Land Rover Defender

Ajoneuvot Uutinen 5.8.2020

Brittituomari päätti: Land Rover Defender ei tarpeeksi tunnistettavan näköinen suojeltavaksi

Oikeustaistelu Defenderin ulkomuodosta liittyy uuteen Grenadier-maasturiin, jota voi pitää Land Roverin kopiona.

Tiedättähän sen sanonnan: kaikki nykyautot näyttävät samalta. Eivät toki näytä, jos vähänkään autoista kiinnostuneelta henkilöltä kysytään.

Jaguar Land Roverin epäonneksi oikeuden tuomariksi valikoitunut henkilö ei tainnut edustaa autoista kiinnostunutta sorttia.

Kyse on Defenderistä, Land Roverin ikonisesta maastoautosta. Emokonserni Jaguar Land Rover yritti rekisteröidä Defenderin ulkomuodon tavaramerkikseen: ihan järkevän kuuloinen idea, sillä Defender ja sitä edeltäneet Series-mallit ovat yksiä tunnistettavimpia ajoneuvoja, mitä teillä tai teiden ulkopuolella liikkuu.

Syynä Grenadier

Ineos Grenadier

Ineos Grenadier

Erityisen tarpeelliseksi Defenderin ulkomuodon rekisteröinnin teki Grenadier.

Moottorin kattavamman jutun brittimiljonääri Jim Ratcliffen omistaman Ineos Groupin suunnittelemasta maasturista voit lukea täältä, mutta tiivistettynä kyse on hyvin defendermäisestä kulkuneuvosta sille käyttäjäryhmälle, joka ei lämpene Land Roverin omalle uudelle Defenderille.

”Merkityksettömiä eroja”

Täyskäännös tuhlarille: Hummer palaa sähkömaasturina 2021

Land Rover Defender aavikolla.

Valitettavasti Lontoossa käyty oikeustaistelu päättyi Jaguar Land Roverin häviöön. Oikeuden tuomari puolsi Iso-Britannian valtion immateriaalioikeuksista vastaavan Intellectual Property Officen näkemystä siitä, ettei Defenderin ulkomuoto ole niin tunnistettava, että sen voisi rekisteröidä.

–Ajoneuvon muotojen erot voivat olla merkittäviä perehtyneille, mutta ne voivat olla merkityksettömiä, jopa huomaamattomia tavalliselle kuluttajille.

Uutisen kuvituksessa on käytetty Intellectual Property Officen valitsemia Defender-kuvia.

G-sarja 40 vuotta

Land Rover Defenderejä aavikolla.

Jaguar Land Rover ilmoitti luonnollisesti pettyneensä päätökseen, ettei Defenderin ulkomuotoa saatu rekisteröityä ja siten suojattua. Yhtiö myös kertoi muodon olevan suojeltu useilla muilla markkinoilla.

Testipäiväkirja hybridien kulutus

Erilaisia Land Rover Defendereitä Porvoon edustalla.

–Land Rover Defender on ikoninen ajoneuvo ja osa Land Roverin menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Sen uniikki muoto on välittömästi tunnistettava ja se tarkoittaa Land Rover -tuotemerkkiä ympäri maailman, yhtiö summasi.

Toyota Land Cruiser

Land Rover Defender vesistössä.

Ineos-yhtymän edustaja ilmoitti päätöksen vain varmistavan heidän oletuksensa, ja siten yhtiö jatkaa Grenadierin tuotantoon tuomista vuonna 2021.

Suzuki Jimny

Land Rover Defender maastossa.

Porsche Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo

Land Rover Defender rantabulevardilla.

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuvat: Moottorin arkisto, lähde: Automotive News Europe

 

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Land Rover

Kaikki koeajot

Uusimmat