6.11.2020

Bentley lopettaa polttomoottorit ja siirtyy sähköautomerkiksi

Bentley Flying Spur MY 21

Bentley lopettaa polttomoottorit, joten on aika hyvästellä 6,75-litrainen V8 ja monet muut hienot moottorit. Siirtymälle annetaan kuitenkin aikaa vuoteen 2030 asti ja merkin ensimmäinen täyssähköautokin odottaa vasta vuonna 2025.

Bentley lopettaa polttomoottorit koko automallistostaan vuoteen 2030 mennessä. Lopulta Bentley tulee olemaan täysin sähköautovalmistaja – näin ainakin tuoreimman Europe Automotive Newsin saaman tiedon mukaan.

Ratkaisu ei ole ollut millään tavoin selkeä, vaan automerkin omistava Volkswagen on pohtinut jo pitkään mitä tehdä luxusbrändinsä kanssa ja viimeisin huhu siirtäisi Bentleyn Porschen hallinnasta Audille. Bentley oli tuottoisa viime vuonna, ja tälle vuodelle odotettiin ennätystulosta ennen kuin pandemia iski.

Tilanne näytti valoisalta Bentleyn laajennettua Continental GT:n ja Flying Spurin markkinoita Yhdysvaltoihin ja Kiinaan, mutta Bentley joutui sulkemaan Englannin tehtaansa keväällä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi tehtyjen valtion rajoitustoimien takia. Tätä seurasi 800 työntekijän, eli noin viidenneksen, irtisanominen, jonka automerkki sanoo mahdollistavan kannattava toiminta seuraavaksi sadaksi vuodeksi.

Bentley on vahvistanut tuovansa ensi vuonna markkinoille kaksi lataushybiridiä ja ensimmäinen täyssähköinen malli on luvassa vuodelle 2025. Vuosisadan ensimmäisen neljänneksen kohdalla julkaistava sähköauto tulee olemaan tulevan täyssähköautoperheen ensimmäinen, joka laajenee siitä kattamaan koko malliston.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Bentley lopettaa polttomoottorit

Suurista, tehokkaista ja siten paljon päästävistä autoistaan tunettu Bentley on päättänyt kääntää kelkkansa. Se haluaa näyttäytyä eettisenä ja tavoittelee täyttä päästöneutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Jo vuonna 2026 valmistaja aikoo myydä vain lataushybridi- ja täyssähköautoja Beyond 100 -strategian mukaisesti, joka on osa yhtiön 100 vuotta täyttävää historiaa.

– Yhdessä vuosikymmenessä, Bentley tulee muuttumaan 100 vuotta vanhasta luksusautomerkistä uudeksi, kestävän kehityksen mukaiseksi, eettiseksi roolimalliksi koko segmentille, sanoo toimitusjohtaja Adrian Hallmark.

Bentley ei kuitenkaan suostu paljastamaan enempää tulevista malleistaan. Ensi vuonna julkaistavien lataushybridimallien odotetaan olevan Flying Spur ja Continental GT -pohjaisia. Tällä hetkellä ainoa lataushybridi jota Bentley tarjoaa on SUV Bentayga Hybrid ja muuten mallisto tottelee 8- ja 12-sylinteristen polttomoottoreiden karjuntaa.

Bentley on jo aiemmin vihjannut, että sen ensimmäinen täyssähköinen malli saattaisi pohjautua Volkswagenin arvoautoille varatulle sähköiselle PPE-perusrakenteelle, jota Porsche kehittää Audin avustuksella. Tarkoituksena olisi ilmeisesti siirtää myös Continental GT:n ja Flying Spurin seuraajat hyödyntämään tuota perusrakennetta – nykyinen kaksikko jakaa MSB-perusrakenteessa Porsche Panameran kanssa. Aika tulee näyttämään mitä tästä mielenkiintoisesta tilanteesta kehkeytyy.

Kuvituskuva: Bentley, Lähde: Automotive News Europe

Luetuimmat