8.12.2017

Tässä on VR Groupin uusi Vectron – matkustajaliikenteen tehokkain sähköveturi

Vectron

VR Groupin uusin Sr3-sähköveturi on aloittanut matkustajaliikenteessä. Varmimmin talvioloihin sovitetun veturin näkee pääradan varrella kiskomassa Helsinki−Oulu-välin matkustajajunia.

Vectron on VR Groupin tehokkain veturi. Sen huippunopeus on 200 km/h ja veturin kerrotaan olevan yhteensopiva VR Groupin muun nykykaluston kanssa.

Omistaja kuvailee uutuutta sanaparilla energiapihi työjuhta. Veturi on ollut jo kesän alusta lähtien tavaraliikenteen käytössä ja nyt on matkustajaliikenteen vuoro. Kahdella dieselmoottorilla varustettu sähköveturi on toiminut tavaraliikenteessä hyvin.

VR Group on tilannut kaikkiaan 80 Vectron-sähköveturia Siemensiltä. Kymmenen ensimmäistä on saapunut Suomeen kuluvan vuoden aikana. Loput veturit toimitetaan vuoteen 2026 mennessä.

− Olemme iloisia, että Vectroneita on jo kaupallisessa liikenteessä ja liikenteen laajentaminen matkustajaliikenteen juniin sujuu suunnitelmien mukaisesti. Lisää vetureita tulee myös ensi vuonna ja 70 veturin sarjavalmistus alkaa ensi kesänä, VR Groupin liikennejohtaja Petri Auno toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Talveen testattu

Vectron eli Sr3-sähköveturi mahdollistaa VR:n mukaan sujuvan junaliikenteen Suomen haastavissa olosuhteissa. Se on suunniteltu sietämään myös talviolosuhteet. Veturin kerrotaan kestävän 40 asteen pakkasen, sen keulan rakennetta on vahvistettu ja ilmanottoaukot on siirretty katolle kovaa keliä silmällä pitäen.

Sähköveturin toimivuus pohjoisen vaativissa olosuhteissa on myös varmistettu etukäteen laajaksi kuvaillun testiohjelman avulla.

− Vuonna 2017 Vectronin Suomeen räätälöityjä ominaisuuksia on testattu käytännössä. Kaikki on sujunut suunnitellusti, eikä yllätyksiä ole tullut. Toivottavasti tulee kunnon talvi, jolloin Vectronin talviominaisuuksia päästään vielä testaamaan todellisissa olosuhteissa, divisioonan johtaja Juha Lehtonen Siemens Osakeyhtiöstä sanoo.

Veturihankinta on osa VR Groupin kalustoinvestointien sarjaa. VR Group on hankkinut parin vuosikymmenen aikana uutta kalustoa noin miljardilla eurolla. Vectronien osuus tästä on yli 300 miljoonaa euroa.

VR:n mukaan kyseessä on yksi viime vuosien suurimmista veturikaupoista Euroopassa.

Lähde ja kuva: VR

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat