Tommi Mäkinen Tallinna / Toyota Gazoo Racing WRT

Ajoneuvot Moottoriurheilu 1.8.2020

Rallitalli Tallinnassa: Tommi Mäkisen rallitiimi on suomalainen, mutta Toyota Yaris WRC:t huolletaan Virossa

Vierailu Toyota Gazoo Racing WRT:n huoltokeskukseen Tallinnassa kertoo paljon nykyaikaisen ralliauton hienostuneisuudesta.

Tommi Mäkisen ja Toyota Gazoo Racingin menestyksekäs yhteistyö tuskin tarvitsee esittelyitä: Toyotan ralliauton kehitys siirrettiin vuonna 2015 vähän yllättäen Saksasta Suomen Puuppolaan Mitsubishillä ja Subarulla maineensa luoneen Tommi Mäkisen luotsattavaksi.

Loppu onkin historiaa: Toyota Yaris WRC saapui erikoiskokeille 2017, sen jälkeen nuori tiimi on jo ehtinyt voittaa merkkimestaruuden vuonna 2018 ja viime vuonna Ott Tänak ajoi Yariksella henkilökohtaiseen mestaruuteen.

Toyotan ralliprojektia pidetään ansiokkaasti suomalaisena menestystarinana. Nyt kuitenkin kohteenamme on kokonimeltään Toyota Gazoo Racing WRT:n Tallinnan piste. Mistä siis on kyse?

Konttori kuin insinööritoimistosta

Tommi Mäkinen Tallinna / Toyota Gazoo Racing WRT

Reilu viitisen kilometriä Tallinnan kaakkoispuolella sijaitsee siisti moderni teollisuushalli muiden seassa. Vain Toyota Gazoo Racingin logo ja työntekijäparkin muutamat harrasteautot paljastavat, ettei nyt työskennellä hernemaissipaprikoiden tai kopiopaperibisneksen parissa: tässä hallissa rakennetaan ja huolletaan kaikki kilpakäytössä olevat Toyota Yaris WRC:t.

Tommi Mäkinen Tallinna / Toyota Gazoo Racing WRT

Aloitamme vierailun yläkerran maisemakonttorista: puukuvioinen lattia ja sisustuksen harmaansukuiset sävyt voisivat olla mistä tahansa toimistosta, jos siellä täällä ei näkyisi ralliaiheisia kuvia tai muistoja menneiden kisojen menestyksestä.

Neuvottelukonttorin pöydällä neljä lippua muistuttavat monikansallisuudesta: projektia tehdään japanilaiselle Toyotalle, voimalinja tulee Saksan Kölnistä, sijainti on Virossa ja kaikkea johdetaan Suomesta. Oikeasti kyse on vieläkin monikansallisemmasta projektista, pelkästään Tallinnan toimipisteessä työskentelee kuutisentoista kansallisuutta.

Tommi Mäkinen Tallinna / Toyota Gazoo Racing WRT

Katkaistaan huhuilta siivet: taustalla ei kirjoiteta uutta kuljettajasopimusta, vaan vierailijoiden vaitiolosopimusta.

Maailman kiinnostavimmat Yarikset

Kalvosulkeisten jälkeen alkaa vierailun kohokohta: huoltotoimintaan tutustuminen. Tässä kohtaa kamerat pyydetään kohteliaasti jättämään konttorin puolelle. Valitettavasti reissun ylivoimaisesti kiinnostavimmat kohdat jäävät siten kuvittamatta – toivottavasti yrityssalaisuuksien kunnioittaminen näkyy kilpamenestyksessä.

Tommi Mäkinen Tallinna / Toyota Gazoo Racing WRT

Tämän lähemmäs emme kameran kanssa autoja päässeet.

Avarassa päähallissa odottaa kuusi Toyota Yaris WRC:tä enemmän tai vähemmän purettuna. Autoja on nyt kaksi per ajopari, mutta yhteensä kuljettaja-kartanlukija -kaksikoilla on kolme autoa käytettävänä.

Vierailuhetkellä on varsin hiljaista. Yhtä autoa sentään teippaillaan kisakuntoon: kaikki tapahtuu hyvällä rutiinilla: siis rauhallisesti ja nopeasti.

Tommi Mäkinen Tallinna / Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota Gazoo Racingia esittelee kehitysjohtaja Markku Lappalainen.

Kuria ja järjestystä

Kierros hallin ympäri vie korkeiden hyllyjen lomitse: tarkkoihin riveihin järjesteltyjä Alconin jarruosia, valmiita vetoakseli-olka-akseli -paketteja, BOS-iskunvaimentimia ja kaikkea muuta löytyy suuret määrät.

Kierroksemme vie huoneeseen, jossa on rakenteilla uusi Yaris WRC:n kori. Perustana on tavallinen liukuhihnalta tullut 3-ovinen Yaris, joka asennetaan jigiin turhien osien poistoa varten. Se tarkoittaa melkoista metallinpoistoa, sillä ihan hurjasti raakakoriin ei peltiä jää: kyljet poistetaan levennystä varten, lokasuojia avarretaan, helmoja vahvennetaan ja käytännössä koko keula uusitaan. Konepelti ja ovet säilyvät rungoltaan alkuperäisinä, mutta niitä muokataan rankasti. Oviin asennetaan huomattavasti leventävät pintapellit, ja monen muun paikan tavoin ontelot täytetään iskuja suuremmalle pinta-alalle levittävällä massalla. Turvakaari on aivan oma monimutkainen lukunsa.

Tommi Mäkinen Tallinna / Toyota Gazoo Racing WRT

Muistoja rallimenestyksestä löytää sieltä täältä.

Kahden viikon täysremontti

Ralliauton rakentaminen on tarkkaa työtä, mutta lopputulos on juuri niin yksinkertainen ja pelkistetty kuin mahdollista.

Auton kerrotaan koostuvan noin 2 500 osasta, ja käytännössä kilpailujen välillä nämä kaikki puretaan ja tarkastetaan, sillä lajissa vain kuljettaja saa tehdä virheitä, mikään muu osa- tai osa-alue ei saa pettää. Lähes joka komponentilla on kilometrilukema, osakohtaisen lukeman täyttyttyä se vaihdetaan.

Kaikkea ei toki tehdä uusiksi: autojen koreja korjataan ja röykkyjen aiheuttamat tuhot siistitään, mutta muuten samoilla peruskoreilla ajetaan pitkään. Tarkasti autoja katselemalla voi lokausojien maalipinnan alta löytää lommoja aiemmista seikkailuista.

Kilpailujen välillä tehtävän purku-, huolto- ja kasausoperaation kerrotaan vievän parisen viikkoa.

Tommi Mäkinen Tallinna / Toyota Gazoo Racing WRT

Töitä tehdään Toyotan menestyksen eteen, mutta historia tulee muistaa: Tommi Mäkinen ajoi Mitsubishi Lancer Evolutioneilla neljään maailmanmestaruuteen.

Sijainti syy Tallinnaan

Juuri huoltotoiminnan takia operaatio sijoitettiin Tallinnaan: perinteikkäästä hansakaupungista on mainiot kulkuyhteydet niin maitse Eurooppaan kuin lentäen ympäri maailmaa – toisille mantereille ralliautot kulkevat lentorahtina. Tarvittaessa kulku Jyväskylän seudulla sijaitsevan Puuppolan ja Tallinnan välillä käy sekin kätevästi.

Puuppola on edelleen Toyotalle operaatiota pyörittävän Tommi Mäkinen Racingin päämaja: siellä tapahtuu tutkimus ja kehitystoiminta ja testaus, logistiikan suunnittelu.

Huollon ja autojen rakentamisen lisäksi Tallinnan toimipiste vastaa markkinoinnista ja viestinnästä ja etuautotoiminnasta.

Vaikka Toyotan rallitiimi onkin suomalainen menestystarina, käyvät varsinaiset kilpa-autot Suomessa vain ja ainoastaan Neste Rallissa kilpailemassa.

Tommi Mäkinen Tallinna / Toyota Gazoo Racing WRT

Radio-ohjattava Yaris WRC: Mäkisen kartturiksi on merkattu Morizo, joka on koko Toyota-konsernia johtavan Akio Toyodan salanimi kilparadoila.

Jaa artikkeli

Keskustelu

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat