Ajoneuvot | Uutinen | 7.1.2017

Hei, kuka puhuu? – Toyota Concept-i vihjailee autojen tekoälystä

Toyota Concept-i on kurkistus tulevaisuudesta, jossa oppiva tekoäly auttaa ajamisessa ja auton hallinnassa.

Jaa artikkeli

Toyota Concept-i on japanilaisen autojätin tutkielma siitä, millainen älykäs auto voisi olla vuoden 2030 tietämillä. Kyse ei ole  siitä, ovatko autonomia ja verkottuminen lyöneet läpi, vaan miten vuorovaikutamme auton ja sen uusien järjestelmien kanssa.

Toyota Concept-i

Las Vegasin CES-kuluttajaelektroniikkamessuilla esitelty konseptiauto näyttää ulkoisesti BMW:n Vision Next 100:n ja Volkswagen I.D.:n sekoitukselta. Toyota Concept-i kätkee kuitenkin sisäänsä Yui-nimisen tekoälyn, joka on yhtiön veikkaus älyauton humaanista käyttöliittymästä. Monien muiden konseptiautojen tavoin Yui kommunikoi valolla: violetti valaistus kertoo auton olevan autonomiatilassa. Vihreän valaistuksen vallitessa kuljettaja taasen ajaa itse, autonomiajärjestelmien toimiessa suojelusenkelinä Toyotan Guardian/Chauffeur-autonomiajaottelun mukaisesti.

Toyota Concept-i

Valojen välkyttelyn lisäksi Yui viestittää myös muilla tavoilla, sillä esimerkiksi kuolleen kulman varoitus heijastetaan A-pilariin. Tekoäly saattaa käyttää myös ääntä tai jopa kosketusta kommunikoidakseen matkustajien kanssa. Lisäksi auton ulkopinnalla Yui osaa tervehtiä matkustajia näyttämällä viestejä ovissa. Takaluukun pinta puolestaan kertoo takana tuleville esimerkiksi edessä havaituista vaaroista tai auton kääntymisaikeista. Auton keula ja pyöränkotelot hehkuvat valoa kertoakseen muille liikkujille, onko auto autonomiatilassa vai ihmisen ajamana.

Toyota Concept-i

Auton lisäksi Yuin kanssa voi kommunikoida tietenkin myös vuoden 2030 älylaitteilla, olivat ne sitten älypuhelimia tai jotain muita. Kantavana voimana Toyotan tutkielmassa on ollut pohtia ihmisen ja auton suhdetta aikana, jolloin ajaminen saatetaan jättää koneen huoleksi, mutta auto muodostaa silti merkittävän osan päivittäin käytetystä ajasta. Kliinisen käyttämisen sijasta japanilaisyhtiö tavoittelee lämpimämpää ja humaanimpaa käyttäjäkokemusta. Yui esimerkiksi noudattaa Disneyn 1930-luvulla kehittämiä animaatioperiaateita, jotta tekoälyä esittävä abstrakti palluramuoto vaikuttaa elävältä, kiitos muun muassa heilumisen ja pompahtelun.

Toyota Concept-i

Vaikka ajatus tekoälyn hallinnoimasta autosta saattaa tuntua vieraalta, tuntuu monimutkaistuvissa nykyautoissa edes etäisesti älyllistä muistuttavan entiteetin kanssa kommunikoiminen nykyisiä nappi- ja valikkohelvettejä houkuttelevammalta vaihtoehdolta. Hatunnosto Toyotalle konseptiautosta, joka katsoo aidosti pitkälle.

Toyota Concept-i

Lähde ja kuvat: Toyota

 

Jaa artikkeli

Keskustelu