7.7.2021

Retkeilyautolla Norjaan: pääseekö rajan ylittämään koronasta huolimatta?

Moni suomalainen haaveilee kesälomareissusta Norjaan, kun koronarajoitukset ovat hieman hellittäneet. Mutta miten sujuu rajanylitys käytännössä turkoosien vuonojen ja lumihuippujen maahan?

Taaksemme jäävät Kilpisjärven kylä ja kymmenet muut automatkaajat, joiden kaikkien huulilla tuntuu leijailevan sama kysymys: voiko käsivarren Lapista jatkaa matkaa yhä vain pohjoisemmaksi Norjaan, ja mitä se vaatii käytännössä? Norjan koronarajoitukset tuntuvat olevan epäselviä ja muuttuvan tiuhaan.

Ja siksi minuakin hieman jännittää, mikä tuntuu kummalliselta. Olenhan ylittänyt tämän rajan kymmeniä kertoja aiemmin. Mutta nyt en ole lainkaan varma, miten meidän käy.

Tie edessämme on tyhjä ja pitkän suoran päässä häämöttää tuttu tulliasema, jossa on aina ennen palanut meille vihreä valo. Tänään on kuitenkin toisin. valo on punainen ja Norjan rajaviranomainen viittilöi meitä ajamaan sivukaistalle.

– Mistä olette tulossa ja minne matkalla? Kuinka kauan aiotte oleilla Norjassa? mies tenttaa, ja me vastaamme tunnollisesti maskit kasvoillamme.

Sitten hän pyytää nähdä koiramme passin sekä ilmoittaa, että tulliviranomainen haluaa vilkaista sisään autoomme.

– Onko teillä mukananne alkoholia, tupakkaa tai nuuskaa? tullimies kyselee samalla, kun puolisoni vetää automme sivuoven auki. Ja silloin tullimiehen kysymykset lakkaavat. Hän katselee hiljaa ympärilleen.

– Oletko rakentanut tämän itse? hän ihmettelee automme sisusta, ja puolisoni nyökkää. – Vau, olen todella vaikuttunut! tullimies jatkaa hymyillen.

Jää välillämme on rikottu, koiran passi hyväksytty ja automme tarkistettu, ja matkamme pääsee jatkumaan. Mutta vain kymmenen kilometriä, tullimies tähdentää.

– Siellä teitä odottaa Norjan poliisin tarkastuspiste. He tekevät lopullisen päätöksen, oletteko tervetulleita Norjaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rokote, testi, asuinpaikkatodistus?

Norjassa on ollut voimassa erittäin tiukat maahantulorajoitukset koronan vuoksi, mutta loppukeväästä niitä höllennettiin hieman. Se tarkoittaa, että maahan pääsee vihreäksi luokitelluilta alueilta ilman karanteenia myös matkailumielessä. Suurin osa Suomesta luokitellaan vihreäksi alueeksi.

Norjaan suunnatessaan mukaan kannattaa siis varata terveystietojen ja passien lisäksi todiste asuinpaikastaan. Meillä hansikaslokerosta löytyy kirjeitä verottajalta sekä vakuutusyhtiöltä.

Puhelimiin on tallennettu EU:n koronatodistus, joka todistaa minun saaneen ensimmäisen rokotteen yli kolme viikkoa sitten. Miehelläni puolestaan ensimmäisestä rokotteesta on vajaa kolme viikkoa aikaa.

Kymmenen kilometrin matka tunturiylängöllä kulkevalla tiellä sujahtaa hujauksessa, ja pian Norjan poliisi pysäyttää meidät tarkastuspisteelleen.

Jälleen annamme viranomaiselle samoja vastauksia: Olemme tulossa Lapista, kotikuntamme sijaitsee Lapissa ja olemme menossa Norjaan osittain töihin ja osittain lomalle. Aiomme viettää aikaa luonnossa, vaeltaa ja valokuvata. Vietämme maassa useita viikkoja.

Poliisi nyökkäilee, tarkistaa puhelinlaskussa näkyvän kotipaikkakuntamme sijainnin ja lopulta haluaa nähdä Omakannasta tallentamamme koronatodistukset.

Sitten saamme virallisen tuomion: Minä pääsen Norjaan ilman testiä, sillä ensimmäisestä rokotteesta on kulunut riittävän pitkä aika. Puolisoltani vaaditaan tarkistuspisteessä otettava pikatesti ja siitä negatiivinen tulos. Hänen pitää myös täyttää maahantulolomake poliisin neuvomalla nettisivuilla.

Sitten suojapukuun pukeutunut mies lähestyy autoamme, työntää tikun puolisoni nenään ja muistuttaa hengittämisestä. Ja kun lomake on täytetty, testituloskin on valmistunut. Kaikki kunnossa, joku huikkaa testausta varten pystytetystä katoksesta.

– Have a nice journey! toivottaa poliisi hymyillen. Ja me matkaamme kohti Lyngenin vuonoa ja sen silmiä hiveleviä alppimaisemia helpottuneina.

Matkailu vaatii entistä enemmän valppautta

Tätä kirjoittaessani olemme olleet Norjassa alle viikon, ja puolisoni on vastaanottanut yhden tekstiviestin ja yhden puhelun, joissa Norjan viranomainen on muistuttanut maahantulijaa pandemian aikaisista säännöksistä. Minua niistä ei ole muistuteltu, sillä rokotussuojani katsotaan olevan riittävä.

Silti en sinisilmäisesti tuudittaudu tilanteeseen, sillä rajamuodollisuudet ja maahantulovaatimukset voivat muuttua näinä aikoina nopeastikin. Seuraan sekä Norjan että Suomen tilannetta päivittäin, sillä niin vastuulliseen matkailijan kuuluu mielestäni näinä aikoina toimia.

Ja kun joku päivä palaamme Suomeen, olemme varautuneet koronatesteihin rajalla, omaehtoiseen karanteeniin ja toiseen testiin Suomeen palattuamme. Onneksi kaikki tämä onnistuu suhteellisen helposti, kun koti on retkeilyautossa.

Teksti: Aino Huilaja Kuvat: Jerry Ylkänen

Van Elämää

Yhteistyössä Autoliitto

Vuonna 2019 uutisankkuri Aino Huilaja otti loparit, luopui kodistaan ja muutti pakettiautoon miehensä Jerryn ja Arska-koiransa kanssa. Kolmikko on viettänyt yli 600 päivää tien päällä ja nyt ilmoille kajahtaa kolmikon Van Elämää -podcastin kolmas tuotantokausi.

Mitä lähes kaksi vuotta autossa elämistä on opettanut? Van Elämää -podcastin tuorein kausi alkaa 7.7.2021. Uusi Jakso ilmestyy keskiviikkoisin Podplay-palveluun. Sarjaa on mahdollista kuunnella myös RadioPlayssa, Spotifyssa ja Applen ja Googlen podcast-palveluissa. Tuotantokaudella tulee ilmestymään kuusi jaksoa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat