Jeep Avenger sähköauto täyssähkö Renegade E-CMP

Ajoneuvot Autonäyttely Pariisi 2022 Sähköautot Uutinen 17.10.2022

Jeep lataa kovat odotukset uudelle Avenger-täyssähköautolleen

Jeep esitteli Pariisin autonäyttelyssä Avenger-mallinsa, joka on automerkin ensimmäinen täyssähköauto.

Jeepin Pariisin autonäyttelyssä esittelemällä Avenger-mallilla ei ole aiemmin Chrysler-konsernin, nykyisen Stellantis-konsernin mallistossa olleisiin Avenger-malleihin muuta yhteistä kuin mallinimi. Dodge valmisti 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa sedan-mallista Avengeria ja 1970- ja 80-luvuilla mallistossa oli myös Hillman Avenger, jota valmistettiin myöhemmin myös Chrysler Avengerina sekä Talbot Avengerina.

Jeep tavoittelee uuden Avenger-mallin nousevan Jeepin myydyimmäksi malliksi. Aiempi Avenger oli myös yksi Jeepin ja Dodgen myydyimpiä malleja Euroopassa.

Jeep Avenger täyssähkö sähköauto

Pariisissa esitelty Jeep Avenger on B-segmentin katumaasturi. Katumaastureiden suosio on ja pysyy – tämän vuoksi Jeepillä on hyvät mahdollisuudet saada myös uudesta Avengerista automerkin myydyin automalli.

Avengerin edustamassa autoluokkassa myydään toiseksi eniten autoja Euroopassa. Ensi vuonna B-segmentin SUV-autoja myydään noin 2,2 miljoonaa, eli joka viides Euroopassa myytävä auto on b-segmentin SUV.

Isossa kuvassa Jeepin tavoitteena on tulla Avengerin ja muiden tulevien mallien myötä maailman johtavaksi päästöttömäksi SUV-autojen valmistajaksi.

Jeep Avenger täyssähkö sähköauto

– Uusi Avenger on tärkeä virstanpylväs brändille, koska se on ensimmäinen Euroopassa esitellyistä täysin uusista Jeepin sähköautoista, sanoi Jeepin toimitusjohtaja Christian Meunier auton lanseerauksen yhteydessä.

– Avenger tarjoaa Jeep-brändin ominaisuuksia kompakteissa mitoissa Euroopan markkinoille. Esittelemme Pariisissa, miksi Avenger on loistava täysin sähköinen Jeepin vaihtoehto nykyisille B-SUV -segmentin pelureille, Meunier jatkaa.

Avengeria on suunniteltu nimenomaan eurooppalaisten asiakkaiden tarpeiden lähtökohdista ja se tulee myyntiin vuoden 2023 alkupuolella. Avenger myös valmistetaan Euroopassa Stellantiksen Tychyn tehtaalla Puolassa.

Jeep kosiskelee autollaan modernia muotoilua etsivää asiakaskuntaa, joka arvostaa auton kompaktia kokoa, avaria sisätiloja. Avengerin ohjaamossa tehdään sen designilla myös selväksi, minkä brändin autossa ollaan, ohjaamon muotoilu on saanut vaikutteensa Jeep-brändin historiasta ja erityisesti Wrangler-mallista. Auton ohjaamoa hallitsee 10,25” kosketusnäyttö. Tavaratilaa Avengerissa on 380 litraa.

Jeep Avenger täyssähkö sähköauto

Sisätilojen hauskin yksityiskohta on monessa palassa magneeteilla käännettävä lokerosuojus.

Jeep Avengerissa on täysin sähköinen voimalinja, joka tuottaa tehoa 156 hevosvoimaa, maksimiväännön ollessa 260 newtonmetriä. Autossa on 54 kilowattitunnin akusto, jolla on mahdollista saavuttaa 400 kilometrin toimintamatkaa (WLTP) ja kaupungissa jopa 550 kilometriä.

Avengerin akusto on mahdollista ladata 100 kilowatin latausteholla 24 minuutissa 20 prosentista 80 prosenttiin. Kolmen minuutin lataus riittää 30 kilometrin matkaan, mikä vastaa eurooppalaisten keskimääräistä päivämatkaa. Akusto on sijoitettu etu- ja takaistuinten sekä keskitunnelin alle ja maastossa ajettaessa sitä suojaavat auton 200 millimetrin maavara sekä alleajosuojat.

Avenger on 16 senttiä lyhyempi kuin Jeep Renegade kokonaispituuden jäädessä 4,08 metriin.

Vaikka pienten SUV-autojen luokka on suosittu, suinkaan kaikkia niistä ei myydä nelivetoisina. Jeep Avenger on myös etuvetoinen ja se on ensimmäinen Jeepin ajoneuvo, jossa on vakiona SelectTerrain-ajotilavalitsin ja Hill Descent Control -alamäkihidastin. Jeepin mukaan Avenger onkin uusi mittapuu sähköisten B-segmentin SUV-autojen maastossa etenemiskyvylle.

Jeep Avenger täyssähkö sähköauto

Jeep Avenger on ensimmäinen Jeepin tulevista neljästä täysin uudesta automallista, joita se esittelee lähivuosina. Avengeria seuraavat Recon ja Wagoneer ”S” -täyssähköautot. Lisäksi Jeepiltä tulee ensi vuonna ladattava hybridiversio ylellisestä Grand Cherokee -mallista. Jeep on ilmoittanut olevansa Euroopassa täysin sähköinen vuoteen 2030 mennessä.

Avengerin taustalla on PSA:n sähköautoista tuttu CMP-perusrakenne. Rakenteen ansiosta Avengerista nähdään myös polttomoottoripohjaisia versioita Italian ja Espanjan markkinoilla. Myös neliveto perustuu polttomoottorimalliin, mutta näillä näkymin pohjoinen Eurooppa saa ainoastaan täyssähköisen etuvetomallin.

Jeep Avenger täyssähkö sähköauto

Suomessa Jeep Avengerin hinta asettunee noin 40 000 euron tuntumaan. Autoja voidaan bongata Suomen katukuvasta kevään tullen.

Autosta esiteltiin Pariisissa myös sähköistetty 4xe-nelivetokonsepti, mutta autosta ei ole vielä paljolti kerrottavaa.

Jeep Avenger 4xe konsepti Pariisi

Teksti: Manu Tuppurainen ja Aake Kinnunen Kuvat: Aake Kinnunen

Oikaisu 18.10.2022: jutusta poistettu viittaus, että Jeepillä olisi aiemmin ollut myös Jeep Avenger -malli.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Jeep

Kaikki koeajot

Uusimmat