Ajoneuvot Uutinen 7.7.2023

Finnairin OH-LWB on maailman eniten lennetty Airbus A350 – jo kolmasosa lennoista saattaa kohta olla lennetty

Finnair on muutoinkin hyvin edustettuna tilastossa maailman eniten lennettyjen A350-koneiden osalta, olihan se yksi ensimmäisistä tyypin käyttöönottajista. Airbus A350:n ensilennosta tuli hiljattain kuluneeksi 10 vuotta.

Kaupallista ilmailua laajasti tilastoivan ch-aviationin data paljastaa mielenkiintoista tietoa Airbus A350:n käyttötunneista eri lentoyhtiöiden osalta. 14. kesäkuuta 2013 ensilentonsa lentänyt suurikokoinen laajarunkokone on nyt Airbusin lippulaivamalli, jota on tähän mennessä ehditty valmistaa kaupalliseen käyttöön yli 470 kappaletta, määrän kasvaessa jatkuvasti.

Airbus A350 maaliongelmat

Finnair oli alkujaan konetyypin ensimmäinen tilaaja, mutta halusi olla vasta kolmas vastaanottaja, jotta mahdolliset lastentaudit olisi ennen sitä selätetty. Ennen kuin OH-LWA, Finnairin ensimmäinen yksilö 7. lokakuuta 2015 luovutettiin, Qatar Airways oli ehtinyt operoida tyyppiä noin 10 kuukauden ajan ja Vietnam Airlineskin useamman kuukauden ajan. Finnair vastaanotti toisen yksilönsä joulukuussa 2015, ja tämä nimenomainen kone on kerryttänyt tähän mennessä kaikista eniten lentotunteja.

30 000 tuntia rikki

OH-LWB luovutettiin Finnairille Airbusin tehtaalta Ranskan Toulousesta 14. joulukuuta 2015. Siinä missä OH-LWA lensi ensimmäiset viikkonsa lyhyiden matkojen FAMI-lentoja, asetettiin OH-LWB heti kaukoliikenteen palvelukseen, tuolloin vielä tukevasti Aasian-strategian hengessä.

Lentokoneen ”kilometrejä” voidaan laskea oikeastaan kahdella eri tavalla. Yksi tapa on laskea suoraan lentotunteja. Toisaalta voidaan laskea myös lentoja, eli ajanjaksoja siitä hetkestä kun moottorit käynnistetään lähtökentällä siihen hetkeen kun ne sammutetaan määräkentällä.

OH-LWB on helppo erottaa laivastosisaristaan oneworld -allianssimaalauksensa kautta.

OH-LWB:n kohdalla lentotunnit raksuttavat nopeammin kuin lennot, sillä koneella lennetään tavallisesti pitkiä lentoja. A350:tä käytetään Finnairilla Lontoon Heathrow’n reitillä 1 -2 kertaa päivässä, Amsterdamin reitillä satunnaisesti ja Frankfurtin reitillä vielä satunnaisemmin. Muutoin koneet lentävät kaukolentoja, joista monet ovat Venäjän ilmatilan sulun johdosta aiempaakin pidempiä ja lentotunteja kertyy eri tahtiin kuin lentoja.

OH-LWB:n kello raksuttaa tällä hetkellä vähän 30 000 lentotunnin tuolla puolen, samalla kun lentoja kone on kerryttänyt reilut 3 600 kappaletta.

Vain muutama kone yltää suuruusluokkaan

Finnairin OH-LWB on maailman eniten ”ajettu” A350, vaikka Qatar Airwaysilla on sitä vuodenkin verran vanhempia koneyksilöitä. Tässä kohtaa kuvaan astuu Airbusin ja Qatar Airwaysin niin kutsuttu maalikiista, jota Moottorikin seurasi aikanaan tiiviisti, mutta joka sai dramaattisuudestaan huolimatta onnellisen lopun. Kaikesta huolimatta maalikiistan seurauksena jopa reilut parikymmentä Qatar Airwaysin vanhimman pään A350:tä oli qatarilaisyhtiön omaehtoisessa lentokiellossa, eivätkä ne näin kerryttäneet lentotunteja.

Airbus A350 maaliongelmat

Yksi aivan eniten lennetyistä A350-yksilöistä kuuluu Singapore Airlinesille, joka on ottanut konetyypistä paljon irti sitä varten räätälöidyllä ULR- eli Ultra Long Range -versiolla. Singapore Airlinesin 9V-SMA ei ole ULR, mutta yhtiön ensimmäinen ja eniten lentotunteja kerännyt A350-yksilö hieman alle 30 000 lentotunnillaan ja noin 4 700 lennollaan. Kaikkiaan Singapore Airlinesin A350-laivasto on maailman toiseksi eniten lennetty, heti Finnairin jälkeen.

Finnairin viisi ensimmäistä A350-yksilöä, OH-LWA:sta -E:hen, ovat lentäneet yhteensä lähes 150 000 tuntia ja reilut 17 500 lentoa. Ne kaikki mahtuvat maailman kymmenen käytetyimmän Airbus A350:n joukkoon.

Mahdollisesti jopa kolmasosa lennoista takana

Kuten todettua, matkustajalentokoneen käyttöä ja sitä kautta käyttöikää on suhteellisen monimutkaista laskea. Kuitenkin esimerkiksi OH-LWB:n edeltäjäsukupolvea edustanut nelimoottorinen Airbus A340 OH-LQA siirtyi täysin palvelleena romuttamolle reilun 99 000 tunnin kohdalla. Sen rungolle oli laskettu käyttöiäksi 100 000 tuntia.

Suunnitellut lennot tuskin tulevat OH-LWB:n ja kumppaneiden kohdalla täyteen lähellekään tuntien tahdissa, mutta sekä lennot että tunnit vastaavat noin 25 vuoden käyttöikää. Näiden perusteella laskettuna OH-LWB:llä saattaa siis mahdollisesti olla jopa kolmasosa kaikista lennoista pian lennetty.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat