Ajoneuvot Koeajo 8.6.2015

Koeajo: kehittyneempi Škoda Superb

Saiko Škoda tehdä Volkswagenia paremman auton? Hyvää: tyylikkyys, avarat tilat. Huonoa: hienoinen pintakovuus.

Škoda Superbin kehittäminen ei ole helppoa. Lopputuloksen pitää olla suuri ja mukava, mutta emoyritys Volkswagenin valmistaman Passatin varpaille ei saisi talloa. Saksalaisille merkkien arvojärjestys on tärkeä asia.

Haastavasta tilanteesta huolimatta lopputulos on mainio. Kolmannen sukupolven Škoda Superb on edeltäjäänsä tilavampi ja huomattavasti tyylikkäämpi. Kenties näyttävin Volkswagenin leirissä suunniteltu Škoda.

Uudesta Superbista on saatu huomattavasti edeltäjäänsä linjakkaampi. Auton akseliväli on venähtänyt yli 2,8 metriin. Kasvua edeltäjään on 80 millimetriä, joka johtuu lähemmäs keulaa siirretystä etuakselista.

Skoda_Superb_2015_LA-34

Aiempaa viistommin laskeutuvasta takaikkunasta huolimatta Škoda kertoo takaistuimen pääntilan avartuneen. Keskimittainen voi halutessaan matkata takaistuimella ryhdikkäästi. Parimetrisen täytynee tyytyä rennompaan asentoon, muuten takaraivo voi osua kattoon.

Runsaiden varvas- ja polvitilojen ansiosta jalat asettuvat varsin suoriksi, jolloin reidet lepäävät mukavasti istuimella. Takatilat ovat myös aiempaa leveämmät, Škodan mukaan kyynärtilaa on seitsemän senttimetriä aiempaa enemmän.

Tilaa vai teknologiaa?

Vaikka Škodan puheissa esiintyy viittauksia edustusautoon, ajanevat lähes kaikki Superb-omistajat autojaan itse. Kuljettajan paikalla ei ole mitään vikaa, vaikka muotokieli on lähempänä Passatin edellistä kuin nykyistä sukupolvea. Materiaalit ovat laadukkaita ja ergonomia toimivaa.

Koska Superb vie Passatia sisä- ja tavaratilassa (625 litraa), on arvojärjestystä rakennettu teknologialla. Huipputeknisimmät uutuudet ovat Passatin yksinoikeuksia.

Superbiin ei ole tarjolla näyttöön pohjautuvaa digitaalimittaristoa, hienoa yläviistosta kuvaavaa pysäköintinäkymää tai perävaunun peruutusjärjestelmää. Sellaisia kaipaavien kannattaa suunnata Volkswagen-kauppaan. Superbin vahvuudet ovat arkisemmissa varusteissa.Skoda_Superb_2015_LA-41

Jo edullisin Active-varustetaso sisältää muun muassa vakionopeussäätimen ja Bluetoothin. Suomessa myydyimmäksi arvioidaan toiseksi runsaimmin varusteltua Style-tasoa, joka sisältää esimerkiksi mukautuvan vakionopeudensäätimen, puolinahkaverhoilun ja etuistuimien sähkösäädön.

Malliston huipulla on kuvissa esiintyvä Laurin & Klement. Ruskea nahka ja tuuletetut etuistuimet tuovat tyylikkääseen autoon tunnelmaa, mutta eivät oikein sovi järkitietoisena valintana pidettyyn Škodaan.

Leppoisa ajettava

Suurista ulkomitoista huolimatta Superb on vaivaton ajettava. Tyyliin sopii leppoisan mukavuuspainotteinen ajaminen, mutta tarpeen vaatiessa auto mukautuu myös aktiivisen kuljettajan ajotyyliin.

Mukautumista helpottaa sähkösäätöinen iskunvaimennus, jonka Škoda valitsi kaikkiin koeajoautoihin. Mukavuusasetuksilla alusta tuntuu korostetun pehmeälle korin tehdessä laajoja liikkeitä moottoritien epätasaisuuksissa. Ilma- tai kaasunestejousituksen tasoista kyytiä ei kuitenkaan ole tarjolla. Osa epätasaisuuksista tulee yhä läpi.

Superbiin on tarjolla viisi bensiini- ja kolme dieselmoottoria. Bensiinimoottorien tehoalue kattaa 125–280 hevosvoimaa, dieselin 120–190 hevosvoimaa. Pienintä bensiinimoottoria lukuun ottamatta kaikki ovat saatavilla kaksoiskytkinautomaatilla.

Skoda_Superb_2015_LA-57

Neliveto heti mukana

Škoda tarjoaa heti alusta alkaen viidennen sukupolven Haldex-kytkimeen perustuvia nelivetoja. 150 hevosvoimaiset bensiini- ja dieselmoottorit ovat nelivedon kanssa aina käsivaihteisia. Automaatin ja nelivedon yhdistelmä on valittavissa 190 hevosvoimaiseen dieseliin, 280 hevosvoimaisessa bensiinimoottorissa ne ovat vakiovaruste.

Olisi kiinnostavaa tietää minkälaisia myönnytyksiä Škodan väki on joutunut tekemään pitääkseen Volkswagenin tyytyväisenä. Tärkeintä on onnistunut lopputulos.

Superb on ominaisuuksiltaan aiempaa etevämpi ja huomattavasti tyylikkäämpi. Suomessa Superbin hinnasto julkaistaan lähiaikoina. Ensimmäiset yksilöt saapuvat maahan heinäkuussa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat