28.10.2017

Pelisuosikin uudet vaatteet: Gran Turismo Sport erkanee autokeräilystä

Gran Turismo Sport

Kohta 20 vuoden ajan Gran Turismo on viihdyttänyt autopelaajia olohuoneissa. Sport vie kuitenkin suosikkisarjaa määrätietoisesti uuteen suuntaan.

PlayStation-pelaajien suosikkeihin on läpi konsolin historian kuulunut Polyphony Digitalin autopeliklassikko Gran Turismo. Jouluna 1997 ensiesiintymisensä tehnyt peli tunnettaan hauskana yhdistelmänä valtavaa autokirjastoa, virittämistä ja riittävän aidolta tuntuvaa ajamista.

Gran Turismo Sport

Kun monet autopelit sortuivat kaasu pohjassa -kaahailuun ja vakavammat simulaattorit tekivät ajamisesta vaikeampaa kuin oikeasti, osui Gran Turismo sopivaan rakoon. Autot noudattivat tuttuja lainalaisuuksia, mutta riittävän lennokkaasti tulkittuna, jotta ajaminen onnistui myös peliohjaimella.

Jos yhtälöön lisätään pelisarjan laaja autovalikoima, josta löytyi aina oman perheen tai vähintään sukulaisen automalli, on helppoa ymmärtää miksi Gran Turismot kohosivat tuhansien tuntien peliprojekteiksi. Varsinkin alaikäisille peli tarjosi keinon osoittaa rakkautta autoihin jo ennen ajokortti-ikää. Myös oman perheauton virittäminen aivan liian isolla turbolla toi hupia tuntikausiksi.

Gran Turismo Sport

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uuteen suuntaan

Nyt pelisarja nähdään ensimmäistä kertaa PlayStation 4:llä ja numeron sijaan pelin nimeä koristaa Sport. Tarkoitus on ollut kasvaa eräällä tavalla aikuiseksi ja siirtyä tuhansien autojen unelmatallin keräilystä puhtaampaa autourheilua kohti. GT Academyn menestys ja lukuisat elektronisen urheilun projektit ovat osoittaneet, että ajosimulaattoreilla ja oikean elämän ajotaidolla on kiistatta yhteys. Niinpä autot ovat Gran Turismo Sportissa edelleen mukana, mutta päämäärän sijaan ne ovat nyt enemmän kilpailemisen välineitä.

Gran Turismo Sport

Autokilpailuja Gran Turismo Sportissa toki riittää. Tuttujen ajotehtävien ja -haasteiden valikoimaa on kasvatettu uusilla ratahaasteilla, jossa ratoja hiotaan sektorikohtaisesti. Kaikista näistä riittää tuntikausiksi hupia yksinpelaajalle. Lisäksi kisaa voi ajaa tuttuun tapaan tekoälyä vastaan. Yksinpelaavien kannattaa kuitenkin muistaa, että Gran Turismo Sport on nettiriippuvainen eikä peli tallenna ajouran kehitystä kuin palvelimelle soitellessaan.

Gran Turismo Sport

Kolme lähtöä tunnissa

Ajamisen pääpainoksi on kuitenkin suunnattu nettikisat, joissa omia taitojaan voi mitellä muiden samantasoisten kuljettajien kanssa. Puhtaan ajotaidon ja aika-ajosuorituksen lisäksi Gran Turismo Sport mittaa pelaajien urheilijamaisuutta, joka kohenee siisteillä ohituksilla ja varisee törmäilyllä. Kilpailemaan pääsee vasta muutaman lyhyen videoluennon katsomisen jälkeen, joissa uusille autokilpailijoille pyritään opastamaan oikeaoppista kilpailuetikettiä. Peli onnistuu kohtuullisesti törmäilijöiden suitsemisessa, mutta ärräpäitä saattaa lentää omien virheiden lisäksi myös kaverin tunaroinnista. Sellaistahan nettipelaaminen usein on.

Gran Turismo Sport

Jos päivittäinen ajomäärä ylittää maratonin pituuden (42 km), saa pelaaja palkinnoksi lahja-auton. Autoja lahjoitetaan muutenkin talliin sellaisella tahdilla, että harvoin omaa suosikkiaan täytyy metsästää autokaupan puolelta. Brand Centraliksi nimetty merkkiliikkeiden kokoelma tarjoaa kuitenkin hienoja museokokemuksia eri automerkkien taustasta. 177 autoa on selkeästi Gran Turismoja 4-6 vähemmän ja valikoimassa on painotettu kilpureita katuautojen sijaan. Onneksi Porsche on vuosikausien odottelun jälkeen vihdoin mukana.

Gran Turismo Sport

Ratoja on käytössä 17, tarjoten kaikkea Nürburgringistä katuratoihin, soralenkkeihin ja ovaaleihin. Yhteensä sijainneista on saatu 40 erilaista rataversiota ja jokainen rataversio on tarjolla eri vuorokaudenaikoihin. Vaihtelevasta pilvisyydestä huolimatta tarjolla ei ole eri säätiloja.

Gran Turismo Sport

Graafisesti Gran Turismo Sport on upea, sillä autot on mallinnettu makeasti ja radat ovat täynnä yksityiskohtia. Myös pelisarjan luojan Kazunori Yamauchin valokuvaajatausta näkyy, sillä Gran Turismo Sportissa on panostettu valon simuloimiseen. PlayStation 4 Pron ja PS VR -virtuaalilasien omistajille pelistä löytyy myös lisäherkkuja.

Lisäksi erityismaininta täytyy antaa uudistetulle Scapes-valokuvaustilalle, johon on kaapattu merkkien museoita, teollisuushalleja, kaupunkeja, rantoja ja vaikka mitä muita sijainteja. Autoista ja autokuvaamisesta innostuneille virtuaalivalokuvaus tarjoaa hupia tuntikausiksi.

Gran Turismo Sport

Ei ihan niin helppo valinta

Vaikka Gran Turismo Sport on jälleen autokilpailunannaa koko rahalla, ei se ole enää yhtä vaivaton valinta kuin aiemmin. Lempeä autorakkaus on vaihtunut kilpailemisen vakavuuteen. Satunnaisen pelailun sijasta Gran Turismo Sport kannustaa ajamaan muutaman kisan joka päivä.

Toisaalta, jos tiukat kisat ja edes jonkinlainen ajotaitojen oppiminen kiinnostavat, on Gran Turismo Sport lääkärin määräys. Gran Turismo Sport on saatavissa PlayStation 4:lle pelikaupoista ja PlayStation Store -nettikaupasta nyt.

Gran Turismo Sport

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat