6.8.2020

Ministeriö huolissaan liian ruuhkaisesta joukkoliikenteestä

Kaukoliikenteen bussit poistuivat www.matka.fi -reittioppaasta

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo olevansa huolissaan liian ruuhkaisesta joukkoliikenteestä. Keskusteluja mahdollisista toimenpiteistä käydään tällä hetkellä yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) kertoo tuoreimmassa tiedotteessaan olevansa huolissaan liian ruuhkaisesta joukkoliikenteestä. Pääsääntöisesti asiat ovat hyvällä tolalla, mutta joidenkin juna- ja bussivuorojen osalta on ollut myös ongelmia. Tähän asiaan pyritään nyt puuttumaan.

Liikenne- ja viestintäministeriö neuvottelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen. Eräs vaihtoehto on hengityssuojainten tai kasvosuojainten käytön vaatiminen julkisen liikenteen välineissä. Vielä ei kuitenkaan ole tiedossa milloin tai mitä toimia otettaisiin käyttöön, jos muutoksia ylipäätään tapahtuu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

LVM huolissaan liian ruuhkaisesta joukkoliikenteestä

Taustalla on aiemmat keskustelut Liikenne- ja viestintäministeriön sekä kaikkien joukkoliikenteen toimijoiden välillä. Joukkoliikenteen toimijat suurimmasta pienimpään kokoontuivat liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan kutsusta ensimmäistä kertaa 8. kesäkuuta. Tällöin sovittiin pelisäännöt sujuvan ja terveyden kannalta turvallisen matkustamisen takaamiseksi.

– Pääsääntöisesti hygieniasta ja välimatkoista on pidetty kiinni, mutta jotkut juna- ja bussivuorot ovat olleet liian ruuhkaisia, toteaa ministeri Harakka.

Jos liikennöitsijät eivät voi taata turvallisia välimatkoja, ne voivat asettaa matkustuksen ehdoksi kasvojen suojauksen. Liikenne- ja viestintäministeriö ei voi tällaista määräystä kuitenkaan tehdä. Finnair on asettanut oma-aloitteisesti matkustajille tällaisen ehdon, ja Helsingin seudun liikenne (HSL) suunnittelee asiaa.

Koska liikenne- ja viestintäministeriö ei voi edellä mainittua määräystä tehdä, se käy tällä hetkellä keskusteluja aiheesta THL:n kanssa. Liikenne- ja viestintäministeriö on jo aiemmin kertonut olevansa valmis ehdottamaan tartuntatautilakiin pykälää, joka koskee velvoittavana myös joukkoliikennettä.

Ulostulo vaikuttaa selvältä julkiselta kannanotolta ja siirtää siten palloa THL:n suuntaan. Aika näyttää mitä tästä seuraa, mutta tällä hetkellä ei parane muuta kuin odotella tuloksia. Toistaiseksi mihinkään omiin toimenpiteisiin tai tulkintoihin ei parane ryntäillä.

Lähde: LVM, kuvituskuva: Lauri Ahtiainen

Luetuimmat