2.12.2022

Päivän kuva: Fisker Karma – unohtumaton pala suomalaista autohistoriaa

Kovan onnen Fisker Karma toivottaa vierailijat tervetulleeksi Uudenkaupungin autotehtaan vierailijakeskuksessa.

Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan vierailijakeskuksessa komeilee automalli, joka muistetaan ympäri maailmaa surullisen kuuluisasta historiastaan.

Fisker Karma on kovan onnen automalli, mutta samalla unohtumaton, ja myös merkittävä pala suomalaista autonvalmistuksen historiaa. Fisker Karmaa ehdittiin valmistaa Uudenkaupungin autotehtaalla vuosina 2011–2012 pari tuhatta kappaletta, kunnes tuotanto keskeytettiin Fisker-yhtiön heikon maksukyvyn vuoksi. Lopulta Fisker meni konkurssiin ja Karman taru päättyi.

Fisker Karman ulkomuoto on jykevä ja sen linjat on sulavat – ja auton muotoilu on kestänyt aikaa yllättävän hyvin ja se on yli 10 vuodenkin jälkeen yllättävän modernin näköinen.

Yhdeksi syyksi Karman huonoon kysyntään on spekuloitu olevan juuri se, että auto oli reilusti edellä aikaansa.

Olivat syyt mitkä tahansa, Fisker Karma on merkittävä osa suomalaista autonvalmistusta – ja se on myös myönnetty Valmet Automotivella. Fiskerin avulla Valmet Automotivella on saatu merkittävää oppia sähkö- ja hybridiautojen valmistuksesta ja kokemuksesta Fiskerin kanssa on varmasti ollut hyötyä myös siinä, että Valmet Automotive on tänä päivänä merkittävä tekijä muun muassa Mercedes-merkkisten autojen kokoonpanijana sekä myös akkuvalmistajana.  Valmet Automotiven Salon akkutehdas aloitti vuonna 2019.

Teksti ja kuvat: Manu Tuppurainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat