20.6.2018

Parivertailu: mistä on pienet premium-autot tehty?

Audi A3 ja Mercedes-Benz A, jotka osallistuvat Moottorin seuraavaan parivertailuun, on juuri palautettu takaisin maahantuojien huomiin. On loppuyhteenvedon aika.

Parituhatta kilometriä ajoa – niin suoralla tiellä, mutkissa kuin taajamassa, mittauksia, tilojen arvostelua, tulosten analysointia, teknisten tietojen kokoamista sekä varustelistojen plaraamista – muun muassa kaikkea tätä on vertailun tekeminen sen kahden viikon aikana, kun autot ovat lainassa toimituksessa.

Lisättynä tietenkin pari päivää kestävillä valokuvaussessioilla, joista saatte esimakua tämän jutun kuvista. Eikä vertailun synnyttäminen tähän lopu: lehtitekstin kirjoitus ottaa – inspiraatiosta ja kalenterin kiireydestä riippuen – 2–3 päivää, ja tätä kirjoitettaessa teksti onkin jo koko lailla valmis.

Vaivannäkö merkitsee tietysti sitä, että parivertailun kohteena olevat autot, koko nimiltään Audi A3 Sportback Pro Business Sport 1.5 TFSI COD 110 kW S tronic ja Mercedes-Benz A 200 Launch Edition Progressive, ovat tulleet enemmän kuin tutuiksi. Ja tätä tarvitaankin, jotta kilpakumppaneiden väliset erot selviäisivät.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luontaisia luokkaeroja

Rupeaman aikana kirkastui muutama asia, jotka nousivat vertailussa miltei hallitsevaan asemaan, ja jotka pätevät tähän autosegmenttiin yleisemminkin. Koska kompaktit valioluokan autot nauttivat samaa arvostusta kuin samanmerkkiset kalliimmat ja suuremmat mallit, niihin kohdistuu poikkeuksellisen kovia vaatimuksia.

Ei riitä, että autot ovat ominaisuuksiltaan hyviä, vaan niiden on tarjottava ylimääräistä maksavalle ostajalleen jotain sellaista, mitä ei perusperheautomerkkien malleista löydy. Nämä asiat sijoittuvat esimerkiksi muotoilun, laatuvaikutelman sekä lisävarustelistojen alueille.

Tehtävä ei ole helppo, sillä juuri nuo ”tavallisemman” imagon omaavat valmistajat ovat viime vuosina pyrkineet viilaamaan omia tuotteitaan juuri sinne hienostuneisuuden suuntaan. Erot perinteisiin premium-merkkeihin ovat siis kaventuneet.

Tasaväkiset, mutta…

Tämän vertailun lähtökohdat olivat kaiken kaikkiaan niin tasaväkiset, ettemme ennakkoon uskaltaneet veikata voittajaa edes toimituksen sisäisissä keskusteluissa. Annoimme autojen puhua puolestaan, ja lopputulos saatiin kuin saatiinkin selville.

Eli: onko Mercedes-Benz saanut uudella A-sarjallaan luokan hallitsevan mestarin Audi A3:n kiinni, ja mennyt suoraa päätä ohitse?

Tekisi kovasti mieli paljastaa ratkaisu jo nyt, mutta vielä täytyy pitää teidät lukijat jännityksessä. Painetun lehden eli Moottorin 7/2018, joka ilmestyy 4. heinäkuuta, täydellinen vertailuartikkeli kertoo lopulta, miten pienten premium-autojen kuninkuus jatkossa jaetaan.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus ja Roman Razinkov

Luetuimmat