2.11.2022

Taksien valvonta terhakoitui: yli 2 000 taksiliikennelupaa peruttu

Vuonna 2021 uudistettu taksilainsäädäntö toi viranomaisille uusia toimivaltuuksia valvoa taksitoimintaa ja puuttua epäkohtiin.

Taksialan valvonta on kokenut ryhtiliikkeen, jonka taustalla vuonna 2021 uudistettu taksilainsäädäntö. Se antoi viranomaisille uusia toimivaltuuksia valvoa taksitoimintaa.

Terhakoitunut valvonta on tarkoittanut taksiliikennelupien perumisia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puuttunut Y-tunnys vei lupia

Yli 500 taksiliikennelupaa on peruttu puuttuneen y-tunnuksen takia.

Taksiliikenneluvan myöntämisen yhtenä edellytyksenä on nimittäin toukokuusta 2021 alkaen ollut Y-tunnus. Uusi vaatimus koskee myös niitä taksiliikenneluvan haltijoita, joiden lupa oli myönnetty ennen lakimuutoksen voimaantuloa.

– Y-tunnus valvonnan lopputuloksena peruutimme 520 taksiliikennelupaa, koska luvanhaltija ei korjannut Y-tunnusta koskevaa puutetta, Traficomin ammattiliikennepalvelun päällikkö Sari Veija taustoittaa

Yrittäjäkokeen puute ratkaisi

Suorittamatta jäänyt yrittäjäkoe vei sekin runsaasti taksiliikenneluoia.

Lokakuun 2022 loppuun mennessä taksiliikennelupa on peruttu yli 1 500 luvanhaltijalta, jotka eivät suorittaneet yrittäjäkoetta Traficomin asettamassa määräajassa.

Vuonna 2022 Traficomin rekisterivalvonta kohdistui taksiliikenneluvan haltijoiden osalta ammatillisen pätevyyden vaatimukseen. Luvanhaltijoiden tuli täyttää pätevyysvaatimus viimeistään huhtikuussa 2022.

– Luvanhaltijoilla oli vuosi aikaa hankkia vaadittu pätevyys. Vaatimuksesta muistuteltiin yrittäjiä pitkin vuotta ja kiihtyvällä tahdilla vielä kevään aikana, mutta silti valvonnan alkaessa toukokuussa yrittäjäkoe oli suorittamatta vielä noin 2 000 taksiliikenneluvan haltijalta tai liikenteestä vastaavalta henkilöltä, Veija kertoo.

Koevilppi toi seurauksia

Traficom vastaa taksinkuljettajan kokeen järjestämisestä. Vilppi taksinkuljettajan kokeissa on johtanut osallistumiskieltoihin.

Kokeen pitää Traficomin palveluntuottaja Ajovarma. Kesästä 2021 alkaen kokeessa vilpillisesti toimivia osallistujia on voinut asettaa kuuden kuukauden mittaiseen osallistumiskieltoon.

– Tähän mennessä olemme määränneet 46:lle kokeeseen osallistuneelle osallistumiskiellon. Yleisin syy kiellolle on ollut puhelimen käyttö kokeessa. Puhelimella on pidetty puhe- tai videoyhteyttä apuna kokeen suorittamiseen ja syynä tähän on ollut kokeeseen osallistuneen puutteellinen osaaminen taksinkuljettajan ammatinharjoittamiseen liittyvistä aiheita sekä kielitaito, asiantuntija Pasi Parviainen kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rapautuneen maineen palautusta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valvoo taksiliikenneluvan haltijoita ja luvan myöntämisen edellytysten täyttymistä, taksiliikenteen koulutusorganisaatioita sekä taksinkuljettajien koetilaisuuksia.

Taksiliikenteen toimijoita ja liikenteen harjoittamista valvoo tahollaan usea viranomainen, kuten poliisi, Traficom, Verohallinto sekä aluehallintovirastot.

Taksiala toivoo itse valvontaa, jotta alaa koettelevat epäselvyydet ja rapautunut maine saataisiin korjattua, kuten Moottori 28.10.2022 kertoi otsikolla Taksiliitto valvonnasta: viimeinen hetki, jotta ei vallan huonosti käy.

Monet taksinkäyttäjät ovat olleet harmissaan taksialalle pesiytyneestä villistä ryöstöhinnoittelusta ja siitä, ettei taksia valitessa voi aidosti vertailla kyytihintoja, kuten Moottori kertoi otsikolla Taksien villi hinnoittelu korpeaa – mikä ratkaisuksi?

Monen viranomaisen yhteistyötä

Taksialaa valvovat viranomaiset tekevät yhteistyötä, ja yksi yhteistyön muoto ovat poliisin järjestämät yhteisvalvonnat, jossa yhdellä pysäytyksellä jokainen mukana oleva viranomaistaho tarkastaa samanaikaisesti omaan toimivaltaansa kuuluvia asioita.

– Näissä kenttävalvonnoissa Traficom valvoo muun muassa, että taksien hintatiedot on esitetty asianmukaisesti ja että ajoneuvossa on taksamittari tai muu vastaava laite tai järjestelmä, Veija valottaa käytäntöjä.

Poliisi valvoo ensisijaisesti liikenneturvallisuuteen liittyviä asioita, kuten kuljettajan ajokuntoa ja ajoneuvon liikennekelpoisuutta. Poliisi valvoo myös, että ajossa on mukana taksiliikennöintiin oikeuttava asiakirja ja että luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi ovat matkustajan nähtävillä.

Lisäksi poliisi valvoo, että kuljettajalla on ajolupa, ajoneuvossa on asianmukainen taksivalaisin ja sitä, että taksiliikennettä harjoittavan ajoneuvon on rekisteröity luvanvaraiseen liikenteeseen.

Verohallinto kerää valvonnassa tietoja kuljettajista ja taksiyrityksistä, yritysten työntekijöiden määristä ja palkkauksesta sekä havainnoi mittareita ja muita sovelluksia. Moottori uutisoi verohallinnon tuoreen valvonnan tuloksista vastikään otsikolla Taksialalla mätää – verottaja löysi 8,7 miljoonan euron pimeät tulot.

Verohallinnon taksialan tehovalvonta paljasti karusti 8,7 miljoonalla eurolla kirjanpidon ulkopuolelle jääneitä tuloja.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuva: Moottorin arkisto Lähde: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

a:7:{i:0;s:6:"119301";i:1;s:6:"121757";i:2;s:6:"118935";i:3;s:6:"119034";i:4;s:6:"123592";i:5;s:6:"121055";i:6;s:6:"118897";}

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat