22.9.2017

Tarkkana talvirenkaiden hankinnassa

rengas jäällä

Keski-Euroopan kitkarenkaat eivät sovellu Suomen olosuhteisiin.

Talvirenkaita ostava autoilija todennäköisesti katselee netissä vaihtoehtoja, vertailee rengasmerkkejä ja hintoja. Tähän tarpeeseen netti on kätevä, mutta renkaat kannattaa mieluiten ostaa Suomesta rengasalan erikoisliikkeestä.

Kun ostaa renkaat kotimaasta ja teettää rengastyön alan erikoisliikkeellä, saa parasta mahdollista palvelua, asiantuntevia neuvoja ja apua ongelmissa.

Jos ostaa talvirenkaat ulkomaisesta nettikaupasta, voi kuluttaja joutua tuuliajolle, jos renkaat eivät vastaakaan odotuksia tai niissä on vika.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jääpidolla on merkitystä

On syytä olla tarkkana, millaiset kitkarenkaat valitsee. Ulkomaisesta nettikaupasta hankitut Keski-Eurooppaan tarkoitetut kitkarenkaat poikkeavat ominaisuuksiltaan pohjolan oloihin

suunnitelluista kitkarenkaista. Keski-Euroopassa talvirenkaiden keskeisiä ominaisuuksia ovat märkäpito ja jonkinlainen lumipito. Jääpidolla ei ole niin suurta merkitystä kuin Suomessa.

Sen sijaan pohjoisiin olosuhteisiin suunnitelluilla kitkarenkailla jääpidolla on suuri merkitys, kun kitkarenkaita tarjotaan Suomessa vaihtoehdoksi nastarenkaille. Pohjolan olosuhteisiin tehty kitkarengas on onnistunut kompromissi jääpidon, lumipidon, märkäpidon ja kuivapidon välillä. Keski-euroopan kitkarengas ei sitä ole.

Nastarenkaiden valikoima ulkomaisissa nettikaupoissa voi olla niukkaa Keski-ja Etelä-Euroopan maissa olevien nastarengaskieltojen vuoksi.

Kitkarenkaiden kehityksestä huolimatta suurin osa suomalaisista (yli 80 prosenttia henkilö- ja pakettiautolla ajavista) valitsee nastarenkaat.

Kuluttajansuoja voi olla heikko

Ulkomaisesta nettikaupasta halparenkaiden ostaneiden kuluttajansuoja on heikko. Asennustyö on teetettävä kuitenkin Suomessa, kun renkaat ostetaan jo käytössä olevaan autoon.

Vikatapauksessa rengasliike ei varmaan ole kovin innokas tutkimaan ulkomaisesta nettikaupasta hankittujen renkaiden tärinän tai muun ongelman syytä. Jos syy löytyykin tarkastuksen jälkeen itse renkaasta, voi takuuasioiden hoitaminen ulkomaisen nettikaupan kanssa olla takkuavaa jo kieliongelmien vuoksi.

Viallisen renkaan korvaavan uuden renkaan toimitus ulkomailta voi kestää kauan. Ongelmatilanteessa yhteydenpito ulkomaiseen nettikauppaan tai halpavalmistajaan voi osoittautua sekin vaikeaksi.

Teksti: Timo Turkula Kuva: Lauri Ahtiainen

Luetuimmat