12.9.2017

Todellinen katujen F1 – yli 1000 hevosvoiman Mercedes-AMG Project ONE

Mercedes-AMG Project ONE

Lupailtu ja odotettu Mercedes-AMG Project One -hyperauto paljastettiin vihdoin koko komeudessaan.

Mercedeksen varaslähtö Frankfurtin autonäyttelyyn oli sangen vauhdikas, sillä ennakkotilaisuudessa paljastettiin vihdoin vihjailtu ja lupailtu Mercedes-AMG Project One -hyperauto. Yli 1 000 hevosvoiman hybridiauto lainaa tekniikkansa Formuloiden kiehtovasta maailmasta ja asiakkaille ensimmäiset autot toimitetaan 2019.

275 auton tuotantomäärään rajattu Project One lupaa siis tuovansa Mercedes-AMG Petronasin osaamisen ja suorituskyvyn katulailliseen muotoon. 1,6-litrainen turboahdettu V6 on lainattu melko suoraan F1-tallin osavalikoimasta, suurimman muutoksen ollessa hiukan maltillisempi 11 000 r/min kierrosrajoitin tavanomaisen 15 000 r/min sijaan. Voimalähde on yhdistelmä edellisten kausien F1-moottorikomponentteja.

Suoranaisesti auton liikuttamiseen osallistuu vielä kolme sähkömoottoria. Kumpikin eturengas saa oman 120 kW (163 hv) sähkömoottorinsa nelivedon toteuttamiseksi. Kolmas sähkömoottori vauhdittaa polttomoottorin kampiakselia samaisella 120 kW:n (163 hv) lisäteholla. Lisäksi järjestelmään kuuluu vielä turbon yhteydessä oleva 80 kW:n sähkömoottori, jonka tehtävä on minimoida pakokaasuahtimen viive kaikissa tilanteissa.

Mercedes-AMG Project ONE

Ladattavana hybridillä Mercedes-AMG Project Onella voi ajaa puhtaasti sähköllä noin 25 kilometrin matkan. Vaihteistona on puolestaan 8-pykäläinen automatisoitu manuaali.

Huomattavasti säväyttävämpiä ovat auton muut suoritusarvot. Race Start -lähtöjärjestelmällä 0–200 km/h taittuu Mercedeksen lupausten mukaan alle 6 sekunnissa. Vertailun vuoksi juuri tuoreen 0–400–0 km/h sprinttiennätyksen takonut Bugatti Chiron vaatii 6,1 sekuntia 0–200 km/h kiihdytykseen.

Mercedes-AMG Project ONE

Project Onen huippunopeus on yli 350 km/h. Konseptiautostatuksella liikkuvan Project Onen tarkat suoritusarvot ovat vielä paljastamatta. Maailmalta kantautuvat huhut kertovat kuitenkin, että ilmeisesti noin 2,3 miljoonan euron kauppahintaan myytävä Project One on tehnyt kauppansa jo sangen hyvin ja koko tuotantomäärälle on jo ostajat olemassa.

Luonnollisesti näinkin suoraan F1-teknologiaan perustuva auto on suunniteltu katukäytön lisäksi myös rata-ajoon. Toisin kuin Hamiltonin ja Bottaksen F1-auto, Project One on kuitenkin peräti kaksipaikkainen.

Lähteet: Mercedes-AMG, Automotive News, Evo Kuvat: Mercedes-AMG

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat