20.1.2020

Ladattavat hybridit tiuhaan piuhan päässä – sähköajoa yli puolet

Liki 85 prosenttia lataa hybridiautoaan kotona vähintään kolme kertaa viikossa ja päivittäin autoaan lataavien osuuskin on yli 70 prosenttia, kertoo tuore kyselytutkimus.

Kattava kyselytutkimus tuo kiinnostavaa tietoa siitä, miten ladattavilla hybridiautoilla ajavat suomalaiset käyttäytyvät. Tutkimus osoittaa ainakin sen ennakkokäsityksen vääräksi, että ladattavia hybridejä ladattaisiin laiskasti – päinvastoin.

– Ladattavilla hybrideillä ajetaan sähkön voimin keskimäärin yli puolet (53 %) kilometreistä, kertoo tuoretta tutkimusta esittelevä Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Lähes 85 prosenttia lataa hybridiautoaan kotona vähintään kolme kertaa viikossa. Päivittäin autoaan kotona lataavien osuus on yli 70 prosenttia. Autoalan tiedotuskeskuksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes kolmannes ladattavien hybridien haltijoista ja lähes viidennes täyssähköauton haltijoista lataa autoaan päivittäin tai lähes päivittäin työpaikalla.

Ladattavien hybridiautojen yksityiset omistajat ajavat autoillaan keskimäärin yli puolet ajokilometreistä sähköllä. Talvisin (marras–maaliskuu) sähköllä ajon osuus ajokilometreistä on noin 47 prosenttia ja muina vuodenaikoina 58 prosenttia.

Työsuhdeautoilijoilla sähköajon osuus on hieman matalampi, vastaavien prosenttilukujen ollessa 38 ja 46 prosenttia. On hyvä mieltää, että työsuhdeautoilla ajetaan tyypillisesti paljon, niiden keskimääräiset vuotuiset ajomäärät ovat yli 20 000 kilometriä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Julkinen lataus satunnaista

Moni ladattavan auton haltija lataa autoaan ainoastaan kotona ja työpaikalla. Julkinen lataus on sitä vastoin monelle vielä melko satunnaista: julkisten pysäköintilaitosten ja huoltoasemien latauspisteitä käytetään varsin harvoin.

Tutkimuksen mukaan ladattavilla hybrideillä ajavista vain viitisen prosenttia lataa autoaan kauppareissujen aikana tiuhaan eli 3–5 kertaa viikossa. Vastaajista hieman yli viidennes käyttää tätä lataustapaa hyväkseen kuitenkin 1–2 kertaa viikossa. Sähköautoilijat ovat hieman ahkerampia kauppareissujen aikaisia lataajia.

Pysäköintitaloissa tai muissa julkisissa latauspaikoissa auto kytketään seinään selvästi kauppareissujen aikaista lataamista harvemmin.

Joka viidennellä latauslaite

On ehkä yllättävää, että jopa noin joka viidennellä ladattavalla hybridillä autoilevalla on kotonaan erillinen autoa varten suunniteltu latauslaite. Valtaosa lataa autoaan kotona kuitenkin kotitalouden tai taloyhtiön tavanomaisesta pistorasiasta.

Suko-pistoketta yksinomaan tai ainakin satunnaisesti käyttävien osuus on noin 70 hybridien haltijoista ja hieman yli 40 prosenttia täyssähköauton haltijoista.

Täyssähköauton haltijoista noin joka kymmenes käyttää lataamiseen kolmivaihevirtapistoketta.

Kyselytutkimus toteutettiin ladattavien autojen haltijoille suunnattuna yhdistettynä posti- ja nettikyselynä. Tutkimus kohdennettiin vuosina 2014–2019 ensirekisteröityjen autojen haltijoille.

Tutkimuksen otos on noin 5 000 henkilöä, ja tutkimukseen saatiin kaikkiaan 2 284 vastausta, joten tutkimuksen vastausprosentiksi tuli erinomainen 44 prosenttia. Valtaosa vastaajista oli ladattavien hybridien haltijoita, täyssähköautojen haltijoita vastaajista oli hieman yli 400.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Jari Saarentaus, Marko Jokela Lähde: Autoalan Tiedotuskeskus

Luetuimmat