14.6.2023 Kotimaanmatkailu Päivän kuva: Hampurilainen houkuttaa Helsinkiin Rohkeasti aasialaisia makuja hampurilaisiin yhdistelevä Shoku Burger sijaitsee Vantaan Mikkolassa. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Nälkä, mikä mainio tekosyy – myös matkailla. Ja Helsinkiin suuntaavat burgerien ystävät, sillä tänään käynnistyi nelipäiväinen Burger Lovers -festivaali. Burgerit kiinnostavat ja maistuvat – yhä useammalle ja yhä useammin, ainakin jos mittarina on vuosittainen hampurilaisten rakastajien festivaali. Helsingin Rautatientorilla tänään alkanut kaikille avoin Burger Lovers -festivaali on kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan.Jo ensimmäinen festivaali vuonna 2019 näytti mitä tuleman pitää: Narinkkatori osoittautui aivan liian ahtaaksi paikaksi tapahtumalle.Ruokatapahtuman kotipaikaksi valikoitui Rautatientori, joka takaa väljemmät oltavat. Järjestäjä on Burger Lovers Finland -yhteisö on sekin kasvanut sitten vuoden 2015 ja yhteisön perustamisen.– Aluksi liityttiin kaveri kutsuu kaverin, joka kutsuu kaverin -periaatteella. Nyt meitä yhden ruokalajin intoilijoita on jo yli 41 000 jäsentä, puuhamies Antti Suikkari myhäilee.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyVoittaja löytyi KotkastaFestivaalin kohokohtia on vuoden hampurilaisravintolan julkistus. Viime vuoden kokemusten perusteella yhteisö päätti tehdä äänestyksestä jokavuotisen perinteen.Tänä vuonna voittajaksi ylsi kotkalainen The Van. Toiseksi sijoittui Grill Room Hankasalmelta ja kolmanneksi tuli viime vuoden äänestyksen voittanut salolainen JJ’S BBQ.Äänestyksen kymmenen kärki ja äänien prosenttiosuusThe Van, Kotka (7,1 %) Grill Room, Hankasalmi (6,8 %) JJ’S BBQ, Salo (5,3 %) Boneless, useita ravintoloita, Helsinki (4,7 %) Friends & Brgrs, useita paikkakuntia (4,1 %) Naughty BRGR, useita paikkakuntia (3,2 %) Kauppuri 5, Oulu (3,0 %) Burger5, Kuopio (2,7 %) Bursalad, Hyvinkää (2,6 %) Box Cafe & Grill, Sipoo (2,4 %)Avoimessa yleisöäänestyksessä annettiin 22 300 hyväksyttyä ääntä.Hankasalmella sijaitseva Grill Room rantautui festivaaleille Helsinkiin. Pihvit tirisevät ja odottavat pääsyä sämpylöiden väliin.Koronapandemia synnytti ravintolanThe Van sai alkunsa koronapandemiasta vuonna 2020. Neljä kotkalaista ravintola-alan ammattilaista joutui ravintolasulun myötä työttömiksi ja päättivät hetken mielijohteesta osallistua ruokarekan huutokauppaan.Vaunukaupan voitettuaan Juuso Ollin, Vili Mäenpään, Vesa Sjöblomin ja Tuomo Koskisen piti päättää, mitä vastahankitulla kärryllä voisi maailman pysäyttäneen koronan keskellä tehdä.Huippuravintoloista kannuksensa ansainneet ystävykset päättivät keskittää osaamisensa ja taitonsa hampurilaisiin.Street Food Factoryn ja The Vanin keittiömestari-yrittäjä Juuso Olli kiteyttää toiminta-ajatuksen.– Olemme erikoistuneet prässättyyn smash burgeriin ja pidämme täytteet hyvin yksinkertaisena ilman pankkiholvissa säilytettäviä kastikereseptejä. Parhaiten meidät tunnetaan tuplajuustoburgerista, jossa on dijonnaise-kastiketta ja pikkelöityä punasipulia. Ei mitään ylimääräistä, mutta jokaisen komponentin pitää olla laadukas.Ollin mukaan burgeriin pätevät samat säännöt kuin mihin tahansa hyvään annokseen: happojen, suolan ja sokerin tulee olla tasapainossa ja annosten komponenttien tukea toisiaan.Mistä tunnet sä laatuburgerin?Yhden ruokalajin rakastajilla on entistä enemmän vaihtoehtoja. Yhteisön ylläpitämä aitoihin asiakaskokemuksiin perustuva listaus Suomen parhaista hampurilaisravintoloista tarkoittaa nykyisin jo yli sataa ravintolaa eri puolilla maata.– On hienoa, että laadukkaiden hampurilaisten tekijöitä löytyy koko ajan lisää ympäri Suomea.Mutta mikä tekee tavallisesta hampurilaisesta laatuburgerin, jota voi kutsua gourmetkokemukseksi?Laatu tarkoittaa Suikkarin mukaan kunnollisia tuoreita ja hyviä raaka-aineita. Hyvän tekijän erottaa ymmärrys burgerista ja valitusta paistotekniikasta.– Hyvän burgerintekijän erottaa myös siitä, miten hampurilainen kootaan, jotta se on syötävissä käsin. Tärkeintä on kuitenkin makukokonaisuus ja parhaimmillaan laadukas burgeri jättää makumuiston.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyPikkelöityä sipulia ja oma tyyliSuikkari tuo esiin, etteivät laatuvaatimukset tarkoita, että kaikki pitäisi tehdä käsityönä vaan hyvän toimitusketjun kautta on saatavissa hyvää lihaa, täydellisiä sämpylöitä ja loppu onkin sitten makumaailmalla ilottelua.Laatuburgeri ei siis välttämättä kaipaa cheddaria, salaattia tai pikkelöityä sipulia tai alusta asti itsevalmistettua majoneesia.– Kyse on enemmän juuri hyvistä raaka-aineista ja siitä, että tehdään makukokonaisuus eikä välttämättä toteuteta sitä samaa hampurilaista mikä löytyy joka toisesta ravintolasta, jossa vain majoneesi ja paikallisen leipomon ei välttämättä niin hyvä sämpylä vaihtuu.Sipoossa sijaitsevan Box Café & Grillin muhkeat burgerit ovat niittäneet suosiota.Ja ranskalaisissa matalin aita ei usein ole se paras ja parhaimmat perunat syntyvät kahden- tai kolmen keiton tekniikalla tuoreesta perunasta valmistaen. Jos pysytään esikypsennetyissä perunoissakin niin niissäkin on eroja ja myös siinä paistetaanko perunat kertaalleen vai kahdesti.Kasvisburgerit tulevatBurgerit ovat vastaus myös kasvissyöjille. Laadukkaita kasvisburgereita on Suikkarin mukaan tarjolla lisääntyvissä määrin.– Ja vaikka burgeriyhteisö asiasta välillä purnaakin, niin maailma muuttuu ja hampurilaiset sen mukana halusipa yhteisö sitä tai ei. Samasta syystä olemme halunneet pitää kasvisburgerit mukana myös Burger Lovers -festivaaleilla.– Kasvisburgeri on oikein tehtynä laatuburgeri siinä missä lihaisakin vaihtoehto. On helppo tie käyttää pakastealtaasta löytyviä valmispihvejä, mutta yleensä parhaat burgerit syntyvät, jos mukana on ravintolassa kehitetty kasvispihvi, ja sen ympärille rakennettu makukokonaisuus, Suikkari linjaa.Eka puraisu vei foodienAntti Suikkari kuvaa itseään foodieksi ja innokkaaksi ruuanlaittajaksi, jonka sydämessä hampurilaisilla on aivan oma sijansa. Hän muistavaa hyvin elämänsä ensimmäisen hampurilaiskokemuksen.Suikkari oli sukuloimassa vuonna 1980 Kanadassa ja iski kuusivuotiaana hampaansa hampurilaiseen, jonka välissä oli hiiligrillillä paistettu pihvi.– Tunnen vieläkin sen makumuiston aika ajoin kielelläni.Puuhamies Antti Suikkari kiittelee suotuisaa festarisäätä.Hän sai sittemmin mahdollisuuden tutustua perusteellisesti hampurilaisten maailmaan uudella mantereella. Suikkari reissasi työn puolesta eri puolella Yhdysvaltoja ja tuli etsiytyneeksi kiinnostaviin paikallisiin hampurilaisravintoloihin.– Oli mahtava kokemus maistaa erittäin omaperäisiäkin versioita hampurilaisista, joita oli joissakin paikoin tehty tarkalleen samalla reseptillä 50–60 vuotta.Suikkari mainitsee kokemuksistaan muun muassa Memphisin uppopaistetun burgerin, Conneticutin höyrytetyn herkun ja Wisconsinin voita valuvan Butter Burgerin.– Olen syönyt hampurilaisia yli 30 osavaltiossa, siihen taitaa teeveestä tutulla Akseli Herlevilläkin olla vielä tekemistä.Turun Linnan kupeessa sijaitsevan Linna Burgersin se jokin ovat ennakkoluuloton asenne ja burgeriklassikot.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyBurgeri-innostus vahvaaPankkialalta elantonsa tienaava Suikkari on sijoittajaosakkaana mukana kahdeksan Boneless-hampurilaisravintolan ketjussa.– Uskon, että tulemme näkemään lisääntyvissä määrin omaan juttuunsa keskittyviä ravintoloita, jotka valmistavat burgerin eri tavalla kuin muut. Osasta niistä syntyy ilmiöitä, joiden perässä matkustetaan pitkiäkin matkoja. Hyvänä esimerkkinä ovat jenkkityylin BBQ-ravintolat.Suikkari kertoo, että hänen oma burgerisuosikkinsa on hyvistä raaka-aineista valmistettu juustohampurilainen, joka on koottu niin, että sen voi halutessaan syödä yhdellä kädellä autoa ajaessa sotkematta itseään ja auton penkkiä.Festivaaleilla mukana 10+1 ravintolaaBurger Lovers -festivaali https://www.burgerlovers.fi/ on lajissaan pohjoismaiden suurin. Herkuttelukeidas tarkoittaa tänä vuonna kymmentä ravintolaa Suomesta ja yhtä vierasta Virosta – suomalaisten suosituimmasta ruokamatkailukohteesta!Mukana olevat ravintolat ovat Box (Sipoo), Bang Bang BBQ (Helsinki), Burger5 (Kuopio), Shoku Burger (Vantaa), Grill Room (Hankasalmi), The Bro’s Burger (Helsinki), Linna Burgers & Coffee (Turku), Treffi Pub&Bistro (Helsinki), Friends & BRGRS, Boneless ja VLND (Tallinna).Vantaalla sijaitsevan Shoku Burgerin herkut valmistetaan aina yhtä huolellisesti.Festivaaliin osallistuvat ravintolat tarjoilevat annoksia myyntipisteiltään ja koko festivaalialue toimii anniskelualueena. Festivaalialueelle on vapaa pääsy. Festivaalit ovat avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–22.Tapahtuman pääyhteistyökumppanit ovat Vaasan, Pepsi Max ja Foodora.Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lue lisää Kaikki artikkelit 8.10.2024 Päivän kuva Päivän kuva: onko tämä muka Rovaniemi? 7.10.2024 Matkailu Islanti – huikaisevaa luontoa ja vulkaanista jännää 6.10.2024 Matkailu Jäähyväiset solateille: Col de l’Iseran 5.10.2024 Matkailu Erikoiset ateriat: Pädasten kartanon ravintola Alexander – 9 ruokalajin sinfonia makuaisteille 4.10.2024 Matkailu Kroatian Rijeka kiehtoo avattuna 4.10.2024 Päivän kuva Päivän kuva: menneisyys ja tulevaisuus samassa huoneessa – samankaltaisuuksia havaittavissa 29.9.2024 Matkailu Erikoiset unet: Pädasten kartano – hemmottelua ja rauhoittumista 29.9.2024 Automatkailu Lahti Caravan 2024: Tilantarpeeseen, mutta niukemmalle budjetille löytyy myös vaihtoehtoja 29.9.2024 Matkailuajoneuvot Lahti Caravan 2024: Kun retkeilyauto ei enää riitä – mutta halutaan silti kompaktia kokoa Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 8.10.2024 Uutinen Kuluttaja esitti automyyjälle rajun vaatimuksen käytetystä autosta – myyjä oli pimittänyt tiedon auton moottorin vaihdosta 7.10.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Rolls-Royce Silver Spur, joka yrittää epätoivoisesti matkia Phantomia 6.10.2024 Lentokoneet Lentokoneet: uusi israelilainen startup-lentoyhtiö aikoo aloittaa ensi viikolla lennot alle 30 kilometrin päästä Libanonin rajasta 7.10.2024 Koeajo Koeajo: Renault Symbioz – Rellun keihäänkärki numero 2 4.10.2024 Uutinen Käytetyssä 100 000 euron Audissa olikin jotain muuta mitä myyjä kertoi – sitten riideltiin kymmenistä tuhansista euroista 1.10.2024 Esittely Koeistuttu: Škoda Elroq – kohti myyntilastojen kärkeä 1.10.2024 Uutinen Matkailuautossa oli jos jonkinlaista vikaa – myyjäliike tarjoutui ostamaan sen takaisin, mutta 4 500 euroa halvemmalla 4.10.2024 Uutinen Käytetyssä 100 000 euron Audissa olikin jotain muuta mitä myyjä kertoi – sitten riideltiin kymmenistä tuhansista euroista 3.10.2024 Käyttötesti Käyttötesti: Volvo EX30 – auto, joka lähes musertuu ennakko-odotusten alle 2.10.2024 Koeajo Koeajo: Škoda Octavia Combi – menestys ei jää tähän 26.9.2024 Päivän kuva Päivän kuva: Paholainen odottelemassa saattoautoa 20.9.2024 Kotimaanmatkailu Päivän kuva: Texaco taksi parturi baari 21.9.2024 Matkailu Tirpitz-museo – Saksan miehittämässä Norjassa nähtiin toisen maailmansodan suurimpia sota-aluksia 14.9.2024 Ajoneuvot Maastotyypit: uudella Dacia Dusterilla raaskii - ja todellakin uskaltaa - mennä kovaankin maastoon 1.10.2024 Esittely Koeistuttu: Škoda Elroq – kohti myyntilastojen kärkeä