14.6.2023 Kotimaanmatkailu Päivän kuva: Hampurilainen houkuttaa Helsinkiin Jaa artikkeli: Kopioi linkki Kopioi linkki leikepöydälle Facebook Jaa facebookissa WhatsApp Jaa WhatsAppissa Nälkä, mikä mainio tekosyy – myös matkailla. Ja Helsinkiin suuntaavat burgerien ystävät, sillä tänään käynnistyi nelipäiväinen Burger Lovers -festivaali. Burgerit kiinnostavat ja maistuvat – yhä useammalle ja yhä useammin, ainakin jos mittarina on vuosittainen hampurilaisten rakastajien festivaali. Helsingin Rautatientorilla tänään alkanut kaikille avoin Burger Lovers -festivaali on kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan. Jo ensimmäinen festivaali vuonna 2019 näytti mitä tuleman pitää: Narinkkatori osoittautui aivan liian ahtaaksi paikaksi tapahtumalle. Ruokatapahtuman kotipaikaksi valikoitui Rautatientori, joka takaa väljemmät oltavat. Järjestäjä on Burger Lovers Finland -yhteisö on sekin kasvanut sitten vuoden 2015 ja yhteisön perustamisen. – Aluksi liityttiin kaveri kutsuu kaverin, joka kutsuu kaverin -periaatteella. Nyt meitä yhden ruokalajin intoilijoita on jo yli 41 000 jäsentä, puuhamies Antti Suikkari myhäilee. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Voittaja löytyi Kotkasta Festivaalin kohokohtia on vuoden hampurilaisravintolan julkistus. Viime vuoden kokemusten perusteella yhteisö päätti tehdä äänestyksestä jokavuotisen perinteen. Tänä vuonna voittajaksi ylsi kotkalainen The Van. Toiseksi sijoittui Grill Room Hankasalmelta ja kolmanneksi tuli viime vuoden äänestyksen voittanut salolainen JJ’S BBQ. Äänestyksen kymmenen kärki ja äänien prosenttiosuus The Van, Kotka (7,1 %) Grill Room, Hankasalmi (6,8 %) JJ’S BBQ, Salo (5,3 %) Boneless, useita ravintoloita, Helsinki (4,7 %) Friends & Brgrs, useita paikkakuntia (4,1 %) Naughty BRGR, useita paikkakuntia (3,2 %) Kauppuri 5, Oulu (3,0 %) Burger5, Kuopio (2,7 %) Bursalad, Hyvinkää (2,6 %) Box Cafe & Grill, Sipoo (2,4 %) Avoimessa yleisöäänestyksessä annettiin 22 300 hyväksyttyä ääntä. Hankasalmella sijaitseva Grill Room rantautui festivaaleille Helsinkiin. Pihvit tirisevät ja odottavat pääsyä sämpylöiden väliin. Koronapandemia synnytti ravintolan The Van sai alkunsa koronapandemiasta vuonna 2020. Neljä kotkalaista ravintola-alan ammattilaista joutui ravintolasulun myötä työttömiksi ja päättivät hetken mielijohteesta osallistua ruokarekan huutokauppaan. Vaunukaupan voitettuaan Juuso Ollin, Vili Mäenpään, Vesa Sjöblomin ja Tuomo Koskisen piti päättää, mitä vastahankitulla kärryllä voisi maailman pysäyttäneen koronan keskellä tehdä. Huippuravintoloista kannuksensa ansainneet ystävykset päättivät keskittää osaamisensa ja taitonsa hampurilaisiin. Street Food Factoryn ja The Vanin keittiömestari-yrittäjä Juuso Olli kiteyttää toiminta-ajatuksen. – Olemme erikoistuneet prässättyyn smash burgeriin ja pidämme täytteet hyvin yksinkertaisena ilman pankkiholvissa säilytettäviä kastikereseptejä. Parhaiten meidät tunnetaan tuplajuustoburgerista, jossa on dijonnaise-kastiketta ja pikkelöityä punasipulia. Ei mitään ylimääräistä, mutta jokaisen komponentin pitää olla laadukas. Ollin mukaan burgeriin pätevät samat säännöt kuin mihin tahansa hyvään annokseen: happojen, suolan ja sokerin tulee olla tasapainossa ja annosten komponenttien tukea toisiaan. Mistä tunnet sä laatuburgerin? Yhden ruokalajin rakastajilla on entistä enemmän vaihtoehtoja. Yhteisön ylläpitämä aitoihin asiakaskokemuksiin perustuva listaus Suomen parhaista hampurilaisravintoloista tarkoittaa nykyisin jo yli sataa ravintolaa eri puolilla maata. – On hienoa, että laadukkaiden hampurilaisten tekijöitä löytyy koko ajan lisää ympäri Suomea. Mutta mikä tekee tavallisesta hampurilaisesta laatuburgerin, jota voi kutsua gourmetkokemukseksi? Laatu tarkoittaa Suikkarin mukaan kunnollisia tuoreita ja hyviä raaka-aineita. Hyvän tekijän erottaa ymmärrys burgerista ja valitusta paistotekniikasta. – Hyvän burgerintekijän erottaa myös siitä, miten hampurilainen kootaan, jotta se on syötävissä käsin. Tärkeintä on kuitenkin makukokonaisuus ja parhaimmillaan laadukas burgeri jättää makumuiston. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Pikkelöityä sipulia ja oma tyyli Suikkari tuo esiin, etteivät laatuvaatimukset tarkoita, että kaikki pitäisi tehdä käsityönä vaan hyvän toimitusketjun kautta on saatavissa hyvää lihaa, täydellisiä sämpylöitä ja loppu onkin sitten makumaailmalla ilottelua. Laatuburgeri ei siis välttämättä kaipaa cheddaria, salaattia tai pikkelöityä sipulia tai alusta asti itsevalmistettua majoneesia. – Kyse on enemmän juuri hyvistä raaka-aineista ja siitä, että tehdään makukokonaisuus eikä välttämättä toteuteta sitä samaa hampurilaista mikä löytyy joka toisesta ravintolasta, jossa vain majoneesi ja paikallisen leipomon ei välttämättä niin hyvä sämpylä vaihtuu. Sipoossa sijaitsevan Box Café & Grillin muhkeat burgerit ovat niittäneet suosiota. Ja ranskalaisissa matalin aita ei usein ole se paras ja parhaimmat perunat syntyvät kahden- tai kolmen keiton tekniikalla tuoreesta perunasta valmistaen. Jos pysytään esikypsennetyissä perunoissakin niin niissäkin on eroja ja myös siinä paistetaanko perunat kertaalleen vai kahdesti. Kasvisburgerit tulevat Burgerit ovat vastaus myös kasvissyöjille. Laadukkaita kasvisburgereita on Suikkarin mukaan tarjolla lisääntyvissä määrin. – Ja vaikka burgeriyhteisö asiasta välillä purnaakin, niin maailma muuttuu ja hampurilaiset sen mukana halusipa yhteisö sitä tai ei. Samasta syystä olemme halunneet pitää kasvisburgerit mukana myös Burger Lovers -festivaaleilla. – Kasvisburgeri on oikein tehtynä laatuburgeri siinä missä lihaisakin vaihtoehto. On helppo tie käyttää pakastealtaasta löytyviä valmispihvejä, mutta yleensä parhaat burgerit syntyvät, jos mukana on ravintolassa kehitetty kasvispihvi, ja sen ympärille rakennettu makukokonaisuus, Suikkari linjaa. Eka puraisu vei foodien Antti Suikkari kuvaa itseään foodieksi ja innokkaaksi ruuanlaittajaksi, jonka sydämessä hampurilaisilla on aivan oma sijansa. Hän muistavaa hyvin elämänsä ensimmäisen hampurilaiskokemuksen. Suikkari oli sukuloimassa vuonna 1980 Kanadassa ja iski kuusivuotiaana hampaansa hampurilaiseen, jonka välissä oli hiiligrillillä paistettu pihvi. – Tunnen vieläkin sen makumuiston aika ajoin kielelläni. Puuhamies Antti Suikkari kiittelee suotuisaa festarisäätä. Hän sai sittemmin mahdollisuuden tutustua perusteellisesti hampurilaisten maailmaan uudella mantereella. Suikkari reissasi työn puolesta eri puolella Yhdysvaltoja ja tuli etsiytyneeksi kiinnostaviin paikallisiin hampurilaisravintoloihin. – Oli mahtava kokemus maistaa erittäin omaperäisiäkin versioita hampurilaisista, joita oli joissakin paikoin tehty tarkalleen samalla reseptillä 50–60 vuotta. Suikkari mainitsee kokemuksistaan muun muassa Memphisin uppopaistetun burgerin, Conneticutin höyrytetyn herkun ja Wisconsinin voita valuvan Butter Burgerin. – Olen syönyt hampurilaisia yli 30 osavaltiossa, siihen taitaa teeveestä tutulla Akseli Herlevilläkin olla vielä tekemistä. Turun Linnan kupeessa sijaitsevan Linna Burgersin se jokin ovat ennakkoluuloton asenne ja burgeriklassikot. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Burgeri-innostus vahvaa Pankkialalta elantonsa tienaava Suikkari on sijoittajaosakkaana mukana kahdeksan Boneless-hampurilaisravintolan ketjussa. – Uskon, että tulemme näkemään lisääntyvissä määrin omaan juttuunsa keskittyviä ravintoloita, jotka valmistavat burgerin eri tavalla kuin muut. Osasta niistä syntyy ilmiöitä, joiden perässä matkustetaan pitkiäkin matkoja. Hyvänä esimerkkinä ovat jenkkityylin BBQ-ravintolat. Suikkari kertoo, että hänen oma burgerisuosikkinsa on hyvistä raaka-aineista valmistettu juustohampurilainen, joka on koottu niin, että sen voi halutessaan syödä yhdellä kädellä autoa ajaessa sotkematta itseään ja auton penkkiä. Festivaaleilla mukana 10+1 ravintolaa Burger Lovers -festivaali https://www.burgerlovers.fi/ on lajissaan pohjoismaiden suurin. Herkuttelukeidas tarkoittaa tänä vuonna kymmentä ravintolaa Suomesta ja yhtä vierasta Virosta – suomalaisten suosituimmasta ruokamatkailukohteesta! Mukana olevat ravintolat ovat Box (Sipoo), Bang Bang BBQ (Helsinki), Burger5 (Kuopio), Shoku Burger (Vantaa), Grill Room (Hankasalmi), The Bro’s Burger (Helsinki), Linna Burgers & Coffee (Turku), Treffi Pub&Bistro (Helsinki), Friends & BRGRS, Boneless ja VLND (Tallinna). Vantaalla sijaitsevan Shoku Burgerin herkut valmistetaan aina yhtä huolellisesti. Festivaaliin osallistuvat ravintolat tarjoilevat annoksia myyntipisteiltään ja koko festivaalialue toimii anniskelualueena. Festivaalialueelle on vapaa pääsy. Festivaalit ovat avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–22. Tapahtuman pääyhteistyökumppanit ovat Vaasan, Pepsi Max ja Foodora. Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lue lisää Kaikki artikkelit 14.11.2025 Liikenneturvallisuus Päivän kuva: hevosella on saaliseläimen vaisto – ohitathan ja kohtaathan turvallisesti 14.11.2025 Matkailu Rohkeus koetuksella Tšekeissä – kiipeilyä, patikointia, pyöräilyä, melontaa ja huikaisevia maisemia 13.11.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Vantaalta löytyi tiettävästi Suomen ensimmäinen ”Rättisitikka” 12.11.2025 Päivän kuva Päivän kuva: pyörähdä pyörähdysautossa, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus 11.11.2025 Päivän kuva Päivän kuva: tärkeä muistutus – lapset liikkuvat liikenteessä ympäri vuoden 9.11.2025 Matkailu 11.11. 1918 aseet hiljenivät jättäen jälkeensä yli miljoona tuntemattoman sotilaan leposijaa 9.11.2025 Matkailu Yhä useampi suomalainen suuntaa talvilomalle Ruotsiin 9.11.2025 Päivän kuva Päivän kuva: tällaisia sähköauton latausasemia on Suomessa yhä liian vähän 6.11.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Suomi ei ole vielä valmis sähköautoille – vai onko liiankin? Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Kopioi linkki Kopioi linkki leikepöydälle Facebook Jaa facebookissa WhatsApp Jaa WhatsAppissa Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 13.11.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Vantaalta löytyi tiettävästi Suomen ensimmäinen "Rättisitikka" 11.11.2025 Autoilu Tyyppiviat: viallinen jakoketju voi tuhota koko moottorin – etenkin näiden autojen kohdalla kannattaa olla tarkkana 13.11.2025 Käyttötesti Käyttötesti: Škoda Elroqin näyttö kerää kehuja, mutta kahvimuki ja kännykkä tappelevat elintilasta 13.11.2025 Ajoneuvot Mercedes-Benz näyttää meille ensikuvat uudesta, joulukuussa paljastettavasta GLB-katumaasturistaan 14.11.2025 Yleinen Koeajo: BYD Dolphin Surf – Suomen halvin sähköauto, mutta millä hinnalla? 11.11.2025 Autoilu Tyyppiviat: viallinen jakoketju voi tuhota koko moottorin – etenkin näiden autojen kohdalla kannattaa olla tarkkana 10.11.2025 Lentokoneet Saksalainen lomalentoyhtiö Condor eläköitti Euroopan viimeisen "lentävän lyijykynän", harvinaiseksi jääneen Boeing 757-300:n 10.11.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Peugeot 505 Break 4x4 Dangel ei ole elämäntapafarmari, vaan enemmänkin oikea maastoauto 9.11.2025 Koeajo Koeajo: Mazda 6e – taistelua sähköä vastaan ei olisi kannattanut pitkittää näin kauan 13.11.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Vantaalta löytyi tiettävästi Suomen ensimmäinen "Rättisitikka" 20.10.2025 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Nissan Juke - "juuri katsastettu, mutta puomi tuli lasista läpi" 11.11.2025 Autoilu Tyyppiviat: viallinen jakoketju voi tuhota koko moottorin – etenkin näiden autojen kohdalla kannattaa olla tarkkana 26.10.2025 Ajatuksia autoista Väläytin vahingossa pitkät rekkakuskin naamalle neljä kertaa, mutta väitän silti ajovalojen olevan paras asia uusissa autoissa – Ajatuksia autoista 28.10.2025 Päivän kuva Päivän kuva: tässä oli Teboil vielä viikko sitten 20.10.2025 Kuluttajat Mitätön vika johti tuhansien eurojen moottorikorjaukseen – kuluttaja ja korjaamo väänsivät Škodaan tulleista korjauskustannuksista