Ajoneuvot | Päivän kuva | 30.11.2017

Päivän kuva: Nascar on kaikkea muuta kuin vakioauto

Nascar on moottoriurheilua yleisön ehdoilla: tältä auto näyttää pintaa syvemmältä katsottuna.

Jaa artikkeli

Täysin katettuja, etäisesti perusmalleja muistuttavia kilpa-autoja kutsutaan usein vakioautoiksi. Yhdysvaltojen Nascar on epäilemättä yksi merkittävimmistä vakioautosarjoista, mutta mitään vakiota autoissa ei ole.

Los Angelesin autonäyttelyssä Ford esitteli vuosimallin 2017 Fusion-pohjaista Nascaria kätevällä halkileikkauksella: toisella puolella täysi kilpurikuori, toisella puolella paljas tekniikka.

Euroopassa Nascarille naureskellaan usein, kysehän on rautalohkoisista jäykkäperäisistä V8-autoista, jotka kiertävät ympyrää? Periaatteessa kyllä, mutta käytännössä ei: auton perusta on sinänsä aikaa elänyt, mutta Nascarissa tiukka kilvanajo ja näyttävä tapahtuma ovat teknisiä nyansseja tärkeämpiä.

Ja sinänsä kivikautisista peruslähtökohdista huolimatta kyse on täysiverisistä kilpa-autoista, joiden kehitystyössä tehdään tinkimätöntä työtä sääntöjen sallimissa puitteissa.

Nykymuodossaan Nascarit ovat polttoaineen ruiskutuksella varustettuja etanolikäyttöisiä raasereita: moottorit tuottavat noin 750 hevosvoiman tehon 9000 kierroksella minuutissa. Kierrosten keskinopeudet voivat ovaaliradoilla nousta yli 300 kilometriin tunnissa – kuvissa näkyvät törmäysrakenteet ja vahvikkeet ovat autoissa ihan syystä.

Ford Fusion on vieläpä meidän Mondeon amerikanserkku – tällaisella tekniikalla Mondeota ei valitettavasti saa mistään kaupasta.

 

Jaa artikkeli

Keskustelu