27.5.2016

Tympivätkö uusinnat? Heureka ottaa tänään yhteyttä avaruusasemalle

Heureka ottaa yhteyttä avaruusasemalle

Kansainvälisellä avaruusasemalla majaileva "sisunautti" Tim Kopra vastailee yleisön kysymyksiin perjantai-illassa.

Jos uusintojen katsominen ei kuulosta hyvältä suunnitelmalta perjantai-illan viettämiseksi, kannattaa jälleen käydä Heurekassa. Tällä kertaa tiedekeskuksesta otetaan yhteys kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) ja kysytään avaruuskysymyksiä suomalaissukuiselta astronautilta Timothy Kopralta.

Sisunautiksikin kutsuttu Kopra ehdotti tapahtuman järjestämistä itse, sillä hän vieraili Heurekassa vuonna 2010 ja toivoi saavansa jälleen yhteyden suomalaisiin tieteen ja avaruuden ystäviin. Tällä kertaa Kopra on kuitenkin läsnä virtuaalisesti, sillä hän kiertää maapalloa kansainvälisellä avaruusasemalla.

Yhteyden välittävän NASAn aikataulun vuoksi tapahtuma järjestetään perjantai-iltana. Heurekan ovet aukeavat kello 20 ja kävijät voivat tutustua rauhassa tiedekeskukssen näyttelyihin ja planetaarioon. Suomalaisia avaruusasiantuntijoita haastatellaan kello 21:45 alkaen ja sisunautti Kopran kanssa keskustellaan 22:30 – 23:00 aikavälillä. Mikäli yhteyttä ei välitettäisi NASAn kautta, saataisiin aikaiseksi vain noin 10 minuutin keskustelu, sillä avaruusasema kiertää maapallon noin 90 minuutissa.

Timothy Kopran isoisä oli kotoisin Karjalan Valkjärveltä ja hän muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1910. Timothyn isä puhui vielä sujuvaa suomea, mutta astronautti itse osaa vain muutaman sanan. Nyt on kuitenkin oiva tilaisuus miettiä mitä olet aina halunnut kysyä astronautilta? Tim Kopralle suunnatut kysymykset voi lähettää etukäteen sähköpostilla osoitteeseen kysymykset@heureka.fi. Kysyä voi myös paikan päällä Heurekassa ja vastauksia saa niin kauan kuin aikaa riittää. Suomalaisten asiantuntijoiden johdolla tilaisuuden alustus on suomeksi ja Kopran kanssa kommunikoidaan englanniksi.

Kysy Kopralta – sisunautti vastaa –tapahtuma järjestetään perjantaina 27.5. kello 20.00–23.30.

Aikuisten lippu 10 e ja 1-18-vuotiaat 5 e. Lipun tilaisuuteen voi ostaa etukäteen Lippuagentin sivuilta tai kello 20.00 alkaen ovelta, jos paikkoja on vielä jäljellä.

Tulijat pääsevät myös tutustumaan Heurekan näyttelyihin. Ulkopuisto Galilei on suljettu. Vapaaliput ja muut erityisliput eivät oikeuta tämän tapahtuman sisäänpääsyyn. Keskustelua pääsee seuraamaan Heurekan auditorioon, planetaarioon tai aulaan.

Lähde: Heureka Kuva: NASA

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat