2.3.2016

Niro on Kian näkemys pienestä hybridistä

Kia Niro

Katumaasturin päästöjen luvataan jäävän 89 grammaan.

Autojen päästöjä ja kulutusta on saatava alas, viranomaiset vaativat. Korealainen Kia vastaa tähän tuomalla uusia hybridimalleja.

Kia Niro on täysin uusi automalli. Se on pieni etuvetoinen, viisipaikkainen katumaasturi, kokoisekseen melko tilava bensiinihybridi.

Niro asettuu pituutensa puolesta kahden Kian suosikkimallin väliin. Niro on pari senttiä pidempi kuin viistoperäinen Ceed mutta lähes 15 senttiä lyhyempi kuin katumaasturi Sportage.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Akseliväliä riittää

Akseliväli Nirossa on peräti 2,7 metriä eli kolme senttiä pidempi kuin selvästi isommassa Sportagessa. Niinpä takaistuimille on saatu yllättävän hyvät tilat.

Kia Niro

Takakonttikin vetää kohtuulliset 421 litraa, mutta suuria hienouksia istuinten kaatoon tai tavaroiden kiinnittämiseen siinä ei ole.

Moni hybridi on jäänyt ostamatta, koska niillä ei tyypillisesti saa vetää ainakaan isoa perävaunua. Niroon on kuitenkin tulossa mahdollisuus 1 300 kilon massan hinaamiseen. Arkiset kuljetukset eivät siis jää hoitamatta.

Pikkuautomainen tulokas

Niro vaikuttaa äkkivilkaisulla pikkuautomaiselta. Sitä korostavat takavalot, jotka ovat kovin samantyyliset kuin Kia Riossa. Rio on kuitenkin kahdeksan senttiä matalampi. Toisaalta isoveli Sportage on vielä kymmenen senttiä Niroa korkeampi.

Kia Niro

Kun hybrideistä puhutaan, mittatikkuna on käytettävä myös maailman ostetuinta hybridiä, Toyota Priusta, vaikka se on korimalliltaan kovin erilainen.

Tavoitteena 3,9 litran kulutus

Ainakin kulutuksessa se on eittämättä ollut myös Kian insinöörien kiikarissa, sillä Nirolle kerrotaan tavoiteltavan 89 gramman hiilidioksidipäästöjä kilometriä kohden. Se on sattumoisin sama lukema, joka noteerattiin 2009 lanseeratulle, väistymässä olevalle Priukselle.

Bensiininkulutuksen pitäisi siis asettua Nirollakin noin 3,9 litraan sadalla kilometrillä. Uusi, tulossa oleva Prius yltää 70 grammaan ja 3,0 litraan.

Nirossa voimalinja koostuu 1,6 litran vapaasti hengittävästä 105 hevosvoiman bensiinimoottorista, 44-heppaisesta sähkömoottorista ja kuusiportaisesta kaksoiskytkinautomaattivaihteistosta.

Kia Niro

Yhteistehoa moottoreista saadaan 141 hevosvoimaa eli viisi kaakkia enemmän kuin väistyvästä Priuksesta.

Teksti: Teppo Komulainen, Kuvat: Kia

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat