4.12.2021

Yamaha Ténéré 700 Raid Prototype – seuraava versio Ténéréstä?

Yamaha Ténéré 700 Raid Prototype

Yamaha esitteli maastopainotteisemman prototyypin Ténéré 700 -mallista, mikä ennakoi tuotantomallia vuoden tai kahden päästä.

Yamahan käytäntö on viimeisten vuosien aikana ollut, että tulevista moottoripyörämalleista julkaistaan ensin konseptimalli, siitä jalostetaan prototyyppi, joka vuoden tai kahden kuluttua siirtyy sarjatuotantoon. Niinpä nyt Milanon kansainvälisessä moottoripyöränäyttelyssä nähtyä Ténéré 700 Raid Prototypeä voidaan mahdollisesti odottaa kaupan lattialle kaudeksi 2023. Aikataulun lisäksi toinen kysymysmerkki on, että paljonko prototyyppiä muutetaan ennen kuin se on valmis sarjatuotantoon.

Yamaha Ténéré 700 Raid Prototype

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää kestävyyttä ja joustomatkoja

Raid Prototypen lähtökohdat ovat joka tapauksessa maukkaat. Nykyiseen sekä maantie- että maastoajoon tarkoitettuun Ténéré 700:aan verrattuna se on saanut noin 50 millimetriä pidemmät joustomatkat. 48-millisten etuteleskooppien joustoliike on peräti 270 milliä ja takapäässä uuden linkuston saanut monojousi liikuttaa takapyörää vain 10 milliä lyhyemmän matkan. Koska painotus on siten selvästi enemmän ja rankempaan maastoajoon, on myös kytkintä vahvistettu, jäähdytintä kasvatettu ja lisätty sen taakse toinen flekti. Samoin öljynjäähdytin on uusittu ja välitys vaihdettu tiheämmäksi.

Yamaha Ténéré 700 Raid Prototype

Lisäksi jarruvarustusta on parannettu uudella etujarrun pääsylinterillä sekä isommalla takajarrulla ja takajarrusatulan uudella kiinnityksellä. Päälle päätteeksi on jarruletkuiksi vaihdettu teräpunosletkut. Prototyypissä pakoputkisto on Akrapovicin valmistama ja materiaalina titaani. ECU on säädetty vastaamaan moottorin avarampaa hengitystä.

Ammattikuskien testaama

Prototyyppi on Euroopan Yamahan kehittämä ja mukana kehitystyössä on olleet kokeneet erämaaketut Alessandro Botturi ja Pol Tarres. Uudesta Raid Prototypestä mahdollisesti jalostettava tuotantomalli ei ole korvaamassa nykyistä Ténéré 700 -mallia, mutta se tarjoaisi perusmallin rinnalle maastokelpoisemman vaihtoehdon, joka myös hinnaltaan nousisi selvästi perusmallia korkeammaksi.

Yamaha Ténéré 700 Raid Prototype

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Yamaha

Luetuimmat