22.11.2017

Latausta lastiliikenteeseen: Tesla Semi on ripeä sähkörekka

Tesla Semi

Tesla Semi lupaa vaikuttavia teknisiä tietoja tuotantoon jo vuonna 2019. Kiihtyvyys 0-100 km/h viidessä sekunnissa on vain osa mullistusta, mutta kysymyksiäkin herää.

Elon Musk julkisti viime viikolla yrityksensä tulevan sähkökuorma-auton, joka kulkee nimellä Tesla Semi. Futuristiselle veturille luvattu viiden sekunnin kiihtyvyysarvo on toki ilman kuormaa, mutta täydellä, reilun 36 tonnin, kuormallakin Semin luvataan saavuttavan 100 kilometrin tuntinopeus kahdessakymmenessä sekunnissa. Nämä ovat kovia arvoja nykyisiin tavanomaisiin dieselillä kulkeviin rekkoihin verrattuna.

Tesla Semi

Tärkein paljastettu arvo on kuitenkin lupaus toimintamatkasta yhdellä latauksella. Se on vaikuttavat 500 mailia, eli yli 800 kilometriä, kuormattuna maantienopeuksilla. Kuorma-autonkuljettajia kiinnostanee myös mäennousukyky. Semin luvataan säilyttävän teoreettisesti yli sadan kilometrin tuntinopeus viiden prosentin nousussa. Teslan mukaan dieselrekka pystyy pitämään samassa nousussa vain reilun 70 kilometrin tuntinopeuden.

Tesla Semi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Riittävä toimintamatka ja uusi laturi

Kulutuksen luvataan jäävän alle kahden kilowattitunnin maililla. Tämä vastaa reilua sataa kilowattituntia sadalla kilometrillä. Teslan mukaan esimerkiksi oman sähköenergiansa auringosta rekkojen latausta varten tuottavat yritykset voivat saavuttaa yli 200 000 dollarin säästöt polttoainekustannuksissa miljoonan mailin, eli noin 1,6 miljoonan kilometrin matkalla.

Teslan oma uusi Megacharger-latausasema mahdollistaisi ennakkotietojen mukaan 400 mailin, eli lähes 650 kilometrin toimintamatkaa vastaavan energiamäärän pikalataamisen puolessa tunnissa. Musk mainitsi samalla, että tauot ovat kuljetusalalla muutenkin pakollisia.

Tesla Semi

Tesla Semi ei vaadi kuljettajalta vaihtamista tai kytkimenkäyttöä, eli se vastaa siltä osin automaattivaihteista kuorma-autoa. Tämän lisäksi Semi on varustettu jarruenergian talteenotolla, jolle Tesla lupaa kovan tehokkuuden. Teslan mukaan 98% kineettisestä energiasta palautetaan akkuihin jarruenergian talteenotolla. Tämä vaatii akuilta melkoista vastaanottokykyä hätäjarrutuksessa.

Rekkaparkin aerodynaamisin

Myös kuorma-auton hytti on suunniteltu uudelleen täyteen seisomakorkeuteen ja se on valmistettu hiilikuidusta. Semissä istutaan keskellä ohjaamoa hiukan McLaren F1:n tavoin. Kaksi kosketusnäyttöä on sijoitettu symmetrisesti ratin molemmin puolin. Niistä kuljettaja seuraa navigaattoria, kuolleiden kulmien kameroita sekä muuta saatavilla olevaa informaatiota. Semi mahdollistaa Teslan mukaan myös puoliautonomisen ajamisen. Semistä nähtäneen myös erilaisia hyttiversioita esimerkiksi pitkämatkalaisten vaatimuksia ajatellen.

Tesla Semin voi varata itselleen 5 000 dollarin varausmaksua vastaan, mutta itse kuorma-auton hintaa ei kerrottu. Kustannusarvio aurinkosähköllä toimivien Megacharger-latausasemien rakennuttamisesta puuttui sekin julkisesta tiedotteesta. Toisaalta myös tieto yhteistyökumppaneista, tuotannon kapasiteetista sekä tuotantotiloista uupuu, joten aivan kaikki ei ole vielä selvillä. Lisätietoja saadaan varmasti tuotannon aloituksen lähestyessä. Amerikkalaisvalmistajan hyötyajoneuvoa lupaillaan markkinoille vuonna 2019.

Tesla Semi

Lähde ja kuvat: Tesla

Luetuimmat