26.5.2016

Turvaistuintestissä positiivista kehitystä

turvaistuin

Etutörmäystulosten perusteella turvaistuimet ovat paranemaan päin, mutta puutteelliset ohjeet ja kemikaalijäänteet pudottivat silti useiden istuinten arvosanaa. ECE R 129 eli iSize-normin mukaiset turvaistuimet sen sijaan pärjäsivät hyvin.

Uusimmassa Autoliiton julkaisemassa turvaistuintestissä testattiin yhteensä 32 turvaistuinta. Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa turvaistuintestissä oli mukana myös kahdeksan uuden i-Size-normin mukaan tyyppihyväksyttyä istuinta.

Kiddy Evo-Luna i-Size-turvakaukalo saavutti tällä kerralla ainoana kokonaisarvosanan erinomainen. Testissä peräti 20 istuinta arvioitiin hyväksi ja kuusi tyydyttäväksi. Kaikkien näiden istuinten kehittelyssä on otettu hyvin huomioon testiä toteuttavien tahojen vaatimukset.

Chicco Seat-Up 012 -turvaistuin puolestaan suojaa lasta oikein asennettuna tyydyttävästi, mutta käyttöominaisuuksien puutteet pudottivat yleisarvosanan välttäväksi. Nania Revo sai puolestaan välttävän kokonaisarvosanan käyttöominaisuuksien lisäksi kolariturvallisuudessa esiintyneiden puutteiden takia.

– Vain oikein asennettu istuin suojaa lasta kolarissa suunnitellulla tavalla. Siksi istuimen asentamisen pitää olla helppoa ja väärinasennuksen riskin pieni, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kolme heikkoa istuinta

Tällä kerralla kolme istuinta 32:sta sai arvosanan heikko. KidsEmbrace Friendship –istuimen selkänoja pitää poistaa isompikokoisia lapsia kuljetettaessa eikä istuin tuolloin anna lainkaan sivutörmäyssuojaa. Myös Kiwy SF01 Q-Fix –istuin sai sivutörmäyssuojastaan heikon arvosanan. Tämän lisäksi istuimen päällisestä mitattujen ftalaattien määrä ylitti Ökotex 100 –standardin asettamat raja-arvot. More Ziti-Fix 23 –istuimesta havaittujen palonestoaineiden määrä puolestaan ylitti leluille asetetun direktiivin raja-arvot ja johti heikkoon arvosanaan.

Markkinoille on alkanut tulla yhä enemmän uuden ECE R 129 eli iSize-normin mukaisia lastenistuimia. Kaikki kahdeksan nyt testattua i-Size-istuinta menestyivät mainiosti, sillä yksi sai erinomaisen ja loput seitsemän hyvän arvosanan. Uutta aiempaan normiin verrattuna on muun muassa se, että i-Size-istuinten pitää läpäistä sivutörmäystesti ja että kaikkien alle 15 kk:n ikäisten lasten pitää matkustaa selkä menosuuntaan.

Etutörmäystulokset paranemaan päin

Testin turvallisuusarvosana muodostuu etu- ja sivutörmäystesteistä sekä vöiden reitityksestä ja istuimen vakaudesta autossa. Tämän lisäksi istuinten kokonaisarvosanaan vaikuttavat käytön helppous, istuinmukavuus sekä haitalliset kemikaalit. Käytettävä etutörmäystesti perustuu Euro NCAP –testiin ja on siten törmäysvoimakkuudeltaan paljon tyyppihyväksynnän vaatimuksia kovempi. Tästä syystä oli ilahduttavaa, että yksikään istuin ei saanut etutörmäyksestä heikkoa arvosanaa. Kaikissa yhdeksässä etutörmäystestissä erinomaisen arvosanan saaneessa istuimessa lapsi matkustaa selkä menosuuntaan.

– Jos istuin toimii oikein, ei lapsen niskaan kohdistu etutörmäyksessä juurikaan voimia selkä menosuuntaan matkustettaessa. Testit ovat vuosien varrella kuitenkin osoittaneet, että pelkkä matkustussuunta ei takaa turvallisuutta, vaan puutteita voi löytyä kaikenlaisista istuimista, Tolvanen sanoo.

Autoliiton julkaiseman turvaistuintestin löydät osoitteesta www.autoliitto.fi/turvaistuintestit ja laittamalla vapaasanahakuun 2016 saa uusimmat testitulokset ensimmäiseksi.

turvaistuin
Tulostaulukon voi suurentaa klikkaamalla.

Lähde: Autoliitto Kuva: Johanna Kannasmaa / Liikenneturva

Luetuimmat