30.6.2024

Suunnitteletko automatkaa Norjaan? – Muista tullimuodollisuudet tuliaisten kanssa

Automatka Norja automatkailu Pohjoismaat

Suomesta Norjaan matkustaminen on helppoa maanteitse, mutta moni matkailija ei tule ajatelleeksi, ettei Norja kuulu Euroopan unioniin. Tämä tarkoittaa tullimuodollisuuksia, jotka on syytä ottaa huomioon etukäteen erityisesti lemmikin kanssa matkustettaessa.

Suomesta Norjaan autolla matkustettaessa on tärkeää ottaa huomioon tullimuodollisuudet. Norja ei kuulu Euroopan unioniin, mikä tarkoittaa, että rajan ylityksessä on noudatettava erityisiä sääntöjä ja vaatimuksia.

Jos rajan ylittää ja mukana on tullattavaa tavaraa, on kuljettava tullitoimipaikan kautta. Tullitoimipaikkoja ovat Kilpisjärvi, Kivilompolo, Karigasniemi, Utsjoki, Polmak ja Näätämö.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lemmikin kanssa matkustaminen

Erityisesti lemmikinomistajien on tärkeää varautua rajanylityksiin etukäteen. Lemmikillä pitää olla EU:n tai Norjan lemmikkieläinpassi, tunnistusmerkintä voimassa oleva raivotautirokotus, joka on asianmukaisesti merkitty passiin. Tulliviranomaiset voivat tarkastaa nämä asiakirjat rajalla.

Huomioithan, että jos paluureittisi kulkee Ruotsin kautta, koiralle on annettava ekinokokkoosihäätö. Norjasta suoraan Suomeen saavuttaessa ekinokokkoosihäätöä ei vaadita, mutta Ruotsista Suomeen tultaessa vaaditaan.

Vaatimusten avulla varmistetaan, että vaaralliset taudit, kuten rabies, eivät pääse leviämään Suomessa toisiin eläimiin tai ihmisiin.

Tullittomat ostokset ja tuontirajoitukset

Paluumatkalla Norjasta Suomeen henkilökohtaisissa matkatavaroissa saa tuoda enintään 300 euron arvosta ostoksia veroitta ja tullitta. Verottomuuden ja tullittomuuden arvorajat eivät kuitenkaan koske alkoholia, tupakkatuotteita ja moottorikulkuneuvojen polttoainetta. Näitä tuotteita koskevat omat rajoitukset, jotka kannattaa aina tarkistaa Tullin verkkosivuilta.

Tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia ei saa tuoda Norjasta tai muualtakaan EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta. Poikkeuksena ovat ananas, banaani, durio, kookospähkinä, taateli. Yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta.

Norjasta saa kuitenkin tuoda lihaa ja lihatuotteita sekä maitoa ja maitotuotteita, toisin kuin muista EU:n ulkopuolisista maista. Tuotavien tuotteiden määrää ei ole rajoitettu, kunhan tuomisten arvo ei ylitä tuliaistuonnille asetettuja rajoja ja niiden määrää voidaan pitää kohtuullisena henkilökohtaiseen kulutukseen.

Kalastajien ja kalan tuliaistuontia aikovien kannattaa huomioida, että Norja voi rajoittaa kalastustuotteiden vientiä maasta. Myös Norjassa kalastukseen on rajoituksia ja vaatimuksia. Tarkista aina Norjan rajoitukset ja ohjeet ennen matkaasi Norjan tullista.

Lähde: Tulli

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat