Ajoneuvot 9.9.2023

BYD matkalla maailman suurimmaksi sähköautojen valmistajaksi

Kiinalainen BYD on hivuttautunut kuin varkain Teslan imuun valmistamiensa sähköautojen määrässä. Ja tahti on vain kiihtymään päin.

Kiinan myydyin automerkki ja myös Suomeen hiljattain saapunut BYD on kovassa vauhdissa maailmalla.

Teslan etumatka kapenee

Tämän vuoden toisen kvartaalin tulokset: Tesla myi maailmanlaajuisesti 466 140 sähköautoa, BYD 352 163 sähköautoa. BYDin kasvuprosentit olivat kuitenkin Teslaa suuremmat eli Teslan johtomarginaali pienenee.

Viime vuonna Tesla myi yhteensä yli 1,3 miljoonaa sähköautoa, kun tänä vuonna se myi jo ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana 889 015 autoa. Myynnin kasvuprosentit ovat siis yhä huimia. BYD pistää kuitenkin vielä paremmaksi. Se myi viime vuonna yli 900 000 sähköautoa, kun tänä vuonna tahti on ollut ensimmäisen kuuden kuukauden aikana 616 810 ajoneuvoa.

Ja kun BYD:n lukemaan lisätään vielä plugarit, BYD myi alkuvuodesta lähes 1,2 miljoonaa sähköistettyä ajoneuvoa. Tahti on huima, kolme vuotta sitten BYD myi alle 200 000 sähköä voimalinjassaan kuljettavaa autoa koko vuoden aikana.

Maailmankirjoja kirjoitetaan todellakin uusiksi. Eurooppalaiset kiihdyttävät nekin, mutta hintakilpailussa niiden on vaikea pysyä mukana. Eurooppalaisten premiumbrändien vetovoima toki riittänee, mikä saattaa olla niiden tulevaisuuden turva. Premiumin alapuolella eurooppalaisilla on puolestaan edessä kovat ajat markkinaosuuksia itselleen hamuavien kiinalaisten kanssa.

BYD vs. Tesla

Tesla on ykkönen, mutta haastavaksi Teslan tilanteen tekee se, että sen mallisto on kapea. Sillä on vain kaksi varsinaista myyntimallia, Model 3 ja Model Y. Model S:n ja X:n myynti on marginaalista. BYD:n mallisto on selvästi laajempi – myös hintaskaalallaan. Lisäksi BYD:n portfolioon kuuluu myös muita merkkejä.

Tämä näkyi myös IAA-näyttelyyn Münchenissä; Tesla toi paikalle melko vaatimattomalle osastolleen uudistetun Model 3:n. BYD:n osaston tähtenä oli puolestaan kokonaan uusi malli Seal. Lisäksi BYD:n osasto oli yksi messujen komeimpia.

BYD on myös alkujaan akkujen valmistaja, joten sillä on etua tässäkin. Itse asiassa BYD valmistaa akkuja myös Teslalle. Lisäksi Tesla valmistaa akkuja yhteistyössä Panasonicin kanssa sekä ostaa akkuja korealaiselta LG:ltä ja kiinalaiselta CATLilta.

Tänä vuonna BYD tuskin tavoittaa Teslaa, mutta ensi vuonna kilpailu maailman suurimman sähköautovalmistajan tittelistä tulee olemaan äärimmäisen kova. BYD:n osakkeita nostaa se, että se on avaamassa useita uusia tuotantolaitoksia ympäri maailmaa.

Byd Atto 3

BYD:n myyntikärki on jo Moottorin koeajossakin ollut Atto3. Lisäksi Dolphin on kiinnostava uutuus pienempien sähköautojen rintamalle.

BYD Han sähköauto

Vähän edustavampaa menopeliä etsiville tarjotaan puolestaan niin ikään jo Moottorin koeajossa ollutta Hania.

BYD Seal

Seal on pyöreälinjainen sedan, siis vähän kuin hylje. Se tuo uuden mielenkiintoisen vaihtoehdon niille, jotka halajavat kookkaampaa sähköautoa mutta eivät halua SUVia. Sealilla on mittaa 4,8 metriä.

Voimalinjoja on kaksi: takavetoinen 230 kW (313 hv) ja nelivetoinen 390 kW (530 hv). Molemmissa on 82,5 kWh akusto, ja virtaa otetaan vastaan 150 kW teholla. Sealilla hyökätään selkeästi etenkin Tesla Model Kolmosta vastaan.

BYD Sealin myynti alkaa Euroopassa vielä tämän vuoden puolella – myös Suomessa. Hinnat julkaistaan lokakuussa, mutta Saksan hinnat tiedetään jo. Siellä hinnat alkavat 47 150 eurosta.

Saksankielen taitoiset voivat lukea Sealin ensikoeajon Saksan Autoliiton ADACin verkkosivuilta tästä linkistä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: BYD

Kaikki koeajot

Uusimmat