8.10.2020

Nimi muutettu: Kun Yhdysvalloissa ostat Toyota Yariksen, saat Mazda 2:n

Toyota Yaris

Konserniyhteistyön vuoksi Toyota on Yhdysvalloissa Mazda.

Tämänkertainen aihe on kertausta aiemmin Moottorissa julkaistusta artikkelista. Aihe on kuitenkin niin erikoinen, että se ansaitsee tulla kerratuksi: Yhdysvalloissa Toyota Yariksena myyty auto on Mazda 2.

Mazda 2 MHEV
Mazda 2

Taustalla on Mazdan ja Toyotan yhteistyö, jonka helmenä Mazdan tehdas Meksikossa on valmistanut Toyotan nuorisomerkki Scionille Mazda 2:n sedanversiota nimellä Scion iA vuodesta 2015. Tarina päättyi lyhyeen, kun vuoden 2016 jälkipuoliskolla Toyota ilmoitti lopettavansa Scionin ja siirtävänsä merkin mallit Toyota-nimen alle. Scion iA:sta tuli ensin Toyota Yaris iA ja sitten Yaris Sedan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mazda vai Toyota?

Sedan tarvitsi rinnalleen toki pystyperän: sellainen Toyotalta tietysti löytyi omasta takaa. Yhdysvalloissa korimalli siis ratkaisi, oliko auto Toyotan vai Mazdan käsialaa.

Toyota Yaris

Tämäkin oli lyhyt tarina: pystyperäisen Toyota Yariksen myynti loppui Yhdysvalloisosa mallivuodelle 2019. Seuraaja perustui sedaniin, siis Mazdan valmistamaan tuotteeseen. Toisin sanoen nyt molemmat Yaris-korimallit olivat Mazda 2 -johdannaisia. Toki autot koristeltiin Toyotan tyyliin muokatuin puskurein ja muin yksityiskohdin. Sisällä moiseen ei ryhdytty, Mazdan ratti sai Toyotan logon.

Toyota Yaris

Yhdysvalloissa Toyota Yaris liikkuu 1,5-litraisen bensiinimoottorin ja 6-vaihteisen automaatin turvin – sellaisen ominaisuudet voit tarkistaa Moottorin Mazda 2:n koeajosta.

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuvat: Mazda

Luetuimmat