7.8.2022

Mies, jolla oli tehtävä – Ott Tänak kolmatta kertaa Jyväskylän kuningas

Secto Rally Finland voittaja 2022 Ott Tänak

Ott Tänak ajoi Suomen MM-rallissa kuin vimmattu. Motivaatio ylittää riskikynnykset tuli Tänakin perheestä.

Epäinhimillinen ajo inhimillisistä syistä. Se oli salaisuus Ott Tänakin kolmannen Suomen MM-rallissa napatun voiton taustalla. Vuoden 2019 maailmanmestari on joutunut Hyundaille siirryttyään todelliseen ristiaallokkoon. Tiimi on yrittänyt parhaansa saada auton toimimaan, mutta liki tuloksetta.

Rally1 –autot tulivat osaksi MM-sarjaa kuluvan kauden alusta, mutta se ei muuttanut voimasuhteita. Toyota vei ja Hyundai vikisi – aivan kuten oli käynyt kausina 2020 ja 2021.

Niinpä menestysmahdollisuudet Suomen MM-ralliin tällä kertaa olivat ohuttakin ohuemmat, vaikka Tänak sarjan todellisiin supertähtiin lukeutuukin.

Virolaisässän mielessä kaihersi hänen vaimonsa vakava sairaus, joka sai Tänakin pistämään kaiken peliin. Tänakin ajo viikonloppuna oli kuin elokuvasta. Kaikki riskit tuntuivat onnistuvan, kun Tänak joutui paikkaamaan auton puutteita.

Lauantaiaamun sade ei ollut Tänakin ja kartanlukija Martin Järveojan pahimpia haasteita.

- Keli on ihan selkeä, ei siinä mitään, mutta auto on kuin painajainen, Tänak sivalsi.

Tiimi kuunteli Tänakin palautetta korvat punaisina, vaikka tiesi tämän sanojen olevan totta. Puolentoista päivän testillä ralliin valmistautunut Tänak jätätti kisassa tallikaveriaan Thierry Neuvillea kaksi minuuttia ja 18 sekuntia, vaikka belgialainenkin ajoi virheettömän kisan, ja ajoi rallin identtisellä autolla Tänakin kanssa.

Rallin päättäneen Power Stagen maalissa Tänak painoi päänsä käsiensä väliin ja oli selvästi liikuttuneessa tilassa. Hetken aikaa oli epäselvää, juhlisiko Tänak lainkaan voittoaan, mutta kipusi sitten sanattomasta sopimuksesta autonsa katolle kartanlukija Järveojan kanssa.

Sen riehakkaammin ei Tänak voittoaan tuuletellut, mutta lausui toki kansainväliselle tv-ryhmälle All Live –lähetyksessä kuullut sanat.

- Kaikki mitä voin sanoa, on se, että tämä voitto on vaimoni ansiota. Hän on tukenut minua niin paljon. Rakastan sinua valtavasti, Tänak suukotti tv-kameraa.

On ilmiselvää, että tilanne rassaa Tänakin mielenrauhaa. Kaudesta on vielä neljä osakilpailua ajamatta. Voitollaan Tänak nousi pistetilanteessa toiseksi, mutta eroa Kalle Rovanperään on jo musertavat 94 pistettä. Se ei anna realistisia mahdollisuuksia Tänakille taistella mestaruudesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rovanperä tunnusti tappionsa

Kalle Rovanperä ajoi niin ikään fantastisen kilpailun, mutta se ei aivan riittänyt voittoon tällä kertaa. Rovanperä nakutteli kilpailukykyisiä erikoiskoeaikoja, ja sai eron kutistettua lauantaiaamun liki 20 sekunnista vain 8,4 sekuntiin, kun jäljellä oli sunnuntain neljä erikoiskoetta.

Tänak heräsi päivään tehtävä mielessään. Hän halusi voittaa rallin vaimoaan kunnioittaakseen, ja sen hän myös teki.

Kotiyleisö kannusti Rovanperää kaikin mahdollisin keinoin, mutta kakkossija oli parasta mihin hän tällä kertaa pystyi. Pistejohto kasvoi siitä huolimatta jälleen 11 pisteellä, vaikka toista sijaa pistetaulukossa pitävän kuljettajan nimi vaihtui Neuvillesta Tänakiin. Neuvillella on vain piste vähemmän kuin tallitoverillaan.

Vaikka kyseessä on vasta 21-vuotias kuljettaja, ja menossa kolmas kausi pääluokan autolla, olivat Rovanperän otteet erittäin ihailtavia. Taktinen kypsyys oli kympin arvoista, vauhti 10-, sillä voitto jäi harmittavasti vain 6,8 sekunnin päähän.

Rovanperän ajotyyli on erittäin siisti ja kurinalainen, eikä hän halunnut muuttaa konseptiaan pelkän riskinoton vuoksi. ”Nätisti”, kuten Rovanperä usein ajoaan kuvailee. Se riittää voittoon useimmissa osakilpailuissa, mutta ei tällä kertaa Suomessa, jossa kovalla riskinotolla on mahdollisuus tehdä urotekoja, mikäli kestää tiellä loppuun asti.

Rovanperän viikonlopppu oli virheetön. Ainut hilpeyttä herättänyt tilanne sattui perjantai-iltapäivän lenkillä, kun ajolinja lipesi hieman leveäksi Sahloinen-Moksi –erikoiskokeen toisella ajokerralla. Kartanlukija Jonne Halttunen pelästyi tilanteesta sen verran, että päästi kimeän äänen, mikä vastaavasti huvitti Rovanperää selvästi.

Erikoinen turvallisuusuhka

Kaiken kaikkiaan viikonloppu oli suomalaisittain onnistunut. Rallin läpiviennissä koettiin ennennäkemätöntä draamaa, kun Lankamaa 2 –erikoiskoe jouduttiin perumaan yleisön huonon käytöksen vuoksi. Osa katsojista hakeutui vaarallisiin paikkoihin, mitä turvallisuusdelegaatio ei voinut painaa villaisella.

Kyse oli ensimmäisestä kerrasta, kun Suomen MM-rallissa perutaan erikoiskoe ko. syystä.

Aihetta suomalaisjuhlaan oli WRC2 –luokassa, jossa Teemu Suninen nappasi voiton ennen Emil Lindholmia. Kaksikko väänsi tiukasti koko rallin ajan, mutta Suninen oli lopussa aavistuksen nopeampi.

Samalla varmistui Hyundaille voitto myös oheisluokassa, mikä on kova saavutus  - ajettiinhan Toyotan kotimaisemissa, joissa ralli oli ennakkokaavailuissa pedattu tiimille.

Ralli on kuitenkin sen verran arvaamaton laji, että tavallisesti ennakko-odotukset voi viskata rallin maalissa romukoppaan.

Teksti: Miika Wuorela Kuvat: Miika Wuorela, Tuomas Rajala ja Eetu Kokkonen

Luetuimmat