Bugatti Chiron

Ajoneuvot Autonäyttely Frankfurt 2017 Uutinen 16.9.2017

Hurja Bugatti Chiron on huipulla yksin: 0–400–0 km/h 42 sekunnissa

Äärimmäisyyksien Bugatti Chiron ei ole vain muhkea lupaus suorituskyvystä, vaan sanojen takaa löytyy uusi ennätys.

Volkswagen Group esitteli Frankfurtin kansainvälisessä autonäyttelyssä aivan erityistä Bugatti Chironia. Numerolla ”42” koristeltu yksilö oli saavuttanut elokuussa 2017 tuotantoautojen nopeusennätyksen 0–400–0 km/h, eli kiihdyttänyt ensin 400 kilometriin tunnissa ja jarruttanut sen jälkeen takaisin pysähdyksiin. Suorituskykyisten autojen keskuudessa kiihdytys-pysäytys-testit ovat usein suosittuja sen takia, että raakojen hevosvoimien ja niiden hallinnan lisäksi testi vaatii paljon jarruilta.

Bugatti Chiron

1 500-hevosvoimainen Bugatti Chiron suoritui 0–400–0 km/h sprintistä ennätyksellisessä 42 sekunnissa. Ennätyssuorituksen vahvisti SGS-TÜV Saar ja sen suorittamiseen vaadittiin 3,1 kilometrin matka. Chironin ratissa nähtiin muun muassa Formuloista ja Indycarista tuttu Juan Pablo Montoya.

Bugatti Chiron

Chironin voimanlähde on melkoinen ilmestys numeroina ja metallina.

Ennätyssuoritusta varten Bugatti Chiron vaatii erityisen huippunopeusavaimen käyttöä, joka avaa auton 8-litraisen W16-turbomoottorin suorituskyvyn yli 380 km/h nopeuksille. Lähtöavustin pitää moottorin kierrosluvun 2 800 r/min lukemassa, jolloin auton neljästä turboahtimesta käytössä on kaksi. Toiset kaksi aktivoituvat noin 3 800 r/min lukemassa. Itse sprintti 0–400 km/h vei mega-Bugatilta 32,6 sekuntia ja 2,6 km.

Bugatti Chiron

Huippunopeustila vaatii erityisavaimen käyttöä myös Chironissa.

Chironin valtava suorituskyky, erityisesti huippunopeus, asettaa hirmuiset haasteet myös renkaille. Bugatin yhteistyökumppanina Chironin renkaiden kanssa toimii Michelin. Esimerkiksi 18,3 grammaa painava renkaan venttiili aiheuttaa noin 45 kilogramman voiman 400 km/h nopeudessa. Voimat ovat hirmuisia muutenkin: Chironin takaspoileri tuottaa neljän huntin vauhdissa peräti 900 kilogramman downforcen, mikä vastaa sitä, että auton päälle olisi laskettu toisen sukupolven Volkswagen Golf.

Bugatti Chiron

Kun nopeusmittari lopulta näyttää 400 km/h, on aika jarruttaa. 0,8 sekuntia jarrupolkimen painamisen jälkeen Chironin 1,5 metriä leveä takasiipi nousee 49° kulmaan avustaakseen jarrutuksessa mahdollisimman tehokkaasti. Täysjarrutuksessa Chironin hidastuvuus on noin 2 G. Jarrulevyt ovat 420 mm edessä, 400 mm takana ja jarrusatulat kätkevät sisäänsä kahdeksan titaanista jarrumäntää etujarruissa, kuusi takana. Kun 400 km/h on lopulta muuttunut pysähtyneisyydeksi, on Chironilta kulunut siihen 491 metriä ja 9,3 sekuntia.

Bugatti Chiron

Kaiken kaikkiaan ennätystalkoissa Montoya sai korotettua oman 407 km/h nopeusennätyksensä uuteen 420 km/h:n lukemaan. Monien kilpasarjojen veteraani kiittelikin Chironin vakautta ja helppoutta jopa isoa kovaa ajettaessa.

Bugatti Chiron

Työtä vielä edessä

Bugatti Chironin työlistalle jää kuitenkin ensi vuodelle vielä edeltäneen Veyron 16.4 Super Sportin 431,072 km/h huippunopeusennätyksen siirtäminen uutukaisen nimiin. 2,4 miljoonan euron hintaista Chironia on jo myyty 300 yksilöä aiotusta 500 kappaleen valmistusmäärästä ja Bugatti aikoo valmistaa autoa noin 70 kappaletta vuodessa.

Bugatti Chiron

Frankfurtin autonäyttelyn yhteydessä Bugatin pääjohtaja Wolfgang Dürheimer kertoi Road & Trackille, että ensi vuonna Bugatilla aletaan jo harkita seuraavaa askelta ja vuonna 2019 yhtiön täytyy jo tehdä päätöksiä Chironin seuraajasta.
– Sähköistäminen voisi olla aiheena myös Bugatille. Sitä ei ole päätetty vielä, mutta meillä on mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Kisa jatkuu. Menemme nopeammin, ripeämmin ja olemme parempia joka tavalla, Dürheimer kertoi haastattelupöydässä.

Samalla Dürheimer kertoi, että Bugatti ei suunnittele halvempaa sisäänheittomallia äärimmäiseen mallistoonsa.
– Niin kauan kuin vastaan Bugatista, se on äärimmäinen tuote. Äärimmäisesti huippuluokkainen, erittäin terävä, ei kompromisseja. Parhaat materiaalit, paras teknologia, korkein hinta. Ei alennuksia, Bugatti-pomo kuittasi kuivasti.

Jatkoa odotellessa Bugatti Chiron on huipulla – yksin.

Bugatti Chiron

Lähteet: Bugatti, Road & Track Kuvat: Aake Kinnunen, Lauri Ahtiainen, Bugatti

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Bugatti

Kaikki koeajot

Uusimmat