kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista 4.11.2022

Kysy autoista: mitkä talvirenkaat ovat sallittuja Suomessa?

Kahden vuoden päästä pelkällä M+S merkinnällä varustettu rengas ei sovellu talvirenkaaksi.

Kysymys: Onko MS rengas Suomessa sallittu talvirenkaana?

Talvirenkaiden vaatimuksista on määrätty tarkemmin Traficomin määräyksessä Ajoneuvojen käytöstä tiellä.

Talvirenkaana voidaan käyttää toistaiseksi rengasta, joka on talvikäyttöön soveltuva ja varustettu merkinnällä M+S. Kirjaimet tulevat sanoista ”Mud and Snow”. Vaikka nimi viittaakin renkaan sopivan mutaan ja lumeen, se ei yksinään riitä pohjoismaisiin olosuhteisiin.

Pelkkä M+S-merkintä ei enää riitä talvirenkaaksi 1.12.2024 lähtien. Silloin talvirenkaan tulee olla tyyppihyväksytty vaativiin talviolosuhteisiin. Talvirenkaassa tulee tällöin olla 3PMSF-merkintä (3PeakMountainSnowFlake), eli ns. ”vuoristomerkintä” tai talvirenkaan tulee olla nastoitettu.

Myös maastokäyttöön tarkoitettu POR-merkinnällä varustettu rengas katsotaan talvirenkaaksi. O2-luokan perävaunun talvirenkaaksi hyväksytään pelkällä M+S-merkinnällä varustettu rengas 30.11.2029 asti.

Nykyisen tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää sään mukaan marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana. Vaadittuna aikana talvirenkaassa tulee kulutuspinnan pääurien syvyys olla vähintään 3 mm.

Talvirenkaiksi käyvät nastalliset renkaat tai nastattomat kitkarenkaat. Kitkarenkaita on pohjoismaisiin olosuhteisiin ja Keski-Eurooppaan tarkoitettuja. Jos olet hankkinut auton ulkomailta, varmista, että ennen talvikelejä alla on nimenomaan Pohjoismaihin tarkoitetut kitkarenkaat.

Teksti: Sini Ylivakeri

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat