Stirling Moss

Ajoneuvot Moottoriurheilu Uutinen 12.4.2020

Lakki päästä: F1-legenda ja Mercedes-velho Stirling Moss on kuollut

”Paras kuljettaja, joka ei koskaan voittanut mestaruutta” on eräs tapa luonnehtia Sir Stirling Mossin komeaa F1-uraa. Moss kuitenkin tienasi kannuksensa moninkertaisesti muun muassa Mille Miglia -kilpailuissa.

Moottoriurheilun eräs suurista nimistä, Sir Stirling Moss, on kuollut. Mossin lähipiiri vahvisti tiedon pääsiäissunnuntaina. Brittikuljettaja oli kuollessaan 90-vuotias.

1929 syntynyt Stirling Moss oli aktiivinen F1-kuljettaja vuosina 1951–1961, jääden mestaruuskamppailussa toiseksi peräti neljästi ja kolmannellekin sijalle kolmesti. Häntä onkin luonnehdittu parhaaksi kuljettajaksi, joka ei koskaan voittanut mestaruutta.

Stirling Moss

Epäonnen soturiksi Mossia ei voi kuitenkaan luonnehtia. Hän voitti aktiiviuransa 529 kilpailusta peräti 212. Vaikka värikkään uran varrelle mahtuu lukuisia erilaisia autoja ja talleja, tuli Moss tunnetuksi erityisesti Mercedes-Benzin ohjaimissa, niin Formuloissa kuin lukuisissa Targa Florion ja Mille Miglian kaltaisissa yleisten teiden kilpailuissa.

Ehkä tunnetuin Mossin saavutuksista oli vuoden 1955 Mille Migliassa, jossa hän pysäytti kellot noin 1 000 mailin (992 mailia eli 1 597 km) reitin jälkeen 10 tuntiin 7 minuuttiin ja 48 sekuntiin, joka jäi kilpailureitin ennätykseksi. Keskinopeutena Mercedes-Benz 300 SLR:llä oli 159 km/h. Apukuljettaja Denis Jenkinson kehitteli paikallisten kuljettajien tietuntemuksen vastapainoksi nuotituksen, jonka hän välitti Mossille käsimerkein – keskittynyt Moss nimittäin sulki Jenkinsonin äänen pois mielestään radiokokeiluissa. Keskittymiseen vaikutti myös tallikaveri Juan Manuel Fangion antama mystinen pilleri, joka valvotti Mossia vielä pitkälle seuraavaan päivään. Moss päihitti toiseksi tulleen Fangion peräti 32 minuutilla.

Stirling Moss

Moss ennätti kokeilla myös Monte Carlon rallia kolmesti, luotsaten Sunbeam-Talbot 90:n toiseksi vuonna 1952.

Moottoriurheilun hall of fameen Moss nousi 1990 ja 2006 hänet palkittiin FIA:n kultaisella ansiomitalilla. 2008 esiteltiin puolestaan Mercedes-McLaren SLR:n vihoviimeiseksi jäänyt Stirling Moss -versio. Myös SLR:n 722-versiot juhlistivat Mossin lähtönumeroa vuoden 1955 Mille Migliaan.

Moottoriurheiluselostajan ja haastattelijan tehtävien lisäksi Moss nähtiin valkokankaalla ainakin vuoden 1967 James Bond -hupailussa Casino Royale, jossa Moss esiintyi Peter Sellersin hahmon autonkuljettajana.

Eläkepäivillään Moss toimi Mercedeksen merkkilähettiläänä ja klassikkoautojen moottoriurheilun parissa. 2011, 81-vuotiaana, hän kertoi ripustaneensa ajohanskat naulaan Le Mans Legendsin aika-ajojen seurauksena. Joulukuussa 2016 terveyshuolien jälkeen Moss vetäytyi sivuun julkisuudesta.

Stirling Moss

Sama mies, sama auto, 60 vuotta myöhemmin. Moss ja ”722” vuonna 2015.

Mossin vaikutus brittiläiseen moottoriurheiluun näkyi myös viranomaisten työssä. Poliisin vakiokysymys ylinopeudesta pysäytetyille kuljettajille oli vuosien ajan ”kuka sinä luulet olevasi, Stirling Moss vai?”. Myös Moss pysäytettiin tällä kysymyksellä kertaalleen.

Lähde: Goodwood Road & Racing Kuvat: Mercedes-Benz

Jaa artikkeli

Keskustelu

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat