18.11.2018

Ladattavat hybridit hukkaan Iso-Britanniassa: BBC:n tutkimuksen mukaan ostopäätöksenä valtion tuet, ei ladattavuus

EQ Power
EQ Power -mallien lataus sujuu takapuskurin nurkkaan kätketystä Type 2 -pistokkeesta.

BBC:n mukaan latauskaapelit saattavat pysyä pakkauksissaan.

Valtion myöntämät tuet tekivät ladattavista hybrideistä suosittuja Iso-Britanniassa, mutta hyvin monet kuljettajat eivät ole koskaan ladanneet autojaan, kertoo BBC.

Yhtiön tekemän selvityksen mukaan työsuhdeautoina suosittujen ladattavien hybridien keskikulutukset pyörivät noin 7 litrassa sataa kilometriä kohden (40 mpg), kun autonvalmistajien lupauskeskiarvo on vain 2,2 l/100 km (130 mpg). Kulutustutkimus tehtiin 1500 ladattavan työsuhdeauton otannasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaapelit paketissa

BBC ei uutisessaan mainitse monien ladattavien hybridiautojen ylittävän luvatut kulutukset ajoittain latailtunakin.

Se ei silti selitä koko ongelmaa, sillä uutisen mukaan suuryrityksiä työsuhdeajoneuvojen polttoainekulutuksessa neuvova The Miles Consultancy paljastaa, ettei monien ladattavien hybridiautojen latauskaapeleita ole ikinä edes poistettu tehdaspakkauksistaan.

Tiheän latailun mahdollistama matala kulutus ei edes usein ole autovalinnan syynä. Ladattavista hybridiautoista on tullut saarivaltiossa erittäin suosittuja valtion suurten tukien ansiosta. Vuodesta 2011 näihin päiviin saakka valtio tuki ladattavan auton ostajaa 4 500 punnalla, mikä nykykurssilla tekee noin 5000 e uroa.

Suuri ostotuki teki saarivaltiosta Euroopan suurimman ladattavien hybridien markkinan: pelkästään kuluvan vuoden aikana ladattavia hybridejä on myyty 37 000 kappaletta. Näistä 70 prosenttia on myyty yrityskäyttöön.

Valittu väärä työkalu

BBC:n mukaan maan monia autovuokraamoita ja leasing-yhtiöitä edustava The British Vehicle Rental and Leasing Association (BVRLA) kertoo yritysten kääntyneen ladattaviin hybrideihin dieselien korkeampien verojen vuoksi.

– Olemme valitettavasti päätyneet tilanteeseen, jossa huonosti suunniteltu verojärjestelmä johtaa huonoon ostokäyttäytymiseen. Monet yritysautoilijat valitsevat autonsa verojen pohjalta, eikä valitsemalla parasta ajoneuvoa tehtävään, BVRLA:n viestintäpäällikkö Toby Poston kertoo BBC:lle.

Kun BBC esitti The Miles Consultancyn havainnot Iso-Britannian liikenneministeriölle, vastattiin mediayhtiölle ladattavien hybridien tuovan suuria ympäristöhyötyjä, mutta painotusalue on nyt siirretty nollapäästöisiin täyssähkö- ja vetyautoihin.

Ladattavilla hybrideillä ajavat saavat yhä Iso-Britanniassa tukia matalammilla veroilla, latausinfralla ja alueesta riippuen ilmaisella pysäköinnillä.

Teksti: Lauri Ahtiainen, Lähde: BBC, kuva: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat