Opel Astra Sports Tourer PHEV lataushybridi farkku farmari

Ajoneuvot Koeajo 7.7.2022

Koeajo: Opel Astra Sports Tourer – klassinen farmari trendikkäillä käyttövoimilla

Uusi Opel Astra Sports Tourer on koriltaan virkistävän perinteinen. Vanhahtavaksi uutuutta ei kuitenkaan voi haukkua, sillä horisontissa siintää jopa markkinoilla harvinainen täyssähköfarmari. Hyvää: tila, muotoilu, voimalinjavalikoima. Huonoa: Autobahn-napakkuus, lataushybridin pienet yksityiskohdat.

Rüsselsheimissa Opelin tehdasalueen pihalla ovat järjestyksessä tehtaan keskikokoiset farmarit Kadett A Caravanista aina Astra K Sports Toureriin. Matka General Motorsilta PSA-ryhmään ja sittemmin Stellantikseen on ollut monivaiheinen, mutta tässä sitä ollaan. Opel Astra Sports Tourer saapuu mallistoon jälleen kerran, tällä kertaa upouudesta L-kirjaimella ristitystä Astra-perheestä.

Opel Astra Sports Tourer PHEV lataushybridi farkku farmari

Järkifarkku

Totta kai Opelilla ollaan tietoisia katumaastureista ja crossoverista, kuuluuhan niitä kolmin kappalein merkin omaankin mallistoon. Silti Astran farmariin on haluttu lähteä intohimolla ja järjellä. Vaikka pitkäkatossa on pidempi akseliväli, ovat autot vielä takaoviltaan identtiset ja farmari on haluttu erottaa vain tavaratilan osalta. Takavalot ovat samat kuin hatchbackissa. Saatavissa oleva musta katto madaltaa autoa visuaalisesti entisestään. Rekisterilaatta on nostettu takaluukkuun, jotta takapuskuri on saatu muotoiltua matalammalle nostokynnykselle.

Opel Astra Sports Tourer PHEV lataushybridi farkku farmari

Peruutusvalot hymähdyttävät ensimmäisellä bongauskerralla.

Tavaratila on tasapohjainen myös lataushybridiversiossa, mutta tavaratilan pohjan alla oleva tila on muussa käytössä. Polttomoottoriversioissa tavaratilan rullapeite mahtuu pohjan alle säilöön ja lisäksi takaistuinten takana on pienet säilytyslokerot esimerkiksi ensiapupakkaukselle. Lähivuosina mallistoon liittyy vielä täyssähköinen versio. Opel aikoo olla täyssähköinen vuodesta 2028 alkaen, joten oletettavasti nykyinen Astra jää sukunsa viimeiseksi polttomoottorimallipolveksi.

Tavaratilaa farmari-Astrassa on 597 litraa perusversiossa ja se on kasvatettavissa 1 634 litraan takaistuimet kääntämällä (40:20:40). Koeajetussa lataushybridiversiossa tarpeellista tavaraa mahtuu 516 litraa ja se on kasvatettavissa 1 553 litraan. Myös takaistuimilla on lisää polvitilaa, kiitos 57 mm hatchbackia pidemmän akselivälin. Edelliseen Astra-farmariin verrattuna auto on lyhentynyt kuusi senttiä, mutta akseliväli on pidentynyt seitsemän senttimetriä.

Ladattu tyylillä

Muuten Astra on tutussa iskussa, eli keulaa hallitsevat merkin Vizor-keulailme ja Intelli-Lux-ledimatriisivalot. Vanteiden muoviset aerokoristeet voi halutessaan vaihtaa vaikka yksitellen värihyrrää miettien ja värikoodauksen voi halutessaan ulottaa jopa taustapeilin muovikoteloon.

Opel Astra Sports Tourer PHEV lataushybridi farkku farmari

Sisustamuotoilussa Opel on rohkeasti omalla linjallaan. Ruutujen suhteen autosta löytyy tiettyä sukulaisuutta Citroënin ja Peugeotin tuotteisiin, mutta Opelin grafiikat jäsentävät samat valikot hiukan selkeämmin. Saksalaismerkki on myös noudattanut omaa linjaa painikkeiden ja säilytyslokeroiden kanssa. Verrattuna korostetun perinteiseen edelliseen Astraan uutuus on kehittynyt vuosiaan enemmän digitaalisuuden suuntaan. AGR-istuin on ryhdikäs ja siinä on kohtuullisen hyvät säädöt.

Liikenteessä Opel Astra Sports Tourer on vaivaton ajettava. Ohjaus ei ole erityisen tunnokas, mutta auton käytös on rauhallista. Alusta on luonteeltaan napakka ja auto on selvästi suunniteltu moottoritienopeuksiin, joten lopullinen arvio farmariversion ajomelusta ja jousitusmukavuudesta täytyy jättää Suomen tiestölle.

Lataushybridivoimalinja vaihtaa voimalähteiden välillä hyvin, mutta mahdolliset arviot yhdellä latauksella ajettavasta matkasta täytyy niin jättää pidempään koeajoon. WLTP-toimintamatka yhdellä latauksella on 60 kilometriä, eikä tavoite ole mahdoton 25°C asteessa ajetun koeajolenkin perusteella. Lataaminen onnistuu parhaimmillaan alle kahdessa tunnissa, suko-kotilatauksella täysi akku vie noin seitsemisen tuntia.

Suomea kohti

Sports Tourer on ehdottomasti mainio lisä Astra-mallistoon. On hienoa nähdä klassinen farkkumalli aikana, jolloin perinteiset farmariautot ovat olleet viime vuosina melko ahtaalla. Opelin kannalta mielenkiintoista on, että farkun saa halutessaan niin dieselautomaattina kuin lähiaikoina myös täyssähköisenä.

Opel Astra Sports Tourer PHEV lataushybridi farkku farmari

Autojen saapumisesta Suomeen ei ole vielä varmaa tietoa, mutta koeajettujen autojen perusteella farmarin tuotanto käynnistyy loppuvuoden aikana. Koeajettu yksilö oli saksalaisella Ultimate-varustelulla. Myös hinnoittelu on avointa, mutta farmarin ja hatchbackin välinen hintaero on perinteisesti Suomessa ollut noin 1 000 euron luokkaa.

Opel Astra Sports Tourer PHEV lataushybridi farkku farmari

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Opel

Kaikki koeajot

Uusimmat