4.11.2017

Maalipinnan kiillotus: Halvin tapa aloittaa

Maalipinnan kiillotus cyclo

Juttusarjan jatkuessa esittelemme aloittelijalle soveltuvan edullisen ja järkevän kiillotuskonevaihtoehdon.

Juttusarjan edellisessä osassa käsittelimme erilaisia kiillotuskonetyyppejä, mutta emme syventyneet yksittäisiin vaihtoehtoihin. Koneita on aivan liikaa niiden kaikkien käymiseksi läpi. Kiillotuksesta kiinnostuva aloittelija säikähtää kuitenkin helposti usean sadan euron hintaisia ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja kiillotuskoneita.

Tämän seurauksena saatetaan päätyä ostamaan huputettava vahauskoneena markkinoitava työkalu ja pettyä pahemman kerran. Usein näitä vielä käytetään vahajäämien poispyyhkimiseen, jolla ei ole mitään tekemistä maalipinnan kiillottamisen kanssa. Vahajäämien pyyhkimiseen ei tarvitse, eikä tule, käyttää konetta.

Maalipinnan kiillotus cyclo
Cyclokoneen liike muistuttaa kaksin käsin kiillottamista, jossa molemmat laikat tekevät pyörivää liikettä.

Siksi esittelemme edullisimman järkevän tavan tutustua kiillotuksen saloihin. Kyseessä on kaksilaikkainen kummajainen, joka tunnetaan nimellä cyclo. Sellaisenkin voi ostaa laadukkaana suurella rahalla, mutta markkinoilla on myös käyttökelpoisia edullisia kopioita.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Oikea Cyclo – laatua ja hintaa

Jutun aiheena on amerikkalainen Cyclo Polisher, jonka historia ulottuu 1950-luvulle asti. Nykyään se valmistaa useampaa tuotetta tässä samassa kiillotuskoneperheessä. Kaikkia yrityksen valmistamia kiillotuskoneita kuitenkin yhdistää sama muotoilu ja lähes sama toiminnallisuus. Koneet eroavat toisistaan lähinnä käyttövoimansa osalta.

Cyclo Polisher on muotoilultaan helposti tunnistettava kaksilaikkainen vapaasti pyörivä epäkeskokone. Juuri kaksilaikkaisuus erottaa sen kilpailijoista. Valmistaja vertaa koneen tekemää liikettä käsin kiillottamiseen, mutta luonnollisesti koneella saavutetaan ylivertainen teho.

Kiillotuskoneissa on usein vaihdettava talla, mutta cyclokopion tallat ovat kiinteät. Talloissa on tarrapinta kiillotuslaikan kiinnittämistä varten.

Koneen paine ja työstön teho jakautuu tässä kahdelle laikalle, jotka tekevät epäkeskoliikettä. Tämä estää kiillotettavan maalipinnan kuumenemista. Cyclo on osin siksi turvallinen myös aloittelevan kiillottajan käsissä kunhan muistaa varoa kolhimasta talloja puskurien, peilien tai ovenkahvojen reunoihin.

Aito Cyclo Polisher on pakattu alumiinikuoriin. Sitä ei tule sekoittaa edullisiin kopioihin, sillä yhteistä näillä on lähinnä ulkonäkö. Alkuperäinen Cyclo Polisher on erittäin laadukas ja pitkäikäinen työkalu kovaan käyttöön. Valitettavasti samasta syystä se ei ole otsikossa mainittu edullisin kone aloitukseen. Cyclo Polisher maksaa mallista riippumatta satoja euroja.

Maalipinnan kiillotus cyclo
Kiillotukseen tarvitsee aina myös laikkoja ja tähän koneeseen ne on hankittava aina parina. Kiillotustahna on värjännyt kuvan oransseja laikkoja.

Halpa cyclokopio

Tämä johdattaa meidät katselemaan samaan perusajatukseen pohjautuvia halpoja kopioita. Esimerkiksi Bilteman, koomisesti nimeämä, Vahaus- ja kiillotuskone 2x95mm ja Clas Ohlsonin myymä Cocraft HPT 350 ovat edullisesti toteutettuja kopioita alkuperäisestä Cyclosta. Jo noin 50 euron sijoituksella pääsee käsiksi kiillotuskoneeseen.

Maalipinnan kiillotus cyclo
Bilteman pakkauksen mukana toimitetaan myös varahiilet sekä pari kiillotussieniä ja -tyynyjä. Jälkimmäisistä sienet ovat jokseenkin käyttökelpoisia, mutta ohuilla kangaspaloilla ei kannata maalipintaan koskea.

On toki ymmärrettävä, että laatu ei ole alkuperäisen veroinen. Hinta näkyy ja tuntuu, sillä edullinen kopio tärisee, värisee ja rämisee. Ulkokuorikin on muovia. Lisäksi esimerkiksi Bilteman koneen mukana tulevat laikat olisi suositeltavaa korvata heti paremmilla.

Edullinen cyclokopio tarjoaa kuitenkin todella paljon vastinetta rahalle. Ergonomia- ja laatuasiat eivät paina samalla tavoin henkilöä, jonka aikeissa on kiillottaa vain oma auto. Cyclokopio on kiillotuskoneeksi hidas ja ergonomialtaan keskinkertainen, mutta toisaalta helppo ja varsin turvallinen aloittelijallekin.

Maalipinnan kiillotus cyclo
Bilteman myymä kopio Cyclo Polisher -kiillotuskoneesta poikkeaa alkuperäisestä esimerkiksi muovisen ulkokuoren osalta, mutta tarjoaa hyvän vaihtoehdon aloittelijalle.

Harrastuksen edetessä kasvaa myös houkutus hankkia tehokkaampi ja kalliimpi kone, joka on usein suoravetoinen. Tällöin Cyclokopion voi säilyttää hyllyssä poikkeuksellisen pehmeän suorakiiltomustan maalipinnan viimeistelyn varalle, jos tehtävästä ei tunnu millään suoriutuvan hologrammittomasti suoravetoisella koneella. Monella kiillottajalla onkin valikoimissaan kaksi konetta: suoravetoinen ja epäkesko.

Kiillotuskoneissa on usein vaihdettava talla, mutta cyclokopion tallat ovat kiinteät. Talloissa on tarrapinta kiillotuslaikan kiinnittämistä varten.
Myös cyclokopiosta löytyvät perinteiset painikkeet käynnistämiseen sekä nopeuden säätämiseen.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat