27.6.2017

Sähköpyörä, sähköavusteinen polkupyörä, mitä ne ovat?

Sahkopolkupyora

Jos teho tai nopeus kasvavat, kyseessä on mopo tai moottoripyörä

Sähköavusteiset ja sähkökäyttöiset polkupyörät eroavat toistaan muutoinkin kuin teknisesti. Eroilla on merkittäviä vaikutuksia muun muassa vakuutuksiin, ajopaikkaan ajoradalla, rekisteröintiin, ajokorttivaatimuksiin ja liikennejuopumusrangaistuksiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sähköavusteinen polkupyörä (teho enintään 250 W)

Sähköavusteinen polkupyörä vaatii liikkuakseen myös lihasvoimaa. Ajoneuvolain mukaan polkupyörä on enintään 250 watin tehoisella sähkömoottorilla varustettu ajoneuvo, jonka moottori toimii vain poljettaessa ja kytkeytyy pois toiminnasta viimeistään nopeuden saavuttaessa 25 kilometriä tunnissa. Sähköavusteisella pyörällä pääsee toki kovempaakin, mutta pelkällä lihasvoimalla.

Sähköavusteisen polkupyörän kuljettamiseen ei tarvita ajokorttia. Liikennevakuutusta ei tarvita ja paikka liikenneväylillä on sama kuin tavallisella polkupyörällä.

Sähkömoottorilla varustettu polkupyörä eli pienitehoinen mopo (teho enintään 1 kW)

Jos sähkömoottori toimii polkimia polkematta ja/tai sähkömoottorin teho ylittää 250 W on kyseessä moottoroitu polkupyörä eli pienitehoinen mopo. Pienitehoisen sähkökäyttöisen mopon tehon yläraja on 1 kW ja huippunopeus enintään 25 km/h. Tällainen kulkuneuvo vaatii liikennevakuutuksen. Ajoneuvoa ei kuitenkaan tarvitse rekisteröidä.

Ajoneuvon liikennesäännöt ovat pääosin kuin tavallisella polkupyörällä. Pienitehoista polkimellista mopoa saa ajaa ilman mopokorttia. Kuljettajan pitää olla vähintään 15-vuotias.

Maastoliikennelain suhteen ajoneuvo odottaa vielä selvitystä. Todennäköisesti jokamiehen oikeus ei tule koskemaan sitä. Maastossa ei saa liikkua moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ilman maanomistajan lupaa.

Sähköpolkupyörien vakuuttaminen

Sähkömopo (Ajokortti L1e-B, teho 1–4 kW)

Sähkömopo, tai oikeammin sähkökäyttöinen moottoroitu polkupyörä. Mopon sähkömoottorin teho on yli 1 kW mutta enintään 4 kW ja nopeus enintään 45 km/h. Mopo vaatii ajokortin, se on rekisteröitävä ja sille on otettava pakollinen liikennevakuutus. Vapaaehtoinen kaskovakuutus on suositeltava.

Moottoriajoneuvona mopon paikka on ajoradalla, ellei pyörätiellä ole sallittu mopoille -liikennemerkkiä. Ajajalla tulee olla vähintään mopoajokortti. Mopolla ei saa ajaa maastossa ilman maanomistajan lupaa. Mopoa koskevat ankarat rattijuoppoussäännökset.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pienitehoinen sähkömoottoripyörä (Ajokortti L3e-A1, teho 4–11 kW)

Mopoa tehokkaammat sähköpyörät ovat moottoripyöriä, joita on kolme eri teholuokkaa. 4–11 kW tehoinen yli 45 km/h kulkeva sähkömoottoripyörä vaatii L3e-A1 -ajokortin. Moottoripyörällä on rekisteröinti-, liikennevakuutus- ja ajo-oikeusvaatimukset. Kullakin moottoripyörätyypillä on oma ajokorttinsa.

Moottoriajoneuvoa koskevat ankarat rattijuoppoussäännökset. Liikennevakuutus on pakollinen, vapaaehtoinen kaskovakuutus on suositeltava. Moottoripyörällä ajetaan ajoradalla. Maastossa ei saa ajaa ilman maanomistajan lupaa.

Teksti: Timo Turkula, kuvat: Jari Saarentaus. Vakuutuskuva: Liikennevakuutuskeskus

Lue myös:

Sähköpyörän ostajan opas – koeaja ennen ostopäätöstä

Luetuimmat