22.2.2021

Matkailuala menetti viime vuonna yli triljoonan edestä tuloja

matkailuala

Viime vuoden matkailualan tilastot ovat karua luettavaa, eivätkä odotuksen tälle vuodelle ole juuri paremmat. Suuri epätietoisuus pitänee matkustajaluvut matalina ainakin ensi vuodelle asti.

Vuosi 2020 menee historiankirjoihin yhtenä kaikkien aikojen surkeimmista turismin kannalta. Kansainvälinen matkustaminen väheni 74 prosentilla, eli maailmassa tehtiin ulkomaanmatkoja noin miljardi vähemmän kuin vuonna 2019. Rahallisesti koronan vaikutus matkailualaan on maailmanlaajuisesti reilusti yli triljoona euroa. Samalla matkailualalta on häviämässä 100-120 miljoonaa työpaikkaa.

Maailman matkailujärjestön teettämän kyselyn mukaan ala odottaa käännettä kohti parempaa vasta vuonna 2022, eikä moni odota matkailun normalisoitumista kuin aikaisintaan vuonna 2023, 2024 – tai jopa myöhemmin.

Alueittain suurimmat kärsijät koronasta ovat Aasia (matkustajamäärät -84%), Afrikka (-75%), Lähi-Itä (-75%), Eurooppa (-70%) ja Amerikat (-69%). Itse matkustajien absoluuttisissa määrissä suurin häviäjä oli kuitenkin Eurooppa, vanhalle mantereelle tehtiin yli 500 miljoonaa ulkomaanmatkaa vähemmän kuin vuonna 2019.

 Lähde: Maailman matkailujärjestö (UNWTO) Kuvituskuva: Vesa Eskola

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat