23.4.2023

Turku Caravan 2023: Maastoautomatkailu on Suomessa vielä tuntemattomampi harrastus – alkuun pääsee pienillä investoinneilla

Maastoautomatkailu on esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Australiassa viety pitkälle ja autot ovat hyvin varusteltuja.

Vantaalainen Jarno Halme on asunut yli kaksi kuukautta elämästään auton kattoteltassa. Hän on Suomessa jonkunlainen pioneeri maastoautomatkailussa ja tietää, mitä maastoautomatkailu on.

– Vesisateessa aamiaisen tekeminen ei ole kuitenkaan ihan sitä parhaimmillaan, Halme sanoo.

Niin Halme sai ajatuksen, että maastoautomatkailua täytyy kehittää ja hän alkoi tuoda maahan muiden maastoautojen varusteiden lisäksi myös maastoauton lavalle sijoitettavaa retkeilyboksia, joka maksaa yli 25 000 euroa. Retkeilyboksiin mahtuu nukkumaan jopa kolme henkilöä ja siinä on kaasulla toimiva keittiö sekä Dometicin jääkaappi. Ulkoseinästä saa vedettyä esiin suihkun.

– Tämä tuo kuitenkin paljon mukavuutta retkeilyyn, vaikka vettä sataisi koko päivän, maastoautojen erikoisvarusteluihin erikoistuneen 4x4parts.fi -kaupan omistaja Halme sanoo.

Vaikka Halme itse hieman kyllästynytkin kattoteltassa asumiseen, hän pitää silti kattotelttoja edelleen pätevinä varustuksina maastoautomatkailuun. Harrastuksen aloittamiseen kattoteltta on hyvä ja edullisempi ratkaisu, sillä alkuun pääsee jo parilla kolmella tuhannella eurolla.

– Tärkeintä maastoautomatkailussa on kuitenkin esimerkiksi yhteisöllisyys, niinkuin monessa muussakin harrastuksessa.

Halme sanoo, että maastoautomatkailuun liittyy se, että hyvällä porukalla ajetaan hieman haastavampaan maastoon maastoautoilla, haastetaan omia ajotaitoja ja kokeillaan autojen rajoja ja leiriydytään maastoon.

– Ja sitten siinä illalla leirinuotiolla parannetaan maailmaa, Halme sanoo.

– Se on mahtavaa ja terapeuttista, kun saa olla luonnon rauhassa, siellä mieli lepää, Halme sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Romaniaan maastoautomatkailemaan

Vaikka Halme on harrastanut maastoautomatkailua jo pitkään, Suomestakin löytyy paljon vielä tutkimattomia paikkoja.

– Vaikka Suomi tunnetaan yksityisomisteisista maa-alueista, joka jonkun verran rajoittaa maastoautomatkailua, niin paljon Suomesta löytyy paikkoja, missä voi maastoautomatkailla. Lappi on tietysti yksi suuri erämaa ja Kainuusta aivan Venäjän rajan tuntumasta löytyy sellaisia paikkoja, missä en ole itsekään käynyt. Esimerkiksi Puumalasta löytyy hyviä paikkoja, Halme luettelee.

– Tulevana kesänä aion mennä Romaniaan Karpaateille. Itselläni on jo rima aika korkealla, kun tätä on harrastanut jo niin kauan, haluaa myös vähän vau-efektiä mukaan, Halme sanoo.

Kattoteltta sopii hyvin sellaisen maastoauton varusteluun, joka on rakennettu pitkälle. Retkeilyboksi puolestaan sopii enemmän tehdasvalmiiseen autoon, Halme sanoo.

Kattoteltan saa asennettua lähes autoon kuin autoon. Suomessa maastoautomatkailu on vielä hieman tuntemattomampaa, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Australiassa se on viety todella pitkälle ja siellä autot voivat olla hyvin korkeasti varustettujakin.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Luetuimmat