Ajoneuvot | Klassikko | Uutinen | 13.12.2017

Ford esimerkkinä Britanniassa: klassikot suojaan romutuskampanjasta

Iso-Britanniassa monien automerkkien tavoin romutuspalkkiokampanjaa pitävä Ford on ensimmäisenä tehnyt lupauksen, että klassikkoyksilöitä ei paalata.

Jaa artikkeli

Iso-Britanniassa monet automerkit pyörittävät omaa vapaaehtoista romutuskampanjaansa eikä Ford ole joukossa poikkeus. Sinivalkoinen merkki ilahduttaa saarivaltion autonostajaa peräti 2 000 punnan (n. 2 200 €) hyvityksellä mikäli tämä tuo autokauppaan mukanaan Euro 5 -päästöluokitusta vanhemman auton. Käytännössä ajoneuvo on siis täytynyt rekisteröidä ennen vuotta 2010.

Hyvityskampanja ajautui kuitenkin erikoiseen tilanteeseen Ford Transitia hankkivan asiakkaan tuodessa vaihdossa vuoden 1959 Standard Ten -henkilöauton. Tämä puolestaan sai klassikkoautoharrastajat liikkeelle, että Ford ei vahingossakaan romuttaisi vanhaa brittihelmeä. Valmistaja taipui lopulta, vaikka samalla Ford huomautti ettei kyseinen Standard Ten palaa enää tieliikenteeseen.

Nyt valmistaja on tehnyt pysyvän periaatemuutoksen hyvityskampanjaan, jonka mukaan se ei romuta historialliseksi luokiteltuja ajoneuvoja. Britanniassa luokittelusta vastaa DVLA, joka voi myöntää ennen vuotta 1977 rekisteröidylle ajoneuvolle historiallisuuden sen V5-rekisteriotteeseen. Museoajoneuvo välttyy myös ajoneuvoverolta.

Fordin tekemä linjamuutos on askel oikeaan suuntaan, mutta se jättää silti vuoden 1977 jälkeen rekisteröityjen klassikoiden aseman avoimeksi. Toivottavasti myös muut romutuspalkkiokampanjoita tarjoavat autovalmistajat seuraavat perässä.

Lähde: Motoring Research Kuva: Ford

Jaa artikkeli

Keskustelu