista onkin nukkumassa. Koronavuosi näkyy hiljaisina käytävinä ja ihmisiä kaipaavana hirvenä.

Lähivuosina nelikymppisiä juhlistava Ranuan eläinpuisto on muodostunut Korkeasaaren ja Ähtärin lisäksi suomalaisten eläinpuistojen kulmakiveksi. Eläintarhojen viihdyttävän puolen lisäksi suomalaisilla eläinpuistoilla on tehtävänään osallistua myös hoiva- ja suojelutyössä. Loukkaantuneet villieläimet voivat tervehtyä hoitolassa, ja jos kunto kestää, voivat eläimet palata luontoon tai jäädä eläinpuiston asukkaiksi. Yleisin hoivapäiviä kaipaava laji on laulujoutsen.

Ranuan eläinpuisto Ranua Zoo kotimaan helmi

Eläinpuistot ovat mukana myös eläinlajien suojelutoiminnassa. Ranuan eläinpuisto kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen yhteisöön EAZA:an ja on sitä kautta osana huolehtimassa uhanalaisten eläinlajien selviämisestä ja geneettisesti monipuolisesta populaatiosta. Esimerkiksi Ranuan ahmat, vesikot, saukot, myskihärät ja jääkarhut kuuluvat EEP-suojeluohjelmaan, jossa ylläpidetään lajien kantakirjaa ja siirretään eläimiä koordinoidusti.

Ranuan eläinpuisto Ranua Zoo kotimaan helmi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kotimaan helmi

Kotimaan helmi on Moottorin valitsema kotimainen matkakohde, joka on persoonallinen, elämyksellinen ja houkutteleva.

Noin 50 eläinlajin kirjo tarkoittaa, että osa porukasta on nukkumassa tai talvimajoituksessa, mutta nähtävää riittää silti. Ruskeakarhuaitauksen hiljaisuutta tasapainottaa jääkarhun mäenlasku, susiaitauksesta löytyy uteliaita katseita ja itsensä voi tuntea tarkkailluksi jokaisen pöllöhäkin luona. Majavat nukkuvat sikeästi ja korpit tulevat aggressiivisesti kärkkymään makupaloja verkkoaidan silmästä. Toisaalta hirviaitauksesta löytyy suorastaan seurankipeä uroshirvi, joka tulisi varmasti halaamaan ilman vankkaa puuaitaa.

Ranuan eläinpuisto Ranua Zoo kotimaan helmi

Vajaan kolmen kilometrin kävelylenkki sopii mainiosti pakkaspäiviinkin, tarkeneminenhan on pukeutumiskysymys. Ainakin sesonkihetkien ulkopuolella eläinpuisto on vaivaton kohde myös koronamielessä. Vaikka lipun voi nyt ostaa verkosta, tuntuu sen vaihtaminen rannekkeeseen silti ylimääräiseltä vaiheelta, mutta ainakin toimenpide lyhentää lippujonoja ja vähentää asioimisaikoja.

Ranuan eläinpuisto Ranua Zoo kotimaan helmi

Eläinpuisto tarjoaa myös leikki- ja taukomahdollisuuksia perheille. Kierroksen loppuosasta löytyy Maija Kovarin komea ympäristötaideteos Seven Steps to Save the Ocean. Vanhaan merenpohjaan tehty taideteos esittelee lyhyesti tehokkaita keinoja oman ilmastokuormituksen alentamiseen. Teoksen kielet ovat suomi, englanti ja kiina.

Ranuan eläinpuisto Ranua Zoo kotimaan helmi

Ranuan eläinpuisto

www.ranuazoo.com
Rovaniementie 29
97700 Ranua

Avoinna päivittäin kello 10.00–16.00 (11.9.2020–31.5.2021)

Liput (verkosta): aikuiset 23,50€ (21,50€), lapset 4-14v. 19,00€ (17,00€), perhelippu 70,00€ (65,00€).

Ranuan eläinpuisto Ranua Zoo kotimaan helmi

Happirikkaan ulkoilmakierroksen jälkeen itsensä voi palkita sisäänpääsyn luota löytyvän linnarakennuksen liikkeiden valikoimalla. Ainakin Fazerin makeiskaupan antimet maistunevat useimmille herkkusuille.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat