18.1.2018

Saksa: helpot tiet, Elvis, Alvar Aalto ja Autostadt

Autoloma monipuolisessa Saksassa käy vaivattomasti, jos ottaa matkakumppaniksi tuoreen opaskirjan.

Saksa on Euroopan johtava autoilumaa – monessakin mielessä. Saksa on myös elämyksellinen ja monipuolinen matkailumaa, joka on kuin tehty omatoimiselle automatkailijalle: nähtävää on paljon ja matkailuvalttien luo pääsee kätevästi. Autoloma käy vaivattomasti, jos ottaa suunnitteluavuksi ja matkaan mukaan Autoliiton tuoreen opaskirjan.

Autolomalle Saksaan

Kirja esittelee matkailualueiden kiinnostavimpia matkailutäkyjä pienistä hansakaupungeista miljoonametropoleihin, sokerina pohjalla on eläväinen Berliini. Kirjassa annetaan vinkkejä erilaisista majoitusvaihtoehdoista ja herkkusuille saksalaisen keittiön antimista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eri reittejä perille

Perille Saksaan on vaivatonta ja melko nopeata ajaa omalla autolla joko Ruotsin ja Tanskan tai Baltian läpi tai suoraan laivalla Travemündeen. Autoliiton uudessa Autolomalle Saksaan -oppaassa esitellään vaihtoehtoisia reittejä Suomesta Saksaan.

Liikennekulttuuri Saksassa on yleensä ystävällistä, sillä kanssaliikkujat arvostavat kaikille jouhevaa etenemistä. Ensikertalaisenkaan ei kannata aristella suurten kaupunkien välisiä nelikaistaisia moottoriteitä edes vilkkaimpina aikoina, kunhan valitsee omalle ajotavalle ja aikataululle sopivan kaistan. Ja jos tavoite ei ole vain edetä rivakasti etapista toiseen, kannattaa suunnata moottoriteiltä myös pienille teille ja pienille paikkakunnille.

Osalla Saksan moottoriteistä on vapaat nopeudet ja myös jotkut liikennesäännöt voivat yllättää suomalaisen, jos niihin ei ole perehtynyt etukäteen. Kirja esittelee erikoisempia liikennemerkkejä ja avaa liikennemääräyksiä. Sekin on hyvä tietää jo ennen matkalle lähtemistä, että Saksan kaupungeissa on ympäristövyöhykkeitä, joihin ajaminen edellyttää autokohtaisen tarran hankkimista.

Hymistelemättä ja ironisella otteella

Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen kuvaa kirjoittaja Risto Hemmingin otetta lempeän ironiseksi, joka tekee kirjan lukemisesta nautinnollista.

– Opaskirja poikkeaa täysin tavanomaisista kohde-esitteiden hymistelytarinoista, Suokonautio-Hynninen arvioi tuoretta opusta – ja on aivan oikeassa.

Kirjoitustyyliä kuvaava esimerkki on tarina Elviksestä, tämän tulevasta vaimosta ja Wiesbadenista.

Hemminki kirjoittaa: ”Elvis Presleyn kahden vuoden asepalvelus Saksassa on tuottanut tukuttain tarinoita, joista suuri osa on pötyä. Elvis kyllä tapasi Priscillan Saksassa, mutta kuhertelivatko he Wiesbadenin kylpyläpuistossa, ja kaiversiko Elvis puunrunkoon E + P, jäänee arvoitukseksi, sanokoon kaupungin matkailutoimisto mitä sanoo.”

Fiksu matkailija välttää ruuhkat

Fiksu matkailija osa kirjan avulla valita itselleen järkevän ajankohdan autolomalle Saksassa. Ennakoimalla kun voi välttää sen, että kallisarvoinen vapaa-aika tuhraantuu ruuhkissa. Moni luottaa siihen, että ruuhkilta välttyy ja enemmän näkee, jos valitsee reitikseen lähinnä pieniä teitä.

Kirja paljastaa eri osavaltioiden koulujen porrastetut loma-ajat. Viimeisenä lomansa osavaltioista pitää etelän Baijeri. Jos esimerkiksi koulujen ensimmäinen lomapäivä on maanantaina, voi varautua siihen, että alueella esiintyy ruuhkia jo edeltävänä viikonloppuna.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Alvar Aalto ja autokaupunki

Tuore kirja kertoo myös Wolfsburgin eli autojätti Volkswagenin kotikaupungin kehityksen tärkeät ja mielenkiintoisimmat etapit. Kaupungin suosituin nähtävyys on Volkswagenin perustama Autostadt. Se on maailman monipuolisimpia autoteemaisia elämyspuistoja, joten tutustumiseen kannattaa varata useampi tunti. Volkswagen-konsernin automerkkeinä ovat esillä muun muassa Audi, Lamborghini, Porsche, Seat, Škoda ja Volkswagen.

Wolfsburgissa sijaitsee myös kolme arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta: kulttuurikeskus ja kaksi kirkkoa.

Mikä on paras kesäkaupunki?

Kirja paljastaa myös tilastolliseen analyysiin perustuen, mikä on säiden puolesta Saksan paras kesäkaupunki. Kärkikaksikkona vuosien 1987–2016 aurinkoisten kesäpäivien määrällä laskettuna ovat Freiburg ja München.

Mukana listauksessa on 14 eri puolilla Saksaa sijaitsevaa kaupunkia.

Kesäpäiväksi tässä luetaan ne päivät, jolloin lämpötila kipuaa ainakin 25 asteeseen – ja sehän on Suomen kesässä ainakin viime kesän perusteella ollut harvinaista herkkua.

Vehreä kevät, kuuma kesä, leuto syksy

Keväällä vehreys puskee vahvasti esiin. Se on hyvää matkailuaikaa Saksassa. Keskikesällä voi olla jopa tukahduttavan kuumaa.

Ja jos haluaa kiertää esimerkiksi Saksan viinialueita, on alkusyksy kiinnostavaa aikaa: sää on yleensä sopivan leuto ja kypsyvä sato maisemoi ohi vilahtavat viinitarhat.

Viinikaupungeista kuuluisin on Rüdesheim, ja Reinin varren etelärinteiden kuuluin rypäle on Riesling. 10 000 asukkaan Rüdesheimissa käy vuosittain huimat kolme miljoonaa matkailijaa. Moni viinitila on ollut saman suvun elinkeino kenties jo satojen vuosien ajan.

Koettavaa Rüdesheimin seudulla on myös vaikka ritarilinnassa tai mekaanisen musiikin museossa. Maisemia voi nousta ihailemaan ylös köysiradalla.

Autolomalle Saksaan -kirjan hinta on 37 euroa (Autoliiton jäsenille 29 euroa). Kirjassa on 192 sivua. Kirjaa myydään AL-kaupassa, Autoliiton myymälöissä sekä hyvin varustetuissa kirjakaupoissa.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Antti Hentinen ja Lauri Ahtiainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat