Mazda CX-60

Ajoneuvot Koeajo 8.5.2022

Koeajo: Mazda CX-60 – järkevä kokonaisuus premiumin vaatteissa

Ensimmäisen lataushybridin markkinoille tuominen vasta vuonna 2022 saattaa tuntua joistain oudolta, mutta Mazda CX-60:ssä tuntuu olevan kaikki palikat kerralla kunnossa. Hyvää: Laatuvaikutelma, varustelun hinta, jarrutuntuma. Huonoa: Esisarja-auton hiomattomuudet

Eurooppaan suunnatulla Mazda CX-60 -lippulaivalla on tasan yksi tehtävä: olla samanlainen käännekohta valmistajan historiassa kuin vuonna 2013 esitelty Mazda CX-5, joka ylitti joulukuussa 2021 puolen miljoonan myydyn auton rajan. Kyseessä on niin valmistajan ensimmäinen lataushybridi, kuin myös valmistajan tehokkain sarjatuotantoauto ikinä.

Mazda CX-60

Autoa kerrotaan suunnitellun yli 10 vuotta, eikä se pohjaudu mihinkään aiempaan malliin, vaan se on perusrakennetta ja vaihteistoa myöten täysin uusi – tutusta muotokielestä huolimatta.

Laadukkaan tuntuinen

Sisätiloihin on tuotu uutta tekniikkaa kuljettajan personointijärjestelmän muodossa. Profiilia luodessa kuljettaja kertoo autolle pituutensa ja kääntelee päätä auton ohjeiden mukaisesti. Tämän jälkeen auto arvioi itse optimaalisen ajoasennon. Jatkossa auto tunnistaa kuljettajan kasvoista, ja asettaa yli 200 eri asetusta profiiliin tallennettujen tietojen mukaiseksi.

Kuljettajan ympäristöä voi kuvailla rauhalliseksi. Koeajoyksilön Homura-varustelulla sisusta on sävyltään tumma, ja materiaalit tuntuvat tuttuun Mazdan nykytyyliin laadukkailta. Näyttävyydessään se ei kuitenkaan vedä vertoja aiemmin koeistumallemme vaalealle Takumi-mallille.

 

Takapenkillä tilaa on kiitettävästi, kaksi 185-senttimetristä istuu autossa peräkkäin kohtuullisen mukavasti. Myös tavaratila on hyvän kokoinen – hybridimallissa akku on sijoitettu lattiaan, joten se ei ole rohmuamassa litroja tavarankuljetuksesta.

Tekniikka

CX-60:n perusrakenne on takavetoinen, joka tarkoittaa, että moottori makaa keulalla pitkittäin ja nelivetomalleissakin suurin osa väännöstä ohjataan takapyörille. Resepti on tuttu premium-merkkien katalogeista etenkin perinteisempien henkilöautojen puolelta.

Mazda CX-60

Koeajossamme on lataushybridimalli, jossa yhdistyy nelisylinterinen vapaastihengittävä bensiinimoottori ja vaihteiston yhteyteen sijoitettu sähkömoottori. 17,8 kilowattitunnin ajoakkua voi ladata kaksivaiheisesti parhaillaan 7,2 kilowatin teholla, jolla tyhjä akku saadaan täyteen noin 2,5 tunnissa.

Myöhemmin mallisto täydentyy myös kuusisylinterisillä bensiini- ja dieselkevythybrideinä. Autoverotuksellisista syistä ylivoimaisesti suurin osa Suomessa nähtävistä autoista tulee varmasti olemaan ladattavia.

Voimalinjassa suomalaisittain ilahduttavaa on se, että käyttövoima ei vaikuta siihen, mistä päästä auto vetää. Eli nelivetoa tarvittaessa polttomoottori ei pärähdä automaattisesti käyntiin, kuten esimerkiksi Volvon lataushybrideissä

Päivityksiä tiedossa.

Liikkeelle lähdetään liikuttamalla vaihteenvalitsinta ensin sivusuunnassa, ja sen jälkeen valitsemalla vaihde. Pelkällä sähköllä luvataan pääsevän noin 60 kilometriä. Liikkeelle lähdetään pehmeästi, mutta esisarjan autossa vaihteiston toiminta tuntuu paikoitellen turhan nykivälle – Mazda Europen tuotekehityspäällikkö Joachim Kunzin mukaan kyseiseen ominaisuuteen on tulossa korjaus sarjatuotantoautoihin.

Mazda CX-60

Muuten voimalinja tuntuu hyvälle, ja ohituskiihtyvyys on erinomaisella tasolla. Lyhytliikkeinen jarrutuntuma on lataushybridiautojen parhaimmistoa. Alusta tuntuu nielevän pienet epätasaisuudet hyvin, mutta samalla auto käyttäytyy kokoisekseen hyvin myös kaarteissa. Ohjaus on pääsääntöisesti raskas, mutta välillä tuntuma muuttuu huomattavasti kevyemmäksi, joten sen arvioiminen jää odottamaan kotimaan kattavampaa koeajoa varsinaisen sarjatuotantoyksilön puikoissa.

Alkaen 53 000 e

Suomessa Mazda CX-60:n hinta alkaa Exclusive-line -varusteltuna 52 997 eurosta, ja tällöin varustelu on luonnollisesti varsin niukkaa. Varustelu ei kuitenkaan ole moneen muuhun merkkiin nähden kallista, sillä koko varustelistan ruksimalla hinnan saa nousemaan korkeimmillaan noin 15 000 euroa.

Ensimmäiset koeajoautot tulevat Suomeen kesällä 2022, ja asiakastoimitukset alkavat näillä näkymin syksyllä. Kaikkiaan Mazda CX-60 lähentelee premium-valmistajia, etenkin jos esituotantoautojen särmät saadaan hiottua ennen sarjatuotantomalleja.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mazda

Kaikki koeajot

Uusimmat