18.10.2021

Vielä on koriräätäleitä – Bentley Flying Spur à la Mulliner

Bentley Flying Spur Mulliner

Perinteiset koriräätälit ovat enää todella harvassa. Yhden niistä on tiukasti siipiensä suojiin ottanut Bentley. Mullinerin kädenjälki näkyy Flying Spurin huippumallissa isosti.

Maailman vanhimpana koriräätälinä pidetyn Mullinerin juuret juontavat Yrjöjen aikaan, 1760-luvulla toimintansa aloittaneeseen hevosvaunujen valmistajaan. 2020-luvulla Mullinerilla on käynnissä hienoisesti erityyppisiä projekteja, joskin asiakkaat tulevat edelleen pitkälti samoista aatelissuvuista.

Mulliner on tätä nykyä osa Bentleytä, ja sen tehtävä on vastata kaikkein vaativimpien asiakkaiden tarpeista sekä muista erikoismalleista. Mulliner suunnittelee tuotteensa Bentleyn sisällä itsenäisesti ja valmistaa kaiken niin pitkälle kuin mahdollista käsityönä Cheshiren Crewe’ssa, Luoteis-Englannissa. Mullinerin vastuualueella ovat niin ikään historiallisten mallien restaurointiprojektit.

Parhaillaan esittelyssämme oleva Flying Spur Mulliner on erikoislaatuisen Bentley Mulliner Collections -sarjan kolmas osa. Aiemmin vastaavan käsittelyn ovat saaneet Flying Spurin "pikku"sisarukset Continental GT ja Continental GT Convertible.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mullinerilla omin käsin tehty, prikulleen

Italialaisten koriräätäleiden vuosikymmenten takaiset luomukset ovat ehkä sementoineet paikkansa autoilun historiassa, mutta niitä ei tehty pilkkua viilaamalla. Siellä syntyneistä autoista jokainen oli omanlaisensa, sillä verhoilun tikkausten lukumäärää, sen kummemmin kuin vaikkapa etuoven mittoja ei pidetty välttämättä kovin merkitsevinä pikku yksityiskohtina.

Bentley Flying Spur Mulliner

Mullinerilla on sen sijaan hieman toisenlainen ote. Crewe’ssa syntyvät Bentleyt hiotaan viimeisen päälle, ja yksityiskohdat on mietitty niin pitkälle kuin vain ikinä mahdollista. Flying Spurin tulee olla samanaikaisesti superluksusauto ja superauto. Mullinerin vaativa tehtävä onkin ollut tuoda auton ulkokuoreen omat ylellishenkiset kädenjälkensä häiritsemättä kuitenkaan ensisijaisesti menevää vaikutelmaa.

Tehokeinoista näkyvin on varmasti kiillotettu, harmaansävyinen vannesarja, jolta kokoa löytyy 22 tuumaa. Vanteiden keskiön Bentley-logo pysyy aina vaakatasossa. Näkyvä on myös etusäleikkö. Mikä on parempi kuin Diamond, se on tietenkin Double Diamond. Yksityiskohtaisempaa yksilöintiä edustavat sähköisesti keulalle nouseva, valaistu merkkikoriste sekä Mullinerin signeeraamat siiven muotoiset ilmanottoaukot. Sivupeilit on maalattu erikoisvärillä nimeltä Satin Silver.

Uppoudu autoon

Sisätiloissa on ulkokuorta enemmän mahdollisuuksia tuoda esiin silkkaa ylellisyyttä. Akselien 3,19-metriseen väliin mahtuu avara ja kookas matkustamo, johon kelpaa istahtaa ja uppoutua pidemmänkin matkan ajaksi. Penkit ovat pehmeät, ja ne ovat sitä totta kai mitä sopivimmalla tavalla.

Bentley Flying Spur Mulliner
Tämän nimenomaisen verhoiluvaihtoehdon nimi on Ascot. Sininen nahka kulkee nimellä Imperial Blue, ruskea on puolestaan Camel-nahkaa.

Täyteläiseen sisustukseen on olemassa kahdeksan erilaista kolme värisävyä käsittävää vaihtoehtoa. Mulliner Driving Specification -varusteluun kuuluvassa verhoilussa jatketaan timanttiteemaa, luottaen erityiseen Diamond-in-Diamond -tikkauskuvioon. Joka ikisessä timantissa on tasan 712 ommelta, ei yhtään enempää eikä vähempää. Kuvion luominen vei työryhmältä puolitoista vuotta. Mulliner-kangasmattojenkin kerrotaan olevan upottavan pehmeät. Putsaavatkohan ne myös itse itsensä kuraisista kengänjäljistä? Vähän vähemmän pehmeältä kuulostaa timanttijyrsintä, mutta juuri tällä menetelmällä on saavutettu huippuluokan viimeistelytaso keski- ja takakonsolissa.

Harjattua hopeaa löytyy kojelaudan kruunaavasta analogisesta, Breitlingin koneistolla toimivasta Mulliner-kellosta, joka maksaa jokusen tavallisen perheauton verran. Analogisen kellon lisäksi kojelaudalta löytyy kaikkien odotusten mukaisesti myös digitaalista sisältöä. Sitä on kuljettajan Mulliner-grafiikoin toteutetussa led-näytössä sekä kojelaudasta elegantisti esiin pyörähtävässä 12,3-tuumaisessa viihdenäyttöruudussa.

Bentley Flying Spur Mulliner
Mulliner ei ole jättänyt avaintakaan huomioimatta. Omansa asiakas saa erityisessä rasiassa valitun verhoilun kanssa sävy sävyyn, totta kai.

Mullinerin käsityönä valmistamat Flying Spurit tarjotaan samoilla voimanlähdevaihtoehdoilla, kuin muutkin malliversiot. Ja nehän ovat tuorein V6-hybridi, muriseva V8 sekä matalalta kehräävä W12. Näistä väkevin on viimeisimmäksi mainittu kuusilitrainen, joka saattaa hänen 2,5-tonnisen eksklusiivisuutensa timantteineen päivineen nollasta sataan 3,8 sekunnissa, nopeusmittarin kiertyessä täydellisen tarkasti 333 kilometriin tunnissa.

Bentley Flying Spur Mulliner

Lähde ja kuvat: Bentley Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat