17.9.2017

Viihdettä loppuiltaan: tässäkö ovat maailman rumimmat autot?

Auton suunnittelu on pitkä prosessi. Eikö kukaan pysäyttänyt näiden autojen muotoilijoita ajoissa?

Näitä autoja ei kehtaa esitellä, ellei jälkikasvu ole unten mailla. Moottorin myöhäisillan kooste kokoaa automaailman kompuroijat, visuaaliset painajaiset ja teollisen muotoilun eeppiset epäonnistujat. Kaikkia joukon autoja yhdistää radikaalius: on yritetty tehdä jotain uudenlaista, mutta tehtävässä on harhauduttu heti lähdössä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Fiat Multipla

Fiatin sympaattisen 600 Multiplan nimen lainannut tila-auto ei ollut huono tuote. Kuusi henkilöä kahdessa rivissä kuljettanut auto oli tilankäytöltään nerokas. Kenties sisätilojen vaatimukset asettivat ulkokuoren muotoilulle kohtuuttomat haasteet. Mutta silti lopputulosta voi vain ihmetellä: oudot mittasuhteet ja epänormaali valojen sijoitus konepellin ja tuulilasin väliin ovat taatusti palaneet kenen tahansa Multiplan nähneen verkkokalvoille.

Pontiac Aztec

Idea futuristisesta katumaasturista on hauska. Suzuki osoitti makealla VehiCrossillaan, miten hienosti idean voi toteuttaa. Pontiac valitsi esteettisyysasteikon toisen laidan: Aztec ehkä näytti hienolta konseptivaiheessa, mutta siirto tuotantoon ei sujunut ongelmitta. Ovien kohdalta maasturi näyttää aivan tavalliselle, mutta takaikkunan oudot linjat tekevät hallaa mittasuhteille. Kuten Multiplassa, Aztecissakin suurin ongelma ovat erikoiset etuvalot. Vilkkujen nosto ajovalojen päälle alleviivaa auton korkeutta.

SsangYong Rodius

Korealainen autonvalmistaja on noussut legendaksi kummajaisillaan. Sopivan SsangYongin valinta ei ole helppoa, mutta kenties tila-auto Rodius on pahin kaikista. Ehkäpä suurin ongelma autossa on sen normaalilta näyttävä keula: se on täysin epätasapainossa villeille kaarille piirretyn peräosan kanssa. Top Gear teki Rodiuksesta veneen, sillä sarjan tekijät näkivät C-pilarissa veneiden linjoja. Kenties he osuivat oikeaan?

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyundai Matrix

Hyundai lainasi tila-auto Matrixiin apua legendaariselta Pininfarinalta. Toivottavasti avusta ei paljoa maksettu, sillä mitään hyvää italialaiset eivät tällä kertaa saaneet aikaan: keulasta ja perästä auto näyttää normaalille, mutta ikkunalinjan tiputtaminen näkyvyyden parantamiseksi oikeuttaa Hyundai-paran listallemme. Yhdistelmä mitäänsanomattomuutta ja epäsopusuhtaisuutta ovat automaailman perisyntejä.

BMW X7 iPerformance Concept

BMW X7

Luksus ei aina ole kaunista. BMW X7 on massiivinen katumaasturikonsepti, jonka brutaali ulkonäkö alleviivaa auton kokoa. Keulan ilmanottoaukot ovat kuin syöksyhampaat, jotka saavat auton näyttämään itseäänkin suuremmalta. Tämän auton kohdalla lohduttaa vain se, ettei futuristisista sisätiloista näe ulkopintaa.

Teksti: Moottorin työryhmä, Kuvat: autonvalmistajat, BMW X7: Moottori

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat