Hyundai i20

Ajoneuvot Koeajo 9.5.2016

Koeajo: paljon vääntöä pienestä – Hyundai i20 1.0 T-GDI

Ei se teho, vaan vääntö. Hyvää: Vaivattomuus, moottori, sisustan viimeistely. Huonoa: Ohjaus, alusta poikittaissaumoissa.

Turboahdetut bensiinimoottorit saapuvat vaiheittain Hyundai-mallistoon. Viime vuonna i30 malliston huipulle saapui 1,6-litrainen 186 hevosvoimainen moottori. Nyt ahtimen pönkittämästä alaväännöstä pääsee nauttimaan huomattavasti edullisempaan hintaan myös Hyundai i20 -mallissa.

Uusi litrainen kolmisylinterinen T-GDI -moottori syrjäyttää mallistossa vähitellen vanhan ahtamattoman 1,4-litraisen. Molemmat yltävät 100 hevosvoiman huipputehoon, mutta vääntölukema paljastaa ylipaineen edut: vanhan 1,4-litraisen on tyytyminen 134 newtonmetriin 3 500 kierroksella, kun uusi pikkuturbo tuottaa 172 newtonmetriä lavealla 1 500–4 000 kierroksella minuutissa.

Hyundai i20

Turbokoneen autoveroton hinta on 1,4-litraista suurempi, mutta alhaisempien päästöjen vuoksi verollinen hinta jää noin satasen alhaisemmaksi. Edullisimmalla Comfort-varustetasolla uutuusmoottorilla varustetun i20:n saa kotipihaan 16 490 eurolla.

Hyundai i20

Keveää etenemistä

Juuri 1 500 kierroksen jälkeen uutuusmoottori liikuttaa i20:ta oikein mallikkaasti. Hyundai etenee osakaasulla ja alakierroksilla vaivatta, mikä saa auton tuntumaan reippaalta. Monien muiden pikkuturbojen tavoin vasta ohitustilanteet paljastavat, ettei huipputehoa lopulta ole sataa hevosvoimaa enempää.

Hyundai i20

Kolmisylinterisen värinänvaimennus on onnistunut autoluokka huomioiden hyvin. Matalilla kierroksilla vedättäessä ohjaamoon välittyy tärinää, mutta varsinaisella käyntialueella kone vetää puhtaasti.

Hienoinen kauneusvirhe, tai enemmänkin poikkeava ominaisuus uudesta moottorista löytyy. Ahtopainetta rajoitetaan poikkeuksellisen paljon moottorin ollessa kylmä, joten ensikilometrit i20 liikkuu verkkaisesti. Toiminto suojelee voimanlähdettä ja turboahdinta. Ongelmasta ei voi puhua, ellei sitten talvipakkasten hidastama lämpeneminen kostaudu verkkaisena kulkuna.

Hyundai i20

Hyvän väännön ansiota turbo-i20:n välitykset ovat huomattavasti 1,4-litraista pidemmät. Moottoritieajossakin moottorin pyörintänopeus pysyy niin alhaisena, ettei ohjaamoon kantaudu käyntiääniä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana litraisen turbomoottorin kanssa i20 tarjoillaan viisivaihteisella vaihteistolla, kun 1,4-litraisen parina on yksi vaihde enemmän.

Hyundai i20

Valttina vaivattomuus

Melutaso pysyy miellyttävänä myös rengasäänien puolesta, joskin arvostelua haittaavat koeajoauton alla pyörivät hiljaiset kitkarenkaat. Kenties renkaista johtuen auton ohjauksessa on jonkin verran epätarkkuutta. Epätarkan tuntuman aiheuttama löysyys on vaivannut muitakin Hyundai-malleja.

Ohjausta lukuun ottamatta ajettavuudessa ei ole moitittavaa. Hyundai on vaivaton kumppani ydinkeskustasta moottoritielle. Mallikas jousitusmukavuus kärsii läpitunkevista poikittaissaumoista.

Hyundai i20

Hyundai i20 on varmanpäälle tehty pikkuauto. Kokonaisuudessa ei ole juuri ärsykkeitä, joskaan ei myöskään sykähdyttäviä ominaisuuksia. Autossa vaivaton ajettavuus yhdistyy laadukkaaseen sisustaan. Kokemus kääntynee plussan puolelle viimeistään moottorin lämmettyä.

Jaa artikkeli

Keskustelu

Valmistajalta: Hyundai

Kaikki koeajot

Uusimmat