7.6.2022

Vihreä kortti -yhteistyö päättyy Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa

Yhteistyö päättyy vuoden kuluttua eikä suomalaisella liikennevakuutuksella pysty enää sen jälkeen matkustamaan kyseisiin maihin.

Kaikki ETA-valtiot sekä Sveitsi ovat irtisanoneet vihreä kortti -sopimukset Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa, tiedottaa Liikennevakuutuskeskus.

Sopimus päättyy irtisanomisajan jälkeen vuoden kuluttua 31.5.2023 eikä sen jälleen suomalaisella liikennevakuutuksella voi matkustaa Venäjälle tai Valko-Venäjälle.

– Sopimusten irtisanomisaikana noudatetaan vihreä kortti -käytäntöjä kuten ennenkin, eli käytännössä mikään ei muutu ennen ensi vuoden kesäkuuta, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen tiivistää.

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus ajoneuvon voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Kansainvälinen järjestelmä on luotu helpottaa mahdollisen vahinkotilanteen selvittelyä sekä asiointia paikallisten rajaviranomaisten kanssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Syynä Venäjän hyökkäyssota

Syynä sopimuksen irtisanomiselle on Venäjän hyökkäyssota sekä sen seurauksena sekä Venäjälle että Valko-Venäjälle asetetut pakotteet. Pakotteet ovat kasvattaneet riskejä maksuliikenteen ja matkustamisen häiriöihin.

Vihreä kortti -järjestelmän kansainvälinen yhteistyöelin Council of Bureaux (CoB) on ilmoittanut, että irtisanomisajan kuluessa järjestelmä toimii normaalisti. Uusia vihreitä kortteja voidaan myöntää kuten ennenkin, mutta vakuutusyhtiöt voivat kuitenkin lopettaa vihreiden korttien myöntämisen Venäjälle ja Valko-Venäjälle jo aiemmin. Uudet ja aiemmin myönnetyt kortit ovat voimassa enintään 31.5.2023 saakka.

Liikennevakuutuskeskus kehottaa, että vapaaehtoisen autovakuutuksen eli niin sanotun kaskon osalta kannattaa varmistaa turvan voimassaolo ja mahdolliset rajoitukset omasta vakuutusyhtiöstä. Ulkoministeriö puolestaan kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus

Luetuimmat